Így kell felkészülni a covid-oltásra

Nagy-Britanniából ismét fogadnak repülőgépeket a hazai repülőterek, bár magát az országot lezárták, mert nagyon gyorsan terjed a járvány. A hazai fertőzöttségi adatok viszont egyre jobbak, az egészségügyi dolgozók oltása folyik, már 15 ezernél jár. Az oltásra nem kell különösebben felkészülni, de utána megfigyelik az oltakozókat a biztonság kedvéért.
Herman Bernadett, 2021. január 5. kedd, 12:09
Fotó: hirado.hu

A kormány döntése értelmében Nagy-Britannia területéről érkező repülőgépeket ismét fogadják ma éjféltől a repülőterek - jelentette be Kiss Róbert rendőr-alezredes az operatív törzs keddig tájékoztatóján. Az országba külföldről beérkezők számára a karanténkötelezettség viszont továbbra is fennáll. Ez a döntés meglepő, hiszen Nagy-Britanniát közben teljesen lezárták az új koronavírus-mutáció terjedésének megakadályozása érdekében.

A járványadatok stabilitást mutatnak, sőt javulást lehet észlelni - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az elmúlt 24 órában újabb 870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 329 721 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az utóbbi egy napban elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 080 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 176 576 fő, az aktív fertőzöttek száma 143 065 főre csökkent. A hivatalos adatok szerint jelenleg 5760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 400 alá süllyedt a lélegeztetőgépre szorulók száma, már csak 394-en vannak lélegeztetőgépen. A legfiatalabb tegnapi elhunyt 25, a legidősebb 101 éves volt.

Már 15 ezer egészségügyi dolgozót beoltottak.

Zajlik az egészségügyi dolgozók védőoltása, már több mint 15 ezren megkapták a vakcinát. Kedden újabb 39 ezer fő beoltására elegendő vakcina érkezett, eddig összesen 78875 főnek elegendő oltóanyagot kapott az ország a Pfizer-BioNTech vakcinából. Müller Cecília mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát.

Az egészségügyi dolgozók (köztük a gyógyszerészek és a háziorvosok) mellett már készülnek a bentlakásos szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak a beoltására. Ezekben az intézményekben magas kockázatú csoportok élnek, az ápolók maguk is magas kockázatnak vannak kitéve. Az idősotthonok lakóinak nem kell bemenni az oltópontokra, kiviszik nekik a vakcinát az intézménybe, az ottani orvos segítségével adják majd be az oltást.

Az oltás után egy rövid ideig megfigyelik a beoltott személyt, aki ezután kap egy oltási kártyát, amelyen szerepel a következő oltás időpontja is. A második oltás az első oltást követő 21. nap környékén várható, ezután egy héttel alakul ki a védettség. Az oltakozás nem igényel rákészülést, nem kell éhgyomorra menni, lehet előtte reggelizni, ebédelni, semmilyen előírás nincs. Az egészségügyi dokumentációját, taj-számát, személyi igazolványát viszont vigye magával. Ha valaki lázas beteg, akkor viszont át kell rakatnia az időpontját - mondta az országos tisztifőorvos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Magenta, 2021.01.05 12:47

Teljesen logikus.
Egész Angliát lezárják, olyan ütemben terjed náluk az új mutáció - erre mi, feloldjuk a korlátozást és beengedjük az angol repülőket, kvázi direktben beinvitáljuk a vírus új mutációját.
Úgy látom, még nincs elég halott o1g szerint. Rohadékok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html