Orbán: azt tettük, amit Antall József tanácsolt

A magyarok küldetése, hogy megmutassák a világnak, milyen a keresztény szabadság eszményére épített élet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az Országházban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. szeptember 14. szombat, 13:49
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

A kormányfő úgy fogalmazott: a hivatását vesztett liberális demokráciákkal szemben Közép-Európában ma a kereszténységből fakadó kulturális és civilizációs életerő nyilvánul meg.

A keresztény szabadságot fenyegető, Európa keresztény kultúráját feladni akaró liberálisok támadásait Közép-Európában eddig sikeresen elhárították, és a keresztény szabadságot kívülről fenyegető veszedelmet, a migrációt is sikerült itt megfékezni - hangsúlyozta Orbán Viktor.

"Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk" - mondta, megjegyezve: hátha "az összezavarodott, tájékozódását vesztett és végzetes bajoktól gyötört" Európának is mentőöv lesz ez.

A miniszterelnök szerint Magyarországon létrejött egy új állam- és politikaelméleti modell, egy sajátos kereszténydemokrata állam. Ehhez - folytatta - két nagy lépés vezetett el, két rendszerváltás: az első 1990-ben megszüntette a szovjet világot, ez volt "a liberális rendszerváltás", az elnyomástól való megszabadulás, a megszállástól való szabadság korszaka. Ez természetszerűleg liberális demokráciát eredményezett, amelynek középpontjában a valamitől való szabadság állt - tette hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor: voltak, akik már akkor felismerték - "önök előbb, én később" -, hogy nem lesz elég azt megmondani, mitől akarunk szabadok lenni, arra a kérdésre is meg kell találni a választ, mire akarjuk használni a szabadságot.

Kétharmados alkotmányos forradalom

Ezért kellett megtörténnie a második rendszerváltásnak 2010-ben, amikor "azt tettük, amit Antall József tanácsolt": "kétharmados, alkotmányos forradalmat csináltunk" - mondta, úgy értékelve, hogy a második rendszerváltás kijavítja és kiteljesíti az elsőt, megadja annak értelmét. A kormányfő ezt nemzeti, illetve keresztény rendszerváltásnak nevezte, amely kereszténydemokráciát eredményezett, középpontjában a keresztény szabadsággal.

Orbán Viktor beszélt a liberális és a keresztény szabadság közti különbségekről, úgy fogalmazva, hogy míg az előbbi szerint mindent szabad, ami a másik szabadságát nem sérti, addig az utóbbi tanítása szerint amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, azt te se tedd másokkal. A liberális szabadság szerint az egyéni teljesítmény magánügy, nem eshet a közösség erkölcsi megítélése alá; a keresztény szabadság szerint viszont az az egyéni teljesítmény érdemel elismerést, amely a közösség javát is szolgálja: öngondoskodás és munka, saját egzisztencia megteremtésére való képesség, tanulás, egészséges életmód, adófizetés, családalapítás, gyermeknevelés, a nemzet dolgaiban és történelmében való eligazodás képessége, a nemzet önreflexiójában való részvétel - fejtette ki.

Megbillent a világrend

Azt is mondta, hogy a liberális szabadság álláspontja szerint a liberális demokráciáknak a liberális internacionalizmus jegyében végül össze kell olvadniuk, e világkormány európai pillére pedig az Európai Unió lenne összekapcsolódva "a Clinton-, Soros-féle Egyesült Államokkal". "Ez volna a kizárólag a józan észre épülő liberális birodalom", amelyet már Immanuel Kant német filozófus is javasolt - fűzte hozzá. Ezzel szemben a keresztény szabadság azt tanítja, hogy a nemzetek szabadok, nem kényszeríthetők egy globális kormányzás törvényei alá, a birodalmak szükségszerűen elnyomják a nemzeteket, ezért veszélyesek, nem kívánatosak.

Orbán szerint bár ma még liberális korszellem uralkodik, a világrend megbillent, geopolitikai átrendeződés és technológiai forradalom megy végbe. Az európai civilizáció döntő változás előtt áll, a liberális szabadságra épülő demokráciák pedig nem tudnak többé értelmet adni a kontinensnek - mondta, jelezve: a kereszténydemokrata válasz az új helyzetre az, hogy Európának világos civilizációs küldetése van, újra és újra meg kell alkotnia a keresztény szabadságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

OV, 2019.09.15 12:55

Kedves Aomori!
Tökéletesen igaz van! Akkor már csak azt kell megnéznünk, hogy FILOZÓFIAILAG Orbán "keresztény" eszmerendszere(=mint Európai hagyomány)HITELES-E Orbán számára?
Hiteles e egy olyan ember számára a keresztényésggel dobálózni, aki minden megmozdulásában, zsigerében ELEVE TAGAD MINDEN KERESZTÉNYI ETIKAI és MORÁL hitrendszert?
Lásd Hitler: Ő is ÖNMAGÁT KERESZTÉNY POLITIKUSI ESZMERENDSZERBEN kódolta...és mi lett belőle! :)
Én úgy gondolom, Orbán szájából HITELTELEN minden keresztényégre tett mondat és utalás!
Mert EGYSZERŰEN NEM AZ!
Mint tudja Orbán eddigi életútjában...meglátta a kiutat a neo-liberális politikai kudarcból : és ez lett a KONZERVATÍV-KERESZTÉNY identitás ÁTVÁLTOZÁS(=álá Kaffka) 2014-ig...majd 2014-ben Putyinnak hála hirtelen MEGFOGALMAZZA az Il-liberális tanrendet, melynek már semmi köze a magyar-és európai KONZERVATÍV-KERESZTÉNY hitrendszerhez(lásd mennyi gazdag is vállat fel kreatív kiállást a 20, század elején, holott ők is konzervatívak voltak)
Tegyük szívünkre a kezünket!
még a legelvakultabb, legorwellibb Orbán hívő sem gondolja: hogy Orbánban valami EMBERI, valami HUMÁNUM, valami EMPATIKUSSÁG fellelhető, valamiféle EMBERI szánalom és könyörület az elesettek, rokkantak, gondoskodásra várók iránt!
Nem, ez nála nyomokban sincs meg!
Ez jelzi politikáját is: lásd NYÍLTAN kiáll a FELSŐ-középosztály támogatása, és az új "nemzeti"(=bármit is jelentsen ez) burzsoázia megteremtése mellett...és a szegények, elesettek, rokkantak jogtiprása nála még "büszkeség" tárgya is.
Talán nem emlékszik rá: 2017-ben a gyermekvédelmi terület alfejezetének büdzséjéből ő irányított át 900 milliót a látványsportok támogatására...mi ez, ha nem emberi aljasság és emberi gonoszság?
Ettől még lehet "trendiiii" politikus(Hitler is egyesek szemében trendiii "vót")...de hogy emberileg egy söpredék...az tuti! :)
Szép napot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.09.15 12:53

@matura:
Ok, Orbánt már eleget szidtad, most mondhatnál pár szót az ellenzékről, hogy ők miben különbek!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.09.15 12:44

@Aomori: kereszténységről iszlámellenes értelemben beszél , egyéb tartalma csak szavazatszerzés bármi áron, akár az egyház kilóra megvásárlásával és határontuli magyarok vallási helyzetének belfóldi szavaztra váltásával érdekli,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2019.09.15 12:28

@OV: Kereszténység alatt nem templomjáró hívőkről, hanem eszmerendszerről beszél Orbán és eszerint ez a kifejezés nála valóban politikai fogalom. Ahogy az európai kultúra ugyanúgy támaszkodik az ókori görög és római hagyományokra is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.09.15 12:26

@OV: igen, hitler is cuki gyerek volt, meg senki semmiről nem tehet, a felcsuti stadiont is isten teremtette, meg az EU-s pénzeket a vejem intézte egyedül, ez nem pártállás, hanem emberi minőség, vagy minősíthetetlenség kérdése
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html