Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy nap alatt 46-tal nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, ezzel összesen 492 igazolt pozitív esetet tartanak nyilván. Eddig 14 146 laboratóriumi vizsgálatra került sor, már 37 gyógyultat is nyilván tartanak. A járvány 16 halálos áldozata mind krónikus betegséggel küzdött. Róluk ezután a nemük, koruk, és az alapbetegségük is tudható lesz - mondta Müller Cecília.

Az idősek mellett a krónikus betegek is nagyon vigyázzanak magukra, kerüljék a kontaktusokat - figyelmeztetett a tisztifőorvos. Aki betartják az előírásokat, segítenek ellaposodni a járványgörbét - hangsúlyozta.

Tanácsként elmondta, a bezártságban fontos megtalálni az örömet okozó elfoglaltságokat, ne fojtsuk el a rossz érzéseket és hiteles forrásból tájékozódjunk.

Kérdésekre adott válaszaiból kiderült még:

  • Nyugodtan vásárolhatunk a piacon az őstermelőktől, ha betartjuk az eddig is tanácsos higiéniai rendszabályokat. A tojást felhasználásig hűvös helyen, kamrában tároljuk, felhasználás előtt érdemes hypós vízzel is megmosni, leöblíteni és megszárítani. A sonkát és egyéb húsokat pedig gondosan kell hőkezelni, sütni főzni.
  • Az önkéntesek által varrt textil szájmaszk hordható, de egy használat után legalább 60 fokos vízben kell kimosni. A maszknál nagyon fontos, hogy hogyan használjuk, mert ha zavar és többször nyúlunk az arcunkhoz emiatt, az fokozhatja a fertőzésveszélyt.
  • A nyaralóban akkor tartózkodhatnak a tulajdonosok, ha a kijárási korlátozás előtt is ott voltak, a lényeg, hogy mindenki ott maradjon, ahol addig is volt.
  • Több fiatal van a fertőzöttek között, köztük 1-2 egészen pici is. A fiatalok állapota is nagyon különböző, van olyan köztük akinek az oxigén ellátást segíteni kell, de most nincs közöttük lélegeztetett
  • A gyanús eset tesztelését a háziorvos kérheti, egyébként most új eljárásrend készül.
  • A házi karanténban lévő beteg akkor kerül kórházba, ha az állapota ezt indokolja, azaz magas a láza, fullad, légszomja, olyan rosszulléte van, ami mindenképpen kórházi kezelést igényel.
  • A kórházak felülvizsgálták az egészségügyi válsághelyzetre készült terveiket, ha ezen túl kell lépni, azt a tisztifőorvos rendeli el.
  • Az orvosok szakmai felkészítését az ejárásrendek, módszertani levelek és a koronavírus kézikönyv segíti.
  • A fitnesztermeket a fodrászathoz hasonlóan, érdemes lenne előjegyzési rendszerben igénybe venni és nagy gondot kell fordítani a fertőtlenítésre.

Kiss Róbert, az operatív törzs rendőr munkatársa elmondta, hétfőn mind a 108 kórházban munkába álltak a kórházparancsnokok, felvették a kapcsolatot az orvosigazgatókkal és megkezdték a készletek felmérését. Jelentésükből az operatív törzs megállapította, hogy minden intézményben teljes körűen rendelkezésre állnak a védőfelszerelések mind az egészségügyi személyzetnek, mind a betegeknek.

Kérdésre válaszolva kifejtette, a külföldön rekedt magyarok hazaszállítása elsődleges prioritás, eddig 5500 magyar szállítottak haza, a napokban 257 fő érkezik majd az USA-ból és Kanadából, s további 18 szlovák állampolgár hazajövetelét is segítik.