Optimisták a Fidesz-szavazók

A lakosság a munkanélküliséget tartja a legnagyobb problémának, a gazdasági fellendülésben pedig a Fidesz-szavazók hetven százaléka hisz, szemben az országos átlag 53 százalékos arányával - derül ki az MR1-Kossuth Rádió és az Ipsos felméréséből.
NAPI, 2010. március 18. csütörtök, 10:48
Fotó:

A lakosság szerint a legsúlyosabb problémák: a magas munkanélküliség, az ország eladósodottsága és a korrupció. Ezek közül is messze kiemelkedik a munkanélküliség, amelyet négytizedük tart a legsúlyosabb gondnak - derül ki az MR1-Kossuth Rádió és az Ipsos Zrt. felméréséből.

Tízből mintegy hét megkérdezett érzékel jelentős problémákat a közterhek elosztásában, konkrétan abban, hogy kevesen fizetnek adót, viszont sokan élnek szociális támogatásból. A megkérdezettek valamivel több mint 60 százaléka érzi nagy problémának, hogy alacsony színvonalú az állami egészségügy, hogy kevés gyerek születik, és azt, hogy túl nagy a bürokrácia. De közel hattizednyien tartják súlyos gondnak azt is, hogy a cigányság helyzete társadalmi robbanáshoz vezethet.

A tizenkét probléma közül a legkevésbé súlyosnak ítélt utolsó háromról is a válaszadók négy-öttizede állította, hogy jelentős gond. A problémák értékelését, érzékelését befolyásolják, árnyalják a pártszimpátiák is, bár a legsúlyosabbnak ítélt problémák, a magas munkanélküliség és a nagy korrupció minden szavazói csoportban előkelő helyen áll.

A Fidesz-KDNP szavazói körében másoknál többen tartják nagy problémának a munkanélküliséget, azt, hogy a magyar vállalkozások nem jutnak lehetőséghez, nem elég színvonalas az iskolarendszer, nagy a korrupció, gyenge a közbiztonság, túl nagy a bürokrácia, alacsony színvonalú az egészségügy, kevés gyerek születik és az ország el van adósodva. A Fidesz-szavazók a Jobbik-szimpatizánsokhoz hasonlóan átlagosan 7,4 nagy problémát említettek, míg más pártok támogatói legfeljebb 6,3-at.

Legnagyobb problémaként más pártok szavazóinál nagyobb arányban választják az ország eladósodottságát, és kisebb arányban a cigány kisebbség helyzetét, valamint azt, hogy kevesen fizetnek adót. A Jobbik-szavazók négy problémát tartanak az átlagnál jelentősebbnek: a munkanélküliséget, azt, hogy sokan élnek szociális támogatásból, hogy gyenge a közbiztonság, valamint hogy a cigányok helyzete társadalmi robbanáshoz vezethet.

Az MSZP-szavazóknál nincs olyan probléma a vizsgáltak közül, amelyiket másoknál többen látnának közülük nagynak, viszont hét olyan is van, amelyet másoknál kisebb arányban értékeltek nagynak. Átlagosan csak 6,1 problémát ítéltek nagynak a 12 közül, miközben a lakossági átlag 6,9.

Az LMP támogatói egyetlen problémát sem mondtak nagyobb arányban súlyosnak az országos átlagnál, viszont két olyan probléma is akadt, amelyet másoknál kisebb arányban említettek: azt, hogy nem jutnak elég lehetőséghez a hazai vállalkozók és hogy gyenge a közbiztonság.

HOZZÁSZÓLÁSOK