Óraátállítás: fordulatot tett a Fidesz

Bár tavaly még nem tartották ördögtől valónak, kedden a fideszes képviselők már nem támogatták, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága napirendre vegye az óraátállítás, vagyis a téli-nyári időszámítás eltörléséről szóló jobbikos határozati javaslatot - számolt be az MNO.hu. A Jobbik azt szeretné, ha többé nem állnánk vissza téli időszámításra, hanem véglegesen nyáriban maradnánk.
K. Kiss Gergely, 2017. április 11. kedd, 17:03
Fotó: Reuters

Tavaly novemberben a fideszes képviselők még támogatták az ellenzéki párt javaslatának tárgysorozatba vételét, decemberben pedig az általános vitát is lefolytatták róla - emlékeztet a portál.  Akkor azt ígérték, hogy a parlamenti eljárást folytatni fogják.

A részletes vita azonban azóta sem kezdődött meg, kedden a fideszes többség le is söpörte az erre irányuló javaslatot.

Kepli Lajos jobbikos képviselő, a javaslat benyújtója erre közleményben úgy reagált: a kezdeti látszólagos támogatás, majd mellébeszélés után a Fidesz immár nyíltan szembemegy a társadalom akaratával. Úgy véli ugyanis, hogy a magyarok mintegy négyötödének elege van az évenkénti kétszeri óraállítgatásból, amely rendkívüli módon terheli az emberi szervezetet.

Miért van szükség erre?

Magyarország a közép-európai időzónában (CET) van, ami egy órával több, mint az egyezményes koordinált világidő (UTC), nyáron ez lesz még egy órával több (UTC+2). Ennek igazi előnye télen látszana meg, például december 20-án, mikor 15 óra 56 perc helyett 16 óra 56 perckor lenne napnyugta.

A probléma, hogy a CET időzóna túl széles, Magyarország pedig a keleti oldalán van, ezért eleve viszonylag korán megy le a nap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mufflinca, 2017.04.12 06:45

@Linna: Évente 1 óráról beszélünk! Ugyan már! Soha senki nem kelt fel, vagy aludt tovább egy órácskával mondjuk hétvégén? Oktalan szájtépés azon vergődni, hogy felborul az időérzékem...
Rengeteget számít viszont, hogy 1 órával tovább van világos! A melós embernek legalább is nem mindegy, hogy amikor sötétben elmegy dolgozni, akkor munka után sötétben jön-e haza, vagy látja a napot még egy kicsit!
Maradjon a nyári időszámítás, ha már választani lehet. Télen is sokkal jobb lenne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Linna, 2017.04.12 03:06

Nekem tökmindegy, hogy milyen időszámítás lesz, csak ne váltogassák!!
Én például még mindig összevissza alszom, teljesen felborult az időérzékem. Borzasztó állapot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html