Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliusban is fennmarad a "hadiállapot" a magyar gazdaságban, mert bár mind a felszámolások, mind a végelszámolások száma elmaradt a júniusban regisztrálttól, ez csak a cégvilág leépülésének sebességét lassítja. "Nem várunk változást sem a felszámolások, sem pedig a végelszámolások növekvő trendjében, legfeljebb a bővülés üteme mutathat kisebb-nagyobb eltérést egy-egy hónapban - kommentálta a legfrissebb adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Júliusban 1993 vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást, ez minden idők második legnagyobb adata - csak az előző havi 2122 új eljárás több ennél. Júniushoz képest így csökkenést regisztrált az Opten, egy évre visszatekintve azonban 16,5 százalékos a növekedés. "Az mutatja igazán a cégvilág zilált állapotát, hogy egy évvel korábban 1711 céget vontak ilyen eljárás alá, ami a harmadik legtöbb az abszolút sorrendben és ehhez képest következett be nem is jelentéktelen mértékű növekedés" - mondja az Opten igazgatója. Január-júliusban összesen 11 507 cég vált fizetésképtelenné, s ez 9,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Az év eddig eltelt részében összesen 13 694 végelszámolási eljárást indítottak, ami 58,1 százalékkal haladja meg a tavaly január-júliusi számot, és már most több, mint amennyit 2010 egészében regisztrált az Opten. Az elvileg a tulajdonosok által kezdeményezett cégbezárások a felszámolásokéhoz hasonló tendencia mentén alakulnak, azaz a júniusi adatokhoz képest tapasztalható némi csökkenés. Júliusban 1763 vállalkozásnál húzták le a rolót a tulajdonosok, ez 334-gyel több, mint tavaly júliusban, 11,2 százalékkal elmarad azonban az előző hónap adatától. Ugyanez igaz akkor is, ha a cégbezárások növekedési ütemét vizsgáljuk: a csúcsot jelentő júniusi 82 százalékos emelkedés a hetedik hónapra 23,4 százalékosra szelídült, ami kétségkívül az idei legalacsonyabb adat, lassúnak azonban semmiképpen sem nevezhető.

"A jelenség azért sem örvendetes, mert a végelszámolások idei megugrása mögött a hatóságok következetes fellépése húzódik meg a mérleget le nem adó vállalkozásokkal szemben Márpedig ennek a munkának nem érhettek végére a hatóságok, mert adataink szerint tavaly legalább 30 ezer vállalkozás nem tette közzé pénzügyi beszámolóját, arról pedig nincs információnk, hogy ezt nagy tömegben pótolták volna a cégek" - állítja Csorbai Hajnalka.

A cégalapítások terén minden időtávon visszaesést hozott a július, a 3715 új alapítású vállalkozás 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban és 13,7 százalékkal marad el a júniusi számtól. Azt, hogy a fluktuáció továbbra is magas a vállalkozói világban, az első hét hónapra vetített 6 százalékos emelkedés mutatja.