A védekezés első szakasza lezárult - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően a Facebook-oldalán megjelent videóban. Ebben köszönetet mondott "mindenkinek, aki részt vett a védekezés embert próbáló munkájában."

Úgy látja, hogy a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. A miniszterelnök szerint "ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna."

A vírus ellen védekezés új szakaszba lépett, megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárnunk - mondta Orbán, aki szerint ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területeken élők "feszes védelmét" továbbra is fenn kell tartani.

Utóbbival kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a fertőzések leginkább a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak, ezért az itt élők érdekében, Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradnak.

Vidéken viszont a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek majd:

  • az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak,
  • éttermek, kávézók teraszai és kerthelységei megnyithatnak,
  • szabadtéri strandok látogathatóak lesznek.

A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

a másfél méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz.

Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják, és az időseket arra kérte Orbán, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak majd.

A többi részletszabályt holnap, azaz csütörtökön ismertetik majd - tette hozzá Orbán. A kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel és kéthetente felülvizsgálják a hatályban lévő védelmi szabályokat.