Orbán panasza meghallgatásra talált - kérdés, lesz-e benne köszönet

Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága (LIBE) többpárti tényfeltáró delegációt küld Magyarországra a jogállam helyzetének feltárására — döntött a szakbizottság vezető testülete kedden. A vizitnek még nincs időpontja. A cél, hogy az új képviselőtestület tagjai megismerkedjenek a magyarországi állapotokkal. A misszió kiküldését az EP zöldpárti frakciója kezdeményezte - értesült a Népszava.
K. Kiss Gergely, 2020. január 21. kedd, 22:40
Fotó: Reuters

Emlékezetes, hogy a Sargentini-jelentés összeállításakor a LIBE nem tudott tényfeltáró delegációt küldeni Magyarországra, elsősorban azért, mert az Európai Néppártot (EPP) a vezetőségében képviselő fideszes Gál Kinga hevesen ellenezte azt - olvasható a lap portálján.

Amikor Orbán Viktor 2018. szeptember 11-ikén beszédet mondott a jelentésről rendezett európai parlamenti vitában, nehezményezte, hogy a képviselőtestület anélkül alkotott ítéletet a magyarországi demokrácia állapotáról, hogy a helyszínen tájékozódott volna: "A jelentés bevallja, elmulasztottak hivatalos delegációt küldeni Magyarországra, vagyis Önök megfelelő tényfeltárás nélkül fognak dönteni" - mondta a kormányfő, de azt elfelejtette hozzátenni, hogy a missziót a Fidesz futtatta zátonyra. Most - ha úgy tetszik: miniszterelnöki kérésre - a parlament pótolja az akkori mulasztást.

Az Európai Bizottság előreláthatólag az év második felében, a július 1-jén hivatalba lépő német EU-elnökség első hónapjaiban fogja közzétenni az első értékelését arról, hogy az egyes tagállamokban hogyan érvényesülnek a jogállam elvei. Didier Reynders igazságügyekért felelős biztos arról is beszámolt az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának keddi ülésén, hogy a jelentés előreláthatólag a bíróságok függetlenségét, a korrupciós helyzetet és a média sokszínűségét fogja górcső alá venni a 27 tagországban.

Az uniós ellenőrző és végrehajtó testület tavaly nyáron jelentette be, hogy úgynevezett éves jogállamisági jelentéseket fog közzétenni, amelyekben összefoglalja a tagországokban tapasztalható fejleményeket, azonosítja a problémákat és szükség esetén ajánlásokat fogalmaz meg. Nemzeti döntéshozók és EP-képviselők régóta sürgették, hogy a Bizottság készítsen minden országra kiterjedő, rendszeres értékeléseket a jogállam tiszteletben tartásáról, elkerülendő, hogy kettős mércével és részrehajlással vádolják az egyes tagállamok - például Lengyelország és Magyarország - ellen zajló eljárások miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.01.21 23:29

@na4:
Lépjünk, lépjen ki Orbán, miért nem lép ki független nemzetállam leszünk, hajrá. Románia is az lesz és kivágják majd Orbánt ha odadugná a képét. Majd a román hadsereg összeméri tudását a magyarral, társulnak a szlovákok is meg jön majd Jellasics is. Majd Orbán ki áll a határra én biztosan nem fogok!
Barom arcúak vagytok egytől egyig.
Európa malmai lassan de biztosan őrölnek. Nem tetszik Trianon, majd megmondják, hogy jó az, hogy kik? Például a britek, franciák, az USA.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.21 23:06

Rohadt unalmas már a ballibber hörgés. Mázlista angolok, hamarosan végleg megszabadulnak ettől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html