Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke néhány hónappal ezelőtt legyőzhetetlennek látszott. Egy éven belül három választási győzelmet zsebelt be. A gazdasági kilátások javultak. Ellenzéke gyenge, a parlamentben bőséges, biztos többsége van - kezdi Magyarországról szóló összefoglalóját a francia AFP hírügynökség.

A karizmatikus jobboldali vezető az első kormányzati ciklusában végrehajtott törvénykezési villámháború segítségével bebetonozta országában a víziójának megfelelő politikai-gazdasági-társadalmi rendszert. Nem számított, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének körvonalazódása beindította a vészcsengőket az Európai Unió tagországaiban, amelyek a demokrácia korlátozását látják az átalakításban.

Meglepő fordulat

Az egység győzött a széthúzás felett - jelentette ki Orbán diadalmasan októberben, miután pártja, a Fidesz begyűjtötte az önkormányzati választási győzelmet is a parlamenti és az európai parlamenti szavazás megnyerése után. Ezek a választások bebizonyították, hogy a 2010-ben látott egység nem csupán egyszeri eset volt, hanem hosszú távon kitart - vélte az 51 éves kormányfő

Ennek tükrében igencsak meglepő, hogy 2015-re úgy kell felkészülnie, hogy az év utolsó hónapjaiban óriási pofont kapott az arcára - veszi át a hírügynökség Tóth Csaba, a Republikon Intézet elemzőjének megfogalmazását. A közvélemény-kutatók a rendszerváltás követő években korábban nem tapasztalt, példátlan népszerűségcsökkenést mértek.

Nagy hibák

Orbán Viktor támogatottsága 16 százalékponttal 32 százalékra, a Fideszé 10-12 ponttal, 25-26 százalékra zuhant. A hanyatlást az internetadó ötlete indította be - a kormány egyik utolsó ötlete unortodoxnak nevezett intézkedéseinek sorában.

Ez a lépés nemcsak az ellenzéket és az érintett cégeket - internetszolgáltatókat - indította be, hanem felbosszantotta a kormány hagyományos támogatóinak egy részét is. Az utcán évek óta nem látott tömeg tüntetett a közteher ellen, ami arra kényszerítette Orbánt, hogy olyat tegyen, amit ritkán látni tőle: visszavonta a netadót.

Kezelhetetlennek bizonyult az amerikai kormánnyal kialakult vita is: kiderült, hogy az USA megtagadta hat magyar állampolgár, köztük az adóhivatal elnöke beutazását Amerikába. A kormány arról beszélt, hogy a jó orosz-magyar kapcsolatok miatt büntetik Magyarországot, ám a Washington világossá tette, hogy korrupciós vádak miatt hozta meg a korlátozó döntést.

Fejjel a falnak

A magyarok ettől eléggé idegesek lettek, különösen azt látva, hogy Orbán kiáll a NAV elnöke mellett. Többezres korrupcióellenes demonstrációk voltak az országban. Ezt követte a Fidesz-poltikusok gazdagodásával kapcsolatos botrány, ami már a kormánypártot is megosztotta. Végül is Orbán Viktor kiváló taktikai érzéke sem volt elég ahhoz, hogy lendületet adjon második kormányzási ciklusának és megfékezze a népszerűségvesztést.

Az internetadóval kapcsolatos meghátrálás óta a Fidesz kárelhárítási üzemmódban működik, ad-hoc ötletekkel áll elő, hogy fenntartsa támogatottságát - mondta az AFP-nek Bíró-Nagy András, a Policy Solutions politikai elemző intézet társigazgatója. Az ötletek sorában szerepelt a vasárnapi zárva tartás, illetve a diákok és az újságírók drogtesztje.

Most mi lesz?

Ezek a javaslatok azt az érzetet keltik, mintha a kormány tanítani akarná az embereket, ami idegesíti a választókat - ismeri el Ablonczy Bálint a kormánypárti Heti Válasz publicistája. A permanens forradalom ideológiája immáron nem működik, a szavazók nem fogadják el ennek logikáját - utalt az említett törvénykezési rohamokra.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy Orbán a rezsicsökkentés segítségével túlélte a kormány népszerűségének 2012-es hullámvölgyét. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy most nem látszik ilyen könnyen megoldhatónak a helyzet. Bármilyen csodafegyverrel áll elő, fel fog merülni a hitelesség problémája - mondja Tóth. Ami két-három éve népszerű volt, most cinikus, taktikai húzásként jelenhet meg.