A vidéki bölcsődék, óvodák hétfőn nyithatnak ki, a fővárosiak egy héttel később. Az iskolákban egyelőre nem jön változás, marad a távoktatás és a digitális munkarend - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a tájékoztatón. Azt is közölte, hogy nem változik meg a tanév hossza, a nyári szünet ugyanakkor, június 16-án kezdődik majd el. Egyelőre még nincs szó arról, hogy előtte megnyílnának az iskolák:  viszont június 2-től lehetségessé válnak a kiscsoportos konzultációk, ezekre nem vezetnek be létszámkorlátot. A diákok felügyeletének megszervezésére egyelőre még várni kell.

Ha a szünetet nem is, de a pedagógusok minősítését elhalasztják: szeptemberben döntenek a besorolásokról. Az egyéb okok - például gyermekvállalás - miatt kieső pedagógusok helyzetét Maruzsa szerint majd soron kívül rendezik az Oktatási Hivatalban.

A járványügyi védekezés kapcsán fontos még, hogy vasárnap már 910 főt követtek mobilapplikáción keresztül, hogy a karanténkorlátozásokat - például már külföldről tért haza az illető, vagy fertőzöttel lépett kapcsolatba - betartják-e. Jelenleg 11 934 személy esetében rendeltek el hatósági házi karantént.

A rendőrség továbbra is betartatja a távolságtartást és a maszkviselést a megfelelő helyeken, illetve a bolti idősidősávot is ellenőriztetik.

A tájékoztatón elhangzott, hogy egyelőre négy ember kap plazmakezelést a Covid-19 betegség miatt. A lehetőség senki előtt sem zárt, bármelyik intézmény szerződhet a konzorciummal a kísérletben való részvételre.

Vasárnapra 3741 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 4 krónikus beteg az előző naphoz képest. Ezzel 486 főre emelkedett az elhunytak száma, 1690-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1565 főre csökkent.