Óraátállítás: újra cselekedni kell, ám hamarosan fordulat jöhet

Újra eljön az a nap, amikor át kell állítani az órákat.
Dzindzisz Sztefan, 2018. március 19. hétfő, 11:31
Fotó: Napi.hu

Az idén március 25-én, vasárnap kell átállítani az órákat. A rossz hír, hogy kevesebbet fogunk aludni, hogy 2 órakor kell 3-ra előreállítani az órát. Viszont legalább a későbbi órákig marad fent a nap.

Már az EU is foglalkozik a kérdéssel

A nagy kérdés viszont az, hogy megmarad-e az óraátállítás. Az Európai Parlament képviselői csütörtökön ugyanis egy februári állásfoglalásukban az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát kezdeményezték

A 384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 12 tartózkodással elfogadott állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a széles nyilvánosság fejezi ki aggodalmát egészségi okokra hivatkozva az évente kétszer, márciusban és októberben esedékes óraátállítás miatt.

Számos tanulmány sikertelenül próbált meggyőző eredményt elérni a szabályozás előnyeit illetően, negatív hatásokat azonban rendre kimutattak az emberi egészségre nézve. Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára.

A 2001-ben hatályba lépett jelenlegi nyári időszámításról szóló irányelv harmonizált időpontot ír elő a nyári időszámítás kezdetét és végét illetően az egész unióra vonatkozóan azzal a céllal, hogy segítse a belső piac hatékony működését.

Az Európai Bizottság január végén döntött, hogy információkat gyűjt arról, mi indokolhatja a nyári és a téli időszámításra, ismertebb nevén az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik.

Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás. (A litvánok is az eltörlést szeretnék.)

Fotó forrása: StockSnap

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2018.03.19 15:44

Töröljük már el ezt a szart végleg,legalább ennyi értelmes cselekedete legyen ennek a sok semmirekellőnek!
Semmi energiát nem takarítunk meg, csak depressziósak leszünk ettől a rengeteg sötétségtől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html