Szeptember 21-én 19 500 forintban maximálták a PCR-tesztek árát. A hatósági árak betartásának október 6-án indított fogyasztóvédelmi ellenőrzése során 81 céget vizsgáltak, közülük 20-nál találtak jogsértést - mondta az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Schanda Tamás, az innovációs tárca államtitkára.

A hatósági ellenőrzésnél vizsgálták a szolgáltatás helyszínén a hatósági ár megfelelőségét, az arról valót tájékoztatást, a ténylegesen fizetett összeget, a cég weboldalát és az előzetes tájékoztatást. Budapesten még tart a vizsgálat, vidéken már végeztek. Eddig 81 vállalkozást ellenőrzitek, ebből 20 cégnél tapasztaltak valamilyen gondot, vagyis minden negyedik vállalkozás jogsértő gyakorlatot folytatott - ismertette az eredményeket az államtitkár.

Összesen 240 ellenőrzésre került sor, 29 esetben észleltek jogsértést. A vizsgált 100 honlap közül 14 volt problémás, az 57 helyszíni ellenőrzés 21 százalékában, 12 esetben észleltek szabálytalanságot. A 83 telefonos ellenőrzésnél 3 esetben nem volt megfelelő a tájékoztatás.

A 20 jogsértő szolgáltató közül 14-el szemben 17 fogyasztóvédelmi eljárás indult, eddig 3 cégnél szabtak ki bírságot.

Galgóczi Ágnes, az NNK osztályvezetője elismételte a pénteken reggel publikált adatokat, emellett felhívta a figyelmet a szabályok betartására, és az óvatosságra a temetőlátogatáskor.

Pénteki statisztika

3286 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 71 413 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1699 főre emelkedett, 17 953-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő. Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, az elhunytak 34 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen.

Kérdésre válaszolva megerősítette, ha szükséges, bővítik a Covid-ellátó intézmények körét. Hangsúlyozta, hogy az egyszer használatos maszkot egyszer lehet használni, a textilmaszkot az újabb használat előtt fertőtleníteni kell.

Megerősítette, a háziorvosokat és az üzemorvosokat folyamatosan ellátják influenzavakcinákkal.