A kormány elfogadta a rozsdaövezeti városi lakásépítési programot - mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. A kormány javasolja az Országgyűlésnek, hogy az úgynevezett barnamezős akcióterületeken támogassák a lakásépítést, ezeknek a lakásoknak az áfája is alacsonyabb, 5 százalékos lesz, és ha bérbe adják ezeket a lakásokat, a bérleti díjnak sem lesz áfája.

Az azonnali rozsdaövezetekben a fejlesztés azonnal elindulhat, a közép- és hosszútávú rozsdaövezetekben még elő kell készíteni a területeket, meg kell tisztítani ezeket. A cél ezzel az, hogy épüljenek jó minőségű új otthonok a városlakók számára. A másik cél, hogy az elhanyagolt területeket is fejlesszék, a harmadik cél pedig a gazdaság újraindítása, amelynek során az építőipart támogatnák. A rozsdaövezetek jelenleg problémát jelentenek a városok számára, a kormány azt szeretné, ha ezekre mostantól lehetőségként tekintetének. Az ilyen elhanyagolt területek általában jó közlekedéssel rendelkeznek. A kormány azt gondolja, a peremterületeken, nem központi helyeken épülő lakások megfizethetőek lesznek.

Az elhunytak 4 százalékának nem volt alapbetegsége

Változatlanul alacsony szinten sikerült tartani az új igazolt fertőzések számát az egész országban - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Tegnap összesen 22 új eset volt, hat idős, krónikus beteg hunyt el az elmúlt 24 órában. Eddig 505-en haltak meg a járvány idején úgy, hogy igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak. Az elhunytak 4 százalékánál nem találtak alapbetegséget, náluk hirtelen vált súlyossá a betegség. A gyógyultak száma 1856 fő, folyamatosan növekszik, 1432 az aktív fertőzöttek száma, 41 százalékuk budapesti. Az aktív fertőzöttek 30 százalékát ápolják kórházban, 25-en vannak lélegeztetőgépen.

Lakosság-arányosan Budapesten van a legtöbb beteg, majd Zala, Komárom-Esztergom és Pest megye következik. A gyerekek körében továbbra is kevés fertőzöttet találtak, 30 év alatt senki sem hunyt el a vírus miatt.

Müller Cecília ismertette az új beutalási rendet. Folyamatosan szabadítják fel a kapacitásokat, hogy a nem koronavírusos betegek ellátása minél gyorsabban megtörténjen. Elválasztják egymástól a koronavírusos és nem koronavírusos betegek ellátását az intézményekben. Az országos tisztifőorvos kiemelte: a KSH adatai is azt igazolják, Magyarországon nem történt többlethalálozás a koronavírus-járvány idején, sőt kevesebben haltak meg a járvány időszakában, mint tavaly. Ennek hátterében az állhat, hogy az influenza-járvány sem volt olyan erős, mint egy évvel ezelőtt.

A védőoltásokat a gyerekek megkapták

A gyermekeknél a kötelező védőoltásoknál nincs elmaradás, kizárólag az iskolai kampányoltásoknál volt késés a beadásokban a járvány miatt. Ezek a fertőző májgyulladás és a lányok önkéntes HPV-elleni oltása.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban egy új metódust fejlesztenek ki, ennek a lényege az, hogy a környezetünkben nyomon követhessék a koronavírus terjedését. Ha a környezetben felfedezik a kórokozót, előrejelzésre van lehetőség, akár tünetmentes személyek által ürített vírusokat is felfedezhetnek így például a szennyvizekben. Ha a vizsgálat talál koronavírust, két héttel előre lehet jelezni, hogy az adott területen járványveszély van.

Budapesten már megkezdődött a vizsgálat, és sikerült is vírus-örökítőanyagot találni. A szennyvízzel nem terjed a fertőzés, viszont ki tudták mutatni a vírus genetikai szerkezetét a rendszerben.

Vége a különleges jogrendnek

A kormány ma is ülést tart, amelyen elemzi a helyzetet - mondta Kiss Róbert, rendőr alezredes. Az Országgyűlés elé beterjesztették a különleges jogrendet megszüntető javaslatot, ennek helyébe az egészségügyi veszélyhelyzet lép. Az Operatív Törzs működése továbbra is megmarad.

Változtak a cseh és szlovák állampolgárok belépésére vonatkozó szabályok. Ezek az állampolgárok maximum 48 órára beléphetnek Magyarországra anélkül, hogy hatósági házi karanténba kerülnek. Jelenleg 1597-en vannak elektronikusan ellenőrzött hatósági házi karanténban, összesen 11616-an vannak most hatósági házi karanténban.

Lejárt személyi okmányokkal csak Magyarországon lehet ügyet intézni, külföldre nem lehet lejárt útlevéllel, személyi igazolvánnyal utazni. Müller Cecília elmondta: időpontra kell behívni a betegeket, az a gyakorlat, hogy azt kérik, délután menjenek be, nem elfogadható.