A határozatban rögzített, vasárnapi határidőig se lett a többi nagy hazai csövet birtokló, a Mol-kézben lévő FGSZ-é az országot Szlovákiával összekötő Magyar Gáz Tranzit (MGT) nevű gázvezeték. A Mol és az állam álláspontja az elmúlt hónapok során távolabb került egymástól, mint valaha - írta a Népszava.

Az amilyen rövid, oly viharos múltú magyar-szlovák gázvezeték 2010 előtti ötletszintű megfoganása óta Orbán Viktor és Csányi Sándor baráti sakkjátszmájának egyik bábuja. Bár az északi gázösszeköttetés lehetőségét eredetileg az OTP-vezér felségterületének számító Mol vetette fel, a megvalósítást Orbán Viktor már önmagára - pontosabban az akkor még örök és megbonthatatlan barátnak számító Simicska Lajos-uralta MVM-re - osztotta.

A kormányfő az általa félkészen átadott csövet az EU kérésére se adta vissza a Molnak, azt inkább a kevéssé hozzáértőnek számító Pintér Sándor belügyminiszterre bízta. Tavaly a Mol ismét oly közel került a - piacon kevéssé népszerű - vezeték visszavásárlásához, hogy a részleteket kormányhatározat szentesítette.

Az azóta tapasztalható síri csend, illetve a háttérben hallható, leginkább mondvacsinált indokok arra utalnak, hogy Orbán Viktor meggondolta magát.

Mi van a háttérben?

A napilap háttérbeszélgetései alapján arra jutott,, hogy az ügylet az eleve túl trükkös adásvételi szerkezeten és a román-osztrák gázszállítások esélynövekedésén csúszott el. Egy igényfelmérési eljárás közepén a lehetséges jelentkezőkben nem kelt bizalmat a kiíró bonyolult tulajdonosváltása. A beruházási terv kapcsán pedig az állam az árkérdést is újranyitná.

De az ügyet jól ismerő források leginkább az információhiányra hivatkoznak. Hisz elvben még az eladási kormányhatározat is érvényes. Volt ugyanakkor, aki világossá tette: Orbán Viktor a szlovák-magyar vezetéken keresztül továbbra is megtartaná közvetlen rálátását a stratégiai vezetékekre és azt mégse adná át Csányi Sándoréknak.

A fotó forrása: Pixabay