Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor kormányfő hétfő délben újabb ötpontos gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be. Eszerint a cél, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, ahányat a koronavírus-járvány nyomán megszűnik. Szavai szerint a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át, a költségvetés hiányát pedig az eddig tervezett 1-ről 2,7 százalékra emelik.

A kormányfő szavai szerint fő programelemek:

  • Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén készen áll a kormány a bérköltségek egy részének átvállalására.
  • Munkahelyteremtés: beruházásokat támogat a kormány, 450 milliárd forint értékben.
  • Kiemelten támogatott ágazatok lesznek: a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, a logisztika és a közlekedés, film és kreatív ipar.
  • Vállalatok finanszírozása: a magyar vállalkozásoknak 2 ezer milliárd forint értékben kamat és garancia támogatott hiteleket nyújtanak
  • Fontos elem lesz a program család és nyugdíjas lába. Több részletben visszaépítik a 13.havi nyugdíjat. Elsőként 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni. Ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

Majd hétfőn éjfél előtt pár perccel jelent meg a költségvetés módosításáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben. A már kedden hatályba lépő jogszabályból azonban sok újdonság nem derül ki.

Felállítanak három alapot a központi költségvetésben, ezek: Járvány elleni védekezési alap, Gazdaságvédelmi alap, Európai Unióból érkező járvány elleni támogatások alapja, amelyek központi kezelésű előirányzatokat tartalmaznak. Ezen kívül a költségvetés központi tartalékának számító Országvédelmi alapot ezentúl Járvány elleni védekezés központi tartaléka néven költik majd.

A Gazdaságvédelmi alaphoz kerül a Nemzeti Foglalkoztatási Alap. A Járvány elleni alapba folyik majd be többek közt az önkormányzatoktól elvenni tervezett gépjárműadó, a kiskereskedelmi különadó, a pártok támogatásának fele, valamint az extra bankadó.

A Járvány elleni védekezési alap forrásainak most betervezett összege 633,5 milliárd forint, a Gazdaságvédelmi alapé 1345,7 milliárd forint, míg az EU-ból érkező jelenleg nulla forinttal számol. A terveztet kiadások összeg az első alapnál 533 milliárd forint, míg a másodiknál 1345,7 milliárd forint, a harmadiké pedig értelemszerűen nulla egyelőre.

Sok részletszabály azonban továbbra sem ismert az intézkedések körül.

Két alap forrásai
MegnevezésÖsszeg
Járvány elleni védekezési AlapMillió forint
Járvány elleni védekezés központi tartaléka378 000,0
Pártok támogatása 50 százalékának átcsoportosítása1 274,4
Költségvetési átcsoportosítások46 941,5
Kiskereskedelmi adó36 000,0
Gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része34 400,0
Pénzintézeti szektor hozzájárulása55 000,0
Egészségügyi szakdolgozók és védőnők korábban eldöntött béremelésének a fedezete81 894,6
Összesen633 510,5
Gazdaságvédelmi alapMillió forint
Központi intézmények és programok megtakarításai922 553,2
Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevételei423 100,0
Összesen1 345 653,
Forrás: Magyar Közlöny