Adócsökkentésekről, újabb gazdaságélénkítő lépésekről döntött a kormány - mondta a HírTv-nek adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök. Ezek között konkrétumként említette, hogy 2022. december 31-ig ismét visszahozza a kormányzat az 5 százalékos, kedvezményes lakásáfát egy otthonteremtési program keretében.

A különböző bürokráciacsökkentő intézkedésekről több nem derült ki, Orbán annyit mondott, hogy azok végrehajtásához törvénymódosításokra is szükség lesz.

Az orvosok fizetésének duplázásáról azt mondta, nehéz pontosan megbecsülni, hogy az milyen költségekkel jár majd, lévén van 10-11 különböző jogviszony, amelyek alapján dolgoznak orvosok a magyarországi korházakban.

Jelenleg nagyjából 100-200 milliárd forintos tételről lehet beszélni, aminek megvan a költségvetési fedezete.

Orbán megismételte, hogy a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) kötött megállapodásnak még számos részletkérdését ki kell dolgozni és meg kell vitatni, reagálva a MOK által megfogalmazott kritikai észrevételekre. Kiemelte, hogy korábban kockázatos lett volna politikai alapon megszüntetni a hálapénzt, most viszont az orvosi kamarával együtt lehetett ezt megcselekedni.

Orbánt kérdezték arról a Karácsony Gergely budapesti főpolgármester által felvetett ötletről is, hogy az önkormányzatok közvetlenül juthassanak uniós pénzekhez. Orbán szerint eddig is volt lehetőségük az önkormányzatoknak uniós forrásokra pályázni, de nem szerepeltek jól. Jobban járnak, ha ezt a magyar állam intézni, de a lehetőség megvan akár Budapestnek, ha Karácsony úgy gondolja, próbálja meg.

A kormány elveszítette a Lex CEU kapcsán indított bírósági eljárást, Orbán szerint az Európai Bíróság ítéletet a kormány végre fogja hajtani, miután a fennmaradó részletértelmezéseket is tisztázták.

Azt is megismételte, hogy hiába van felszálló ágban a koronavírus járvány, olyan leállásokra, mint amilyenek tavasszal voltak, vagy olyan szigorú korlátozásokra mint amilyeneket akár a környező országokban bevezettek nem kell számítani, az országnak megvan minden szükséges egészségügyi eszköze és szakembere, hogy mindenkit ellássanak.