Optimistábbak lettek a kkv-k

Októberben 51,1 százalékos volt az ECOSTAT kis- és középvállalati (kkv) konjunktúra-indexe, azaz előző hónaphoz viszonyítva kismértékben javult - áll az ECOSTAT jelentésében.
Kolozsi Pál, 2004. október 28. csütörtök, 10:14
Fotó:

A kis- és középvállalati szektor pozitív előrejelzésében a fejlett európai országokra is kiterjedő gazdasági élénkülés játszik szerepet. A kis- és középvállalati szektor 2004 végére és 2005 első harmadára a nemzetgazdaság helyzetét kissé optimistábban ítéli meg, mint saját lehetőségeit.

Az előrejelzés szerint az idei év végén és 2005 első hónapjaiban a kis- és középvállalati szektor termelési feltételrendszere alapvetően nem fog változni. Az élénk külpiaci kereslet ellenére a nemzetgazdasági fejlődést az államháztartási és áruforgalmi hiány jelentős növekedése kíséri.

Értékesítési lehetőségeikről októberben a korábbinál kissé pesszimistább előrejelzést adtak a vállalkozások. Belföldön változatlan feltételeket remél 54 százalékuk, javulást a szeptemberi 27 százalékkal szemben 20 százalékuk vár. Bővülő exportértékesítéssel számol a KKV-k 12 százaléka, változatlan kiviteli lehetőségekkel 71 százalékuk.

Októberben a KKV-k éves inflációs előrejelzése 6,4 százalék, ami megegyezik a szeptemberi és a júniusi értékkel. A decemberi 12 havi árindex vállalati előrejelzése stabil, legutóbb 6,7 százalékról 6,5 százalékra módosult. A KKV szektor 2004. évi saját hatáskörű értékesítési áremelési törekvése szeptember óta majdnem 1 százalékponttal csökkent, mértéke 3,2 százalék.

kkv
HOZZÁSZÓLÁSOK