Orbán: az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva

Az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva, mandátuma jövő májusban lejár - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteki szokásos interjújában, a brüsszeli testület új migrációval kapcsolatos döntéseiről.
Szabó Dániel, 2018. július 27. péntek, 10:45
Fotó: MTI Fotó

A kormányfő reagált a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásra és arra is, hogy a testület javaslata szerint 6000 eurót adnának migránsonként a befogadó országoknak. A miniszterelnök azt mondta, nem tulajdonít jelentőséget a bizottság mostani döntéseinek, hiszen minden, mostani kezdeményezés már kifutott az időből.

Azt a módszert kell megtalálni, hogyan lavírozzunk, evickéljünk el a jövő év májusáig - fogalmazott Orbán az interjúban, utalva arra, hogy jövőre EP-választásokat tartanak, a jelenlegi testület megbízatása már csak jövő májusig tart.

Elvi kérdésnek nevezte, mire fordítja az unió az emberek pénzét, és veszélyes gondolkodásnak nevezte azt, ha azt a migránsoknak adnák oda. Szerint a jövőben olyan Európai Bizottság kell, amely nem a határokat megvédő országokat bünteti.

Magyarország a legstabilabb

A miniszterelnök a világ egyik legstabilabb országának nevezte politikai szempontból Magyarországot az MTI szemléje szerint. Ezt arra hivatkozva mondta, hogy nincs egyetlen olyan ország sem, ahol egy kormány háromszor egymás után tudott volna kétharmados többséggel nyerni. A politikai stabilitás előnyét pedig be lehet váltani, világossá lehet tenni a világban, hogy a magyar kormány politikája kiszámítható - indokolta az elmúlt hetek "diplomáciai nagyüzemét", azt, hogy számos ország vezetőjével tárgyalt.

Sikeresnek nevezte az elmúlt heteket. Szerinte mindez az országot erősebbé teszi és a gazdaságra is jó hatással van. A befektetők is tudhatják, hogy a politika felől nem terheli kockázat vállalkozásaikat - vélekedett a miniszterelnök.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy amíg kereszténydemokrata kormánya van az országnak, a nyugdíjak vásárlóértéke megmarad. Az időseknek - úgy látja - apránként szinte teljes egészében visszaadták azt az összeget, amelyet a szocialista kormányok vettek el tőlük.

Megint belengette a válságot

Orbán Viktor stabilnak nevezte a magyar gazdaságot és azt a modellt, amelyet 2010 után épített ki a kabinet. Ahogy a kormány, úgy a kormányfő is egyre gyakrabban beszél egy közelítő gazdasági válságról: most úgy fogalmazott, hogy a világban feltűntek már a "sötét felhők", bár senki nem mondja ki, hogy válság közelít. Mindezek miatt a jövő évi büdzsét bizakodónak ítélte, de egy olyan költségvetésnek is, amely a megemelt tartalékkal megvédi az országot a világgazdaság esetleges kedvezőtlen változásaitól.

Egy másik kérdésre jelezte azt is: arra számít, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália és Magyarország után további államok lépnek ki az ENSZ migrációval kapcsolatos tárgyalásaiból, ott ugyanis a kibocsátó országok vannak többségben, így a folyamat támogatóinak érdeke érvényesül.

Bár az ENSZ döntéseinek nincs közvetlen hatása az emberek életére, a kormányok azokat mégsem hagyják figyelmen kívül. Migránsügyben nem lehet felelőtlen nyilatkozatokat tenni, olyan dokumentumokat előállítani, amely a tagok egy részének érdekével ellentétes - jelentette ki Orbán.

Veszélyben a konzervatív értékek

Az elmúlt héten Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója arról beszélt, hogy egy új mozgalmat alapít, amely a liberális értékek, főleg Soros György magyar származású amerikai milliárdos tevékenysége ellen fogalmazta meg magát. Valamint a májusban Budapesten is előadó Bannon forradalmakat vizionált Európában a konzervatív értékekért.

Az új mozgalomról Orbán Viktor azt mondta: sok sikert kíván az amerikai konzervatív eszmék terjesztéséhez, mert eddig csak a liberális volt hallható. Ennek kapcsán beszélt az USA-val való magyar viszonyról is, és kifejtette, hogy nem emlékszik az elmúlt 30 évben olyan évre, amikor az Egyesült Államok ne avatkozott volna be a magyarországi vitákba, leggyakrabban alapítványokon keresztül szólnak bele más országok belügyeibe. Ezt a tevékenységet a modern világ olyan tulajdonságának nevezte, amellyel szemben nehéz védekezni.

Mint mondta, Magyarország úgy védekezik, hogy átláthatóságot kér. A miniszterelnök kijelentette: 67 "álcivil szervezetet" finanszíroznak a Soros-alapítványok, a magyar választóknak pedig szerinte tudniuk kell, hogy kiket finanszíroz Soros György vagy éppen Brüsszel azért, hogy beleszóljanak a belügyekbe.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy szombat délelőtt előadást tart a Tusnádfürdői Nyári Szabadegyetemen, hétfőn azonban megkezdi szabadságát. Felidézve az elmúlt év eseményeit, úgy fogalmazott: "az erőim végén vagyok, rám fér, hogy feltöltsem az akkumulátorokat". Szavait úgy zárta, hogy a munkát augusztus végén, szeptember elején kezdik újra.

A kép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.28 18:32

Igaza van. Mennek a levesbe a korrupt hazaáruló tolvajok, vele együtt.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.07.28 18:08

Igaza van. A ballibber bagázs jövőre megy a levesbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.07.28 08:27

Látjátok odafent azt az éltető csillagot, az Orbán Viktor, csak még Napnak hívják. Beragyogja a Föld nevű bolygót, az ő sugaraiból táplálkozik minden élőlény, asszimilálnak a növények, miatta teremtette a az Isten az embert.
Ma még csak Magyarország hős vezére, de nincsen mesze az az idő amikpr ragyogó géniusza az egész emberiséget irányítja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html