Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mára 2023 beteget ápolnak kórházban, 201 beteg van lélegeztetőgépen. Kórházban van 14 gyerek is, de ők nem szorulnak intenzív ellátásra, illetve gépi lélegeztetésre - mondta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az egyéb elfoglaltságai miatt távol maradó Müller Cecília tisztifőorvos helyett Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a friss adatok ismertetését követően.

Galgóczi Ágnes az influenzaszezon közeledtével megerősítette, hogy fontos oltással védekezni, mind a háromkomponensű, mind a négykomponensű vakcina biztonságos és hatékony, ezek a háziorvosoknál érhetők el.

1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1259 főre emelkedett, 14 905-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 34 016 fő. Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az elhunytak 39 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti. 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Kérdésekre a következő válaszok hangzottak el:

  • Az Ausztriából személyforgalomban érkező magyar állampolgárok orvosi vizsgálaton esnek át. Ha koronavírus-fertőzésre utal az állapotuk, járványügyi megfigyelés alá kerülnek, illetve hatósági házi karanténba. Ha ilyet nem állapít meg a vizsgálat, akkor 10 napos hatósági házi karanténban kell maradniuk.
  • Ez alól két negatív PCR-teszttel kaphatnak az érintettek felmentést, illetve ha a schengeni zónából érkezők egy negatív tesztről mutatnak be igazolást, a hatósági házi karantén feloldása megkönnyíthető.
  • Az egészségügyi dolgozók számára a sebészi maszk viselése ajánlott, illetve kötelező, a speciális maszk csak azoknak szükséges, akik fokozott kockázatú ellátást, vagy covid-ellátást végeznek.
  • A tömegrendezvényekről való távolmaradás azért ajánlott, mert ott nem tarthatók be a szociális távolságtartás szabályai.