A Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében a kormányfő kiemelte: mély összefüggés van a politika és gazdaság között, az eredmények sosem a vakszerencsének köszönhetők.

Szerinte 2009-ben, a baloldali kormányzás vége felé közös vagyonunkat, tartalékainkat és a jövő lehetőségeit is felélték. Azt mondta, Magyarországnak nemcsak válságkezelő csomagokra, hanem teljes megújulásra, új irányra van szüksége. Ma a házasságkötések száma nő, a csecsemőhalandóság csökkent, a foglalkoztatás 55-ről 70-százalékra nőtt, a munkanélküliséget az egyharmadára vágták, a jövedelmeket folyamatosan növelik, a minimálbért több mint duplájára emelték - sorolta. Orbán Viktor kijelentette: tíz év közös munkájának eredményeként a magyarok ismét hisznek a jövőjükben - idézi az MTI.

Orbán arról beszél, hogy már harminc éve sem hitte el, hogy a szegénység Magyarországon nem felszámolható, most sem hajlandó ezt elfogadni. Lépésről lépésre évről évre haladunk előre szerinte - idézi a portfolio.hu Orbánt.

A legkeményebb dió, hogy megnyissák a felemelkedés útját a szegényekről, akikről mindenki más lemondott rajtuk kívül. Még mindig százezrekről van szó. A baloldal bűne, hogy segéllyel tartották féken őket, nem vették emberszámba őket, elfogadták a megélhetési bűnözést. Ők megfékezték a bűnözést. Akik a gyerekeikből akartak megélni, azokkal nem voltak elnézőek - számolt be a hvg.hu

A segély helyett munka elve szerinte bejött, a változás szembetűnő. Az EU szerint 2010 óta több mint 1 millió ember tudott kitörni a szegénységből. A helyzet javult, de még így is elfogadhatatlan. Nem hitte el, hogy nem lehet felszámolni a szegénységet. Lépésrő lépésre, évről évre kitartó munkával megy előre, fel fogják számolni a szegénységet. Lesz mindenkinek munkája, otthona, minden gyereknek bölcsőde, óvoda, iskola, étkezés és tankönyv is. Lesz támogatás a fiataloknak és időseknek.

Nem csak a kutatásé lesz a jövő

Szerinte sikeres vállalkozóinkra vár még egy történelmi feladat: nekik kell létrehozni külföldön azokat a befektetéseket, melyeknek profitját hazahozva ellensúlyozzuk az innen kivitt profitot. Ez nagy feladat, "rá is megy legalább tíz évünk".

Mindenki arra számít, hogy a világgazdaság lehűl és lassul, nekünk vannak erre válaszaink: nem engedjük el a vezérfonalunkat, nem adjuk fel a tervünket, hogy a magyar gazdaság növekedése minden évben legalább 2 százalékponttal meghaladja az európai átlagot. Ha a többiek lassulnak, mi a kanyarban előzünk majd - fogalmazott Orbán.

A magyar gazdaság ma a dimenzióváltás állapotában van, a hagyományos ipari termelés mellett nő a magas hozzáadott értékű, kutatásra alapuló ipar jelentősége. Fizikai munka mindig lesz, de mellé fel kell futtatni az új digitális, robottechnológiára épülő iparágakat is - mondja a kormányfő. Hozzáteszi, hogy tavaly az új beruházásoknál 40 százalékkal magasabb volt az átlagfizetés, mint egy évvel korábban, ez is azt jelzi, hogy új típusú munkahelyek jönnek létre - írja a portfolio.hu. Egy gazdaság színvonala azzal mérhető, hogy termékei mennyire állják meg helyüket a világpiacon. Az ország népességét tekintve 88. , de mi vagyunk a 34. legtöbbet exportáló ország.