Óraátállítás: figyelmeztetés érkezett

Minden évben más márciusi dátumra esik a nyári időszámítás. 2019-ben ez március utolsó vasárnapjára esik - emlékeztet az Alpokalja-online.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. március 10. vasárnap, 16:48
Fotó: Shutterstock

A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, amellyel a helyi időt március végétől október végéig egy órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Minden évben más márciusi dátumra esik a nyári időszámítás. Az óraátállítás napja mindig vasárnap. Magyarországon 2 órakor előre, októberben pedig 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. 2019-ban ez azt jelenti, hogy március utolsó vasárnapján, azaz március 31-én kell majd hajnali két órakor három órára előre állítani az órákat. Így a téli időszámításhoz képest ismét egy órával kevesebbet alhatunk - írja a portál.

Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári időszámítást energiamegtakarítási céllal. Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén megszüntették volna az EU-ban az órák átállítását, de tagállami fenntartások miatt az új céldátum 2021 lett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2019.03.11 10:52

"2019-ben ez március utolsó vasárnapjára esik "
Ahogy mindig...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.10 18:15

Figyeled, te mindenkit oktatni vágyó 2 diplomás skizókám:
"Magyarországon 2 órakor előre...
március utolsó vasárnapján, azaz március 31-én kell majd hajnali két órakor három órára előre állítani az órákat."
----------------
Nehogy más időpontban próbáld meg átállítani, az nem éri. :DDD (neked 3D)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html