Orbán-beszéd - itt vannak az első elemzések

A miniszterelnök szinte teljes egészében a múlttal foglalkozott, a tervekkel kapcsolatban nem derült ki újdonság.
Leszák Tamás, 2012. február 7. kedd, 18:43
Fotó: Napi.hu

A miniszterelnök évértékelőjében igyekezett kerülni az olyan kínos témákat, mint az IMF-hez való fordulást és az EB-vitát, miközben az a várakozások dacára sem derült ki, mire számíthatunk a kormányzati munkában - így összegezhető a Napi Gazdaság Online által megkérdezett politikai elemzők véleménye.

Antal Attila

Orbán Viktor évértékelőjét alapvetően két motívum jellemezte - véli Antal Attila, politikai szakértő. Egyrészt - kapcsolódva a korábbi napok "enyhülést" beharangozó nyilatkozataihoz - a miniszterelnök már a kormányzás második, konszolidált szakaszára próbál készülni. Itt a fő üzenet az volt, hogy a két szélsőség között (a baloldal, aki mindenkivel, a szélsőjobb, aki senkivel sem egyezik meg) a közép az, amely alkalmas az ország valódi értékeinek képviseletére.

A másik oldalon Orbán Viktor ismét elővette a 2010-es kötcsei üzenetet, vagyis azt, hogy a középosztálynak szövetséget kell kötnie a leszakadókkal, illetve, hogy a kormányzás alapja és fő cél csoportja a "nemzeti középosztály".

Ez a két motívum azonban súlyosan szemben áll egymással, s alapvető kétségekkel tölthet el bennünket a tekintetben, hogy a kormányzás második fele valóban a bethleni konszolidáció mércéjével mérhető - fogalmazott Antal. A miniszterelnök évértékelőjének legmeglepőbb sajátossága, hogy épp azokat az elemeket értékelte az elmúlt időszak sikereként, amelyek alapvető társadalmi kockázatokkal és robbanással fenyegetnek: a bebetonozott egykulcsos adórendszer, új munkahelyek teremtése, az államadósság csökkentése és a kierőszakolt végtörlesztés.

Az évértékelő alapján nyilvánvalóvá válhatott, hogy a kormány nem tudja vagy nem akarja összeegyeztetni a kabinet gazdaság- és társadalompolitikai céljait és az abból következö realitásokat, egészen egyszerűen nem veszi számításba, hogy a (felső) középosztály és az alsóbb társadalmi csoportok "szövetségébe" utóbbiak beleroppannak - vélekedett Antal Attila.

Gyömöre Máté, Magyar Progresszív Intézet

A kormányfő idei évértékelő beszédében igyekezett kerülni az elmúlt hónapok olyan "forró témáit", mint a 180 fokos gazdaságpolitikai fordulatot jelentő IMF-hez fordulást, vagy éppen az Európai Bizottsággal folytatott, kötelességszegési eljárássá "fajult" vitát - hívta fel a figyelmet Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője. Mindezzel a saját tábor számára elsőre "nehezen fogyasztható" ügyeket került ki. A fideszes szavazóbázisnak e helyett az elmúlt másfél év sikereinek hangsúlyozásával üzent, így ennek volt köszönhető az is, hogy a kormányfő saját eredményeit igyekezett végig szembe állítani a korábban szerinte alig sejthető európai gazdasági és politikai válsággal, valamint a szocialista kormányok "nehéz örökségével". Ez pedig megadta kormányzásának értelmezési keretét is.

Mivel elsősorban egy összegző, korszakot lezáró évértékelő beszédről volt szó - melynek végén a sajtó előzetes várakozása ellenére - nem tudtunk meg többet az előttünk álló időszakról és az új kormányzati hangnemről sem - mutatott rá Gyömöre. Ezzel szemben Orbán Viktor többször ismételte a tavalyi beszédében elmondottakat, így például a nehéz kiinduló helyzet, valamint az aktív munkavállalókra épülő gazdaság sem új elem. Egy évértékelő beszéd persze jellegéből fakadóan nem alkalmas arra, hogy a jövő gazdasági és politikai programját felvázolja, mégis meglepő volt, hogy a miniszterelnök szinte teljes beszédében a múlttal foglalkozott - tette hozzá az elemző.

Böcskei Balázs, IDEA

A miniszterelnök a felé irányuló előzetes várakozások ellenére sem egy "konszolidációs" évértékelő beszédet mondott, hanem egy válságból kilábaló Magyarország "kormányzati történetét" mesélte el - véli Böcskei Balázs, az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) igazgatója. Az uniós kritikákra - a megegyezés szándékán túl - tulajdonképpen nem reagáló beszédében, a válságban lévő Európa képe is csak díszletként szolgált az "új alapokon álló Magyarország" számára. A különadók elfogadásának módján túl a miniszterelnök nem gyakorolt további önkritikát, már ami a kormányzás hatalomtechnikai felfogását illeti - mutatott rá Böcskei.

Az évértékelő beszéd a 2010 tavasza előtti kormányzást értékelte, mintsem Magyarország elmúlt egy évét. Ahhoz képest, hogy közel két év telt el a kormányzati ciklusból az évértékelőnek még mindig jelentős részét tette ki a kormányváltás előtti politikával való szembehelyezkedés. Mindez akár egy beismeréssel is felér, azaz az Orbán-kormánynak egyelőre nincs érdemi alternatív forgatókönyve a társadalmi és gazdasági krízis kezelésére. Beszédében "a magyar néppel" szembe a kritikus ellenzéket állítja, amikor úgy fogalmaz: Magyarország csődjéről beszél, aki azt mondja, az ország elbukik a megújulásért vívott küzdelemben, az nem tudja, mit beszél, nem ismeri az országot, nem ismeri a magyar embereket. Ezt akár tekinthetjük egy korábbi mondatának, "a haza nem lehet ellenzékben" felújított formájának is.

Juhász Attila, Political Capital

Két dolgot emelt ki Juhász Attila, a Political Capital Institute vezető elemzője: a beszéd fontos eleme volt a középosztály támogatásának üzenete. Ezzel kapcsolatban azonban az elemző szerint teljesen téves a kormány helyzetértékelése, az adórendszer átalakítása és az egyéb a beszédben említett intézkedések ugyanis a felső és a felső-középosztályt támogató politikát jelentenek, amely pedig jóval szűkebb réteg, mint a megerősítés üzenetében foglalt középosztály fogalma. A felső-középosztály alatti rétegek folyamatosan rosszabbul jártak az elmúlt másfél évben, folyamatos lecsúszást élnek át, ami ugyan nem az Orbán-kormány idején kezdődött, azonban tovább gyorsult annak intézkedései nyomán.

A másik momentum Juhász szerint, hogy a miniszterelnök a befektetők számára kiszámítható gazdasági környezetről beszélt - az elmúlt másfél év kormányzati gazdaságpolitikájából és a befektetői reakcióiból azonban az látszik, hogy ez a célkitűzés sem teljesült. Az elemző szerint éppen ez az egyik legnagyobb problémája a kabinetnek, az ebből adódó bizalomvesztés pedig nemcsak nemzetközi szinten, hanem a hazai vállalkozások körében is jelentkezik.

Ez az évértékelő beszéd tavaly is elhangozhatott volna - fogalmazott Juhász, véleménye szerint a kormányfő nem reagált a kormány előtt álló aktuális kihívásokra, csak érintőlegesen ejtett szót például az EU-IMF tárgyalásokról, illetve arról, hogy a korábbi "szabadságharcos" retorikát felváltotta egy kompromisszumkészebb nemzetközi kommunikáció - ezekkel kapcsolatban Orbán semmilyen érvet nem szolgáltatott a saját közönség felé sem.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2012.02.08 21:57

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fenyvesi666, 2012.02.08 13:28

@Zolko_123: Te tudhatsz valamit! Lottószámok megvannak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2012.02.08 12:54

@Fenyvesi666: "Mi lesz, ha két év alatt elfogy?"

3 hónap múlva Görögország úgyis csődbe megy, és akkor az egész Európai adóssághegy összeomlik. 2 év múlva már nem is lesz Euró.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.02.08 12:39

@Zolko_123:
De ezt nem lehet, mert nem engedi az EU. A jegybank független Magyarországtól is lassan, nem csak a kormánytól.
Még akkor sem emgedik, ha annak a tartaléknak egy része eleve hitel. És fizetjük a kamatait, tehát csak teher.
Egyébként ezért kellene az eurot 300 forint körül tartani, növekedjen a külkereskedelmi többlet, hegy nőjön a devizatartalék, és szépen kifizetni a devizás részét az államadósságnak. Szerintem nem lenne nagy probláma ha ideiglenesen leesne 25 Mrd euro környékére. Ha valakik spekulálni akarnak ránk, akkor az meg tudja tenni 35 Mrd euri mellett is, kis ország vagyunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fenyvesi666, 2012.02.08 12:39

@Zolko_123: Korszakalkotó javaslat: pofán kellene vágni az összes zsetont, azután jól eltapsolnánk!
Mi lesz, ha két év alatt elfogy? Korszakmegváltó javaslataidra most várhatunk 2 évet, mert addig feltételezem egyet sem fogsz elárulni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html