A magyarok nem hisznek a demokratikus választásokban

A magyarok fele nem hisz abban, hogy az Orbán-kormányt demokratikusan választáson le lehet győzni - derül ki egy friss kutatásból. A demokráciát sem kedvelik túlságosan a magyarok, főleg a vidékiek elégedetlenek.
Vég Márton, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A választók tudják, hogy a magyar demokrácia beteg, és nem hiszik, hogy ezen demokratikus választással lehet segíteni - röviden így lehetne összefoglalni annak a csütörtökön megjelenő kutatásnak a tanulságait, amelyet a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung készített. A cél az volt, hogy feltárják, a sorozatban harmadik kétharmados Fidesz-KDNP-s parlamenti többséggel induló ciklusban miként vélekednek a választók a magyar demokrácia minőségéről. Az eredmény lesújtó - írta a 24.hu.

A kutatás egyik, ha nem legfontosabb megállapítása, hogy a magyaroknak a fele (49 százalék) nem hisz abban, hogy az Orbán-kormányt demokratikus választáson le lehet győzni, és mindössze 36 százaléka gondolja úgy, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy egyszer demokratikus úton megbukjon a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Még a kormánypárti szavazóknak is csak a fele hisz abban, hogy a NER egyáltalán leváltható, az LMP és a Jobbik szavazói a legpesszimistábbak. A DK szimpatizánsai az egyetlen politikai közösség, ahol még többen vannak azok, akik hisznek az Orbán-kormány demokratikus bukásában.

A magyar társadalom több mint fele (56 százalék) gondolja úgy, hogy a demokrácia a legjobb politikai rendszer. Minden tizedik magyar szerint bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint a demokrácia, de a lakosság több mint negyede (27 százaléka) szerint teljesen mindegy, hogy milyen politikai rendszerben élünk. A demokratikus elkötelezettség az MSZP és a DK szavazóinál a legerősebb, de átlagon felüli a kormánypártok és az LMP szavazói körében is. Nem meglepő módon a bizonytalanok vannak a legrosszabb véleménnyel a demokráciáról.

A kérdésben megjelenik a főváros-vidék törésvonal is: a budapestiek háromnegyede tartja a demokráciát a legjobb politikai rendszernek, a vidéki városok és falvak lakói esetében az arány 49 és 53 százalék. A kutatás szerint azonban a magyarok fele elégedetlen a demokrácia jelenlegi működésével. Bár 44 százalékuk alapvetően pozitívan értékeli a demokrácia állapotát hazánkban, mégis mindössze minden tizedik mondja azt, hogy nagyon jó a helyzet.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jakab.gipsz, 2018.09.20 14:01

Köszönjük az észrevételt.

A magyarok demokráciája él és virul, rossz hírét csak azok a két-bites kretének terjesztik akik azt gondolják, a demokrácia olyan mint krumpli kilóra lehet kimérni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html