Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A levélben Kincses Gyula arra hívja fel a miniszterelnök figyelmét, hogy véleménye szerint "a járvány rávilágított arra, hogy a magyar egészségügy szerkezeti és financiális megújítása mára halaszthatatlanná vált" - írja az Index.hu.

Kincses szerint a magánegészségügy önmagában nem megoldás, és milliók számára nem hozzáférhető, "nemcsak a járvány súlyosabb szakaszában, de szervezeti és felszereltségi okok miatt, az egészségügy újraindításával járó terhelt időszakban sem képes a teljeskörű, betegbiztonságot garantáló működésre".

A MOK elnöke szerint egy átlátható, betegbiztonságot garantáló rendszer az egyik legfontosabb közérdek, amelyhez elengedhetetlen a orvosok bérének rendezése. "A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább - a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó - 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni" - hangsúlyozza a levélben.

Kincses szerint bérrendezés nélkül nem állítható meg az orvosok elvándorlása, nem garantálható az egészségügyi közellátás, a járvány elleni hatékony védekezés, nem számolható fel a hálapénz rendszere és az egészségügy megindult átalakításához nem nyerhető el az orvosok tevőleges együttműködése.

Kincses megjegyzi, hogy a MOK által készített bértáblát az Emberi Erőforrások Minisztériuma befogadta tárgyalási alapként tavasszal, de a járványügyi védekezés miatt a tárgyalások félbeszakadtak. A tárgyalások újraindítását eddig egyelőre eredménytelenül kérték - teszi hozzá.

A járvány első szakaszának sikeres leküzdése után viszont Kincses szerint már nem a tárgyalások folytatása, hanem a bérrendezés vált halaszthatatlanná.

A MOK által a bértáblában az általános orvosnak 2500, a szakorvosnak 4300, a pálya végén lévő szaktekintélynek 7000 forintos nettó órabért javasol, amivel a hálapénz is megszűnhetne.

Kincses arra mutat rá levelében, hogy az eközben benyújtott 2021-es költségvetésben a gyógyító-megelőző eljárások tervezett 9,6 százalékos emelése nem fedezi az egészségügy betegbiztonságot garantáló és a járványveszély miatt megnövekedett költségű működését, sem pedig az egészségügyi dolgozók pályán- és itthontartásához szükséges bérek fedezetét.

Orbán Viktor egyébként a héten egy képviselői kérdésre válaszolva a parlamentben az mondta: július 1-jével fizetik ki az 500 ezer forintos plusz juttatást az egészségügyi dolgozóknak. A kormány Facebookon terjedő tájékoztatása továbbá azt is hirdeti, hogy idén még egy 20 százalékos béremelésre is számíthatnak az egészségügyi dolgozók.