A földgázszállítás Ukrajna felől jelenleg folyamatos, az Ukrajnába irányuló orosz földgázexport ideiglenes szüneteltetése nem okoz zavart Európa orosz földgázzal való ellátásában - közölte a Napi.hu kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Hozzátették: a Magyar Földgáztároló Zrt. és az MMBF Földgáztároló Zrt. tárolóiban jelenleg tárolt, kétmilliárd köbméter mennyiséget meghaladó - kereskedelmi és biztonsági - földgázkészlet több hónapra elegendő. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség a törvény által előírt 90 napnyi nettó importnak megfelelő mennyiségnél több kőolajat és kőolajterméket készletez - a május 31-i állapot szerint 104 napos a készlet.

Töltik fel a tárolókat, jövőre még nagyobb lesz a tartalék

A feszült orosz-ukrán helyzet következményeként, az ország földgázellátási biztonságának megerősítése érdekében a földgáz biztonsági készlet mértékéről, értékesítéséről és visszapótlásáról szóló 13/2011. (IV.7.) NFM rendeletnek megfelelően a szövetség 300 millió köbméter földgáz visszapótlását kezdte meg 2014 májusában a szőregi tárolóba. Jelenleg itt 813,7 millió köbméter biztonsági földgázkészlet áll rendelkezésre. A visszapótlás folyamatos, abban eddig probléma nem merült fel - közölte a szövetség.

Láttunk már korlátozást

Korlátozásra 2009-ben már volt példa: ekkor azok az erőművek és távhőszolgáltatók, amelyeknek erre lehetőségük volt, fokozatosan olajtüzelésre illetve más fűtőanyagra álltak át, a Suzuki és a Hankook üzeme - több tégla- és cserépgyárhoz és egyéb üzemhez hasonlóan - átmenetileg leállt, a Westend City Center belső hőmérsékletét pedig 26 Celsius fokról 20 fokra csökkentették.

A szövetség arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy az ausztriai behozatalt biztosító HAG vezeték napi közel 11,5 millió köbméteres kapacitása és a biztonsági, valamint a kereskedelmi gáztárolókban rendelkezésre álló földgázkészletek kellő biztonságot nyújthatnak válsághelyzet esetén, különösen a nyári hónapra jellemző napi 3,7-4,7 millió köbméter fogyasztást figyelembe véve.

Kinél zárják el először a gázcsapot?

Ha beütne a mennykő, és a hazai gázfogyasztás korlátozása válna szükségessé, annak módjáról a 2008. évi XL. törvény valamint a földgázvételezés korlátozásairól, a földgáz biztonsági készlet felhasználásáról, valamint a földgázellátási válsághelyzet esetén szükséges egyéb intézkedésről szóló 265/2009. kormányrendelet intézkedik.

E jogszabályok egyrészt meghatározzák, mi számít válsághelyzetnek, továbbá kategóriákba sorolják azokat a gázfogyasztókat, amelyek válsághelyzet idején a fogyasztásuk korlátozására számíthatnak, valamint megnevezik azt a kört is, amelyeket nem lehet kizárni a fogyasztásból. A korlátozás sorrendje a kategóriák számozását követi (I-től VIII-ig), gázfogyasztás alapján csökkenő sorrendben. Ennek alapján legelőször azoknál az áramtermelő erőműveknél kell elzárni a gázcsapot, amelyeket külön jogszabály energiaforrás-készlet fenntartására kötelez, azaz más fűtőanyaggal is tudnak üzemelni. A VIII. kategóriába az alapvető élelmiszereket, élelmiszer alapanyagokat előállító és forgalmazó létesítmények - pl. vágóhidak, tej- és péküzemek - tartoznak.

Második fokozatú földgázellátási válsághelyzetnek az számít, ha a gázellátás- és felhasználás egyensúlya oly mértékben felbomlik, hogy azt a szokásos egyensúlytartási eszközökkel már nem lehet helyreállítani, vagy a felhasználási igények meghaladják a beszerzés lehetőségeit. Első fokozatú válsághelyzethez az kell, hogy az említett események bekövetkezésének közvetlen veszélye fenyegessen.

Védett konvektorok

Akármekkora is a baj, a jelenleg érvényes jogszabályok szerint a lakosságot, a közellátást biztosító felhasználókat, a kollégiumokat és munkásszállókat, a kórházakat és rendelőket, valamint a lakosságot és a közellátást biztosító felhasználókat kiszolgáló - más tüzelőanyagra át nem állítható, illetve folyékony tüzelőanyag tartalékolására nem kötelezett - távhőszolgáltatók földgázellátását nem lehet korlátozni.

Ugyanebbe a kategóriába tartoznak azok a fogyasztók is, amelyek esetében a földgázvételezés korlátozása az emberi életet vagy egészséget veszélyeztetné, vagy a környezetet súlyosan veszélyeztető anyagnak a szabadba kerülését eredményezné. A többieknek 2-8 órájuk van az elrendelt korlátozás végrehajtására, ám indokolt esetben ez az idő akár 72 óra is lehet.

Mindenki menjen inkább haza

Válsághelyzet esetén úgy is mérsékelhető a hazai földgázfogyasztás, hogy a kormány rendeletben módosítja a munkanapok és munkaszüneti napok, valamint az azokkal összefüggő munkavégzés rendjét, az üzletek, ügyfélszolgálatok nyitvatartási idejét, az üzletek, hivatalok, irodaházak legmagasabb felfűtési hőmérsékletét.

Mindemellett a tranzit kivételével korlátozható az export is, de akár még a tranzit is megcsapolható akkor, ha a beszállító a belföldi felhasználók ellátására vonatkozó szerződést nem teljesíti, vagy ha az átszállítandó mennyiséget a rendszerhasználó nem vagy nem teljes egészében táplálja be a rendszerbe.