Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Évek óta az egyéni befizetések húzzák a pénztári szektort. A múlt évben elért rekord újból megerősítette, hogy a tagok bíznak a pénztárakban, de az eredmények az öngondoskodás felértékelődését is bizonyítják - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) elnöke.

A munkáltatók az egy évvel korábbinál 15 százalékkal többet fizettek be az önkéntes nyugdíjpénztárakba a munkavállalók megtakarításainak gyarapítása érdekében, ez összesen 43 milliárd forintot jelentett. Az egészségpénztáraknál azonban csökkentek a munkáltatói befizetések, 2,3 százalékkal, mintegy 18 milliárd forintra. A munkáltatók szerepe különösen fontos, mert sok olyan munkavállaló van, aki szeretne takarékoskodni a pénztárakon keresztül, de erre csak a munkáltatója segítségével képes - tette hozzá Kravalik Gábor.

A pénztárszövetségi tag önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagdíjbefizetések tavaly 13 százalékkal 114 milliárd forintos rekordszintre növekedtek. A tagok összvagyona 2018 végén 1344 milliárd forintot tett ki, az egy tagra jutó átlagvagyon pedig 1,2 százalékkal, 1,23 millió forintra nőtt. Ötéves összevetésben ez 48 százalékos emelkedés.

A tavalyi kis vagyonnövekedés oka, hogy a kedvezőtlen befektetési környezet kihatott a pénztári befektetésekre, mindössze egyetlen negyedév hozott pozitív hozamot.  Fontos, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamait 10-15 éves távlatban kell vizsgálni, ebben pedig jól teljesítenek. Az ÖPOSZ számításai szerint 2018 végén a 5 éves szektorszintű átlaghozam a tavalyi negatív eredménnyel együtt is mintegy 5 százalékos volt - mondta az elnök. A nyugdíjra takarékoskodás hosszú távú cél, a nyugdíjpénztárba befizetett pénzt pedig nyugdíjazásunkig végig befektetik, így bár egy-egy rövid időtávban a közvetlen azt megelőző időszakhoz képest kimutatható átmeneti visszaesés, de ez az elméleti veszteség - hacsak a pénztártag nem tesz ezért kilépéssel vagy portfólióváltással - nem realizálódik és egy-egy rosszabb hozamú év visszaesését hosszabb távon várhatóan kiegyenlítik az átlag feletti esztendők, ahogy az a 2008-as év után is történt - tette a Pénztárszövetség elnöke.

A szövetséggel partnerségben működő egészségpénztárak összesített tagdíjbevétele tavaly 17 százalékkal, csaknem 48 milliárd forintra emelkedett, a vagyonuk pedig 3 százalékkal, 57,7 milliárd forintra nőtt. A pénztárak 9 millió alkalommal finanszírozták a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat, 46 százalékkal többször, mint 2017-ben. A tagok megtakarításaiból kifizetett összeg meghaladta a 46 milliárd forintot, ez 28 százalékos növekedést jelent. A pénztártagok alkalmanként átlagosan több mint 5,1 ezer forintért vettek igénybe pénztári szolgáltatásokat. A pénztártagok száma 2 százalékkal, 900 ezer fölé nőtt és egy főre jutó átlagos vagyonuk csaknem 64 ezer forintot tett ki 2018 végén.