Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, kijárási korlátozást rendelnek el szombattól két hétre. Az erről szóló részletes szabályozás meg is jelent, amely meghatározza, hogy mikor és milyen körülmények között lehet elhagyni a lakásunkat.

Kovács Zoltán államtitkár a kijárási korlátozásról azt mondta a péntek reggeli tájékoztatón, hogy ez egy idejében és kellő mértékben meghozott intézkedés.

A megelőzés a legfontosabb

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere pénteken tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a járvány első időszakát kedvezően átvészeltük. Ugyanakkor hozzátette, hogy a fertőzés jelen fázisában a megelőzés a legfontosabb, ezért felhívta a figyelmet, hogy mindenki kerülje a csoportos találkozásokat. Az idősek és immunhiányos állampolgárok pedig maradjanak otthon és csak akkor hagyják el tartózkodási helyüket, ha feltétlenül szükséges.

A következő 2-3 hétben az a feladat, hogy felkészüljünk a tömeges, több ezres megbetegedésekre. Ehhez leltárakat készítenek, kapacitásokat csoportosítanak át.

Kásler kiemelte, hogy mindenki - beleértve az egészségügyet és az állampolgárokat - felelősen viselkedett és fegyelmezetten reagál.

Nőtt a fertőzöttek száma, de nem volt haláleset

Az elmúlt 24 órában Magyarországon 300 főre emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a hivatalos adatok szerint, viszont nem volt haláleset, és 34 főre emelkedett a gyógyultak száma - ismertette a friss adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki köszönetet mondott a védekezésben résztvevőknek.

A saját hatáskörében meghozott döntéseit ismertetve elmondta, hogy rendkívüli intézkedésre volt szükség, hogy továbbra is fenn lehessen tartani a jávánnyal kapcsolatos, indokolt intézkedéseket.

A kijárási tilalommal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az intézkedés nagyrészt a sérülékeny csoportok védelmét, illetve a járvány terjedésének lassítását szolgálja. Később kérdésre válaszolva is hagsúlyozta, hogy az intézkedések célja, hogy a járványgörbét elnyújtsák, hogy ne egyszerre zúduljon sok beteg az ellátórendszerre és hogy ne alakuljon ki az olaszországihoz hasonló helyzet. Ez a törekvés eddig, véleménye szerint úgy tűnik, sikeres.

Az idősektől nyomatékosan kérte, hogy maradjanak otthon, az ügyeik intézéséhez vegyék igénybe a fiatalok és az önkormányzatok segítségét, és csak akkor hagyják el az otthonukat, ha feltétlenül szükséges. Ha pedig szükséges elhagyniuk otthonukat, akkor most "hanyagolják az örömteli találkozásaikat", az intéznivalójukat minél rövidebb idő alatt végezzék el és ne csoportosuljanak!

A korlátozás nagy kihívás, a járvány kezelésének sikeressége múlik ezen

- hangsúlyozta.

Határzár

Fontosnak nevezte, hogy az Országgyűlés újabb döntéséig, a járványügyi intézkedések fenntartása érdekében megtiltotta a külföldiek Magyaországra történő beutazását, a külföldről hazatérő magyarokat pedig kötelezi arra, hogy vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, és amennyiben igazoltan betegek, házikaranténba kell vonulniuk.

A Magyarországon átvonuló külföldiek számára kijelöltek tartózkodási helyeket, és fontosnak nevezte, hogy az érintettek amilyen gyorsan csak lehet, áthaladjanak az országon.

A kijárási korlátozás az egész lakosság védelmét szolgálja ez a döntés - hangsúlyozta.

Jótanácsok kisgyerekes családoknak

A tisztifőorvos a kisgyermekes családoknak is adott praktikus tanácsokat. A gyereket le lehet vinni az utcára, hogy futkossanak kicsit, de ezek során ne csoportosuljanak a gyerekek se. A nagyobb gyerekekkel beszéljenek a szülők arról, mi is ez a megváltozott a helyzet. Fontosnak nevezte, hogy a gyerekek őrizzék meg jókedvüket - társasjátékozzunk például - javasolta.

A házi kedvenceket is lehet sétáltatni, célirányosan, de nem csoportosan.

Mi lesz azokkal, akik nem ott élnek, ahová be vannak jelentve?

Müller Cecília arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lesz azokkal, akik nem ott tartózkodnak, ahová be vannak jelentve, azt mondta: biztosítják, hogy ha valaki akar, akkor megjelöljön tartózkodási helyet, a kijárási korlátozás arra vonatkozik, hogy azt a helyet ne hagyják el, ahol épp élnek, illetve annak megakadályozását szolgálja, hogy ne csoportosuljanak emberek.

Az is elhangzott a tájékoztatón, hogy nincs szükség munkáltatói igazolásra a munkába járáshoz, mert a munkába járás lehetősége a kormányrendelet után is adott.

Megnyugtató rendőri jelenlét lesz

Kiss Róbert rendőr alezredes, az opeatív törzs ügyeleti központ vezetője a kijárási tilalommal kapcsolatban közölte: a rendészeti feladatokra a "rendőri állomány felkészült", megnyugtató rendőri jelenlétet biztosítanak majd az utcákon. A cél, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

Kiss kiemelte, hogy továbbra is végrehajtják a hatósági karanténra vonatkozó intézkedéseket, a rendőrség továbbra is ellenőrzi a házi karantént. Eddig 5032 alkalommal rendelhtek el hatósági házi karantént, annak betartását 39 ezer esetben ellenőrizték. Ő is kemelte, hogy a lakosság megértette, hogy a szabályokat be kell tartani. 163 esetben tettek feljelentést 32 fővel szemben alkalmaztak helyi bírságot. Az üzletek zárva tartását továbbra is ellenőrzik.

Kiss Róbert kérdésre válaszolva elmondta, hogy az operatív törzs működése nem kötött a különleges jogrend időszakához, így a rendőrök továbbra is ellátják ezeket a feladatokat, így például a hatósági házi karantén betartását is ellenőrzik.

Az operatív törzs tájékoztatásából az is kiderült, hogy a polgárőrség is bevonható a járványügyi intézkedésekbe, amennyiben az önkormányzatoknak szükséges segítség.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján továbbá elhangzott újságírói kérdésre válaszként, hogy az operatív törzs intézkedett arról, hogy a honvédelmi irányítótörzsek azoknál a vállalatoknál is megjelentek, amelyek orvosi oxigént állítanak elő, az viszont nem derült ki a tájékoztatásból, hogy az orvosi oxigénből mennyi áll rendelkezésre az országban.