Orbán kellemetlen karácsonya (AFP)

Az év nagy részében győzelmet győzelemre halmozó Orbán Viktor magyar kormányfő 2014 végét arculcsapással végzi - írja az AFP összefoglaló cikkében. Már az is kétséges, van-e olyan csodafegyver, amit bevethet ellenfelei visszaveréséhez.
Napi.hu, 2014. december 23. kedd, 10:09
Fotó: Reuters

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke néhány hónappal ezelőtt legyőzhetetlennek látszott. Egy éven belül három választási győzelmet zsebelt be. A gazdasági kilátások javultak. Ellenzéke gyenge, a parlamentben bőséges, biztos többsége van - kezdi Magyarországról szóló összefoglalóját a francia AFP hírügynökség.

A karizmatikus jobboldali vezető az első kormányzati ciklusában végrehajtott törvénykezési villámháború segítségével bebetonozta országában a víziójának megfelelő politikai-gazdasági-társadalmi rendszert. Nem számított, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének körvonalazódása beindította a vészcsengőket az Európai Unió tagországaiban, amelyek a demokrácia korlátozását látják az átalakításban.

Meglepő fordulat

Az egység győzött a széthúzás felett - jelentette ki Orbán diadalmasan októberben, miután pártja, a Fidesz begyűjtötte az önkormányzati választási győzelmet is a parlamenti és az európai parlamenti szavazás megnyerése után. Ezek a választások bebizonyították, hogy a 2010-ben látott egység nem csupán egyszeri eset volt, hanem hosszú távon kitart - vélte az 51 éves kormányfő

Ennek tükrében igencsak meglepő, hogy 2015-re úgy kell felkészülnie, hogy az év utolsó hónapjaiban óriási pofont kapott az arcára - veszi át a hírügynökség Tóth Csaba, a Republikon Intézet elemzőjének megfogalmazását. A közvélemény-kutatók a rendszerváltás követő években korábban nem tapasztalt, példátlan népszerűségcsökkenést mértek.

Nagy hibák

Orbán Viktor támogatottsága 16 százalékponttal 32 százalékra, a Fideszé 10-12 ponttal, 25-26 százalékra zuhant. A hanyatlást az internetadó ötlete indította be - a kormány egyik utolsó ötlete unortodoxnak nevezett intézkedéseinek sorában.

Ez a lépés nemcsak az ellenzéket és az érintett cégeket - internetszolgáltatókat - indította be, hanem felbosszantotta a kormány hagyományos támogatóinak egy részét is. Az utcán évek óta nem látott tömeg tüntetett a közteher ellen, ami arra kényszerítette Orbánt, hogy olyat tegyen, amit ritkán látni tőle: visszavonta a netadót.

Kezelhetetlennek bizonyult az amerikai kormánnyal kialakult vita is: kiderült, hogy az USA megtagadta hat magyar állampolgár, köztük az adóhivatal elnöke beutazását Amerikába. A kormány arról beszélt, hogy a jó orosz-magyar kapcsolatok miatt büntetik Magyarországot, ám a Washington világossá tette, hogy korrupciós vádak miatt hozta meg a korlátozó döntést.

Fejjel a falnak

A magyarok ettől eléggé idegesek lettek, különösen azt látva, hogy Orbán kiáll a NAV elnöke mellett. Többezres korrupcióellenes demonstrációk voltak az országban. Ezt követte a Fidesz-poltikusok gazdagodásával kapcsolatos botrány, ami már a kormánypártot is megosztotta. Végül is Orbán Viktor kiváló taktikai érzéke sem volt elég ahhoz, hogy lendületet adjon második kormányzási ciklusának és megfékezze a népszerűségvesztést.

Az internetadóval kapcsolatos meghátrálás óta a Fidesz kárelhárítási üzemmódban működik, ad-hoc ötletekkel áll elő, hogy fenntartsa támogatottságát - mondta az AFP-nek Bíró-Nagy András, a Policy Solutions politikai elemző intézet társigazgatója. Az ötletek sorában szerepelt a vasárnapi zárva tartás, illetve a diákok és az újságírók drogtesztje.

Most mi lesz?

Ezek a javaslatok azt az érzetet keltik, mintha a kormány tanítani akarná az embereket, ami idegesíti a választókat - ismeri el Ablonczy Bálint a kormánypárti Heti Válasz publicistája. A permanens forradalom ideológiája immáron nem működik, a szavazók nem fogadják el ennek logikáját - utalt az említett törvénykezési rohamokra.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy Orbán a rezsicsökkentés segítségével túlélte a kormány népszerűségének 2012-es hullámvölgyét. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy most nem látszik ilyen könnyen megoldhatónak a helyzet. Bármilyen csodafegyverrel áll elő, fel fog merülni a hitelesség problémája - mondja Tóth. Ami két-három éve népszerű volt, most cinikus, taktikai húzásként jelenhet meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fasiszta-orbanisztan, 2014.12.27 21:42

@foldnyuzo: meddig fog tartani a probaido???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.27 21:33

Bogár László: Ezért engedte győzni Orbánt a háttérhatalom

A ?birodalom? mint globális SZDSZ, egyszerűen belátta, hogy a ?lokális SZDSZ? ? ami most Összefogás logó alatt semmisült meg éppen ? kényelmesen kifosztható állapotban tartaná az országot, de az ennek nyomán kibontakozó permanens polgárháború miatt aligha szerezhetné meg a zsákmányt. Ezért járult hozzá most sajátjai bukásához, és Orbán Viktor évtizedes uralmához.....


..többi a cikkben ...hahahahahaah...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.12.27 19:33

@RealMan:
Felfoghatjuk úgy is, hogy próbaidőre bocsátották!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.12.27 19:25

Egyelőre csak beigérték neki a verést és mindössze meghúzták a fülét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.12.27 19:19

@Mercury:
Bement egy zsákutcába, onnét aligha jön ki ép bőrrel, megtámadta Amerikát.
Amerika azt tilt ki akit akar nem köteles ennek a tahónak beszámolni és magyarázkodni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html