Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amit a magyar emberek láttak, az volt a múlt - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli interjújában utalva a keddi Strasbourgban lezajlott, a magyar jogállamiság kérdéséről szóló Sargentini-jelentés vitájára utalva.  "Ez az Európai Parlament (EP) egy kifutó kollekció, májusban távoznak, nekünk egy másik Európai Parlamentre, egy másik jövőre van szükségünk. Minden ami történik, ebben az összefüggésben értelmezhető" - jelentette ki a miniszterelnök, aki azt is hozzátette a jövő évi választásokra utalva, hogy "soha ilyen fontos EP-választás nem volt, talán nem is lesz".

Orbán Viktor ismételten azt hangsúlyozta, hogy vannak bevándorláspártiak és bevándorlásellenesek, az EP-ben egyértelmű bevándorláspárti többség van, akiknek az a célja, hogy népességcserét hajtsanak végre Európában. Ezek a képviselők pedig "gyűlölik azokat embereket" - mivel abban a pillanatban ő ült ott, ezért őt -, akik ezzel nem értenek egyet, és ellenállást próbálnak szervezni - értékelte a helyzetet a miniszterelnök.

Orbán, emondása szerint nem kereste ezt a szerepet, de mivel Magyarország a migrációs útvonal közepén van, nekünk kellett nemet mondani a naív nyugat-európai nézetekre, nekünk kellett kerítést építeni és megállaítani a migránsokat, ezért Magyarország vált az ellenállás szimbólumává.

Hétfőn jön a válaszcsapás

A magyar miniszterelnök ismét azzal érvelt: nyilvánvaló jogsértés történt az EP-szavazáson. (Ez nem igaz, hiszen az EP elnöke kikérte az EP jogi szolgálatának a véleményét a szavazás előtt, amely világos iránymutatást adott a szavazást illetően - a szerk.) A kormányfő a Kossuth Rádióban ezúttal is azt sulykolta, hogy a magyar kormány álláspontja szerint nem lehet megindítani a Magyarország elleni eljárást. Arról pedig, hogy milyen jogorvoslati utak mutatkoznak és milyen válaszlépéseket tegyen Magyarország, a jövő hétfői kormányülésen az igazságügyminiszter és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztéseket fog tenni - jelentette be Orbán Viktor.

Volt már ilyen

Jelent-e ezt bármiféle bajt Magyarország számára? - tette fel a kérdést a miniszterelnök. Erre válaszul kifejtette:

Volt már ilyen, azt úgy hívták Tavares-jelentés.

Ez 2013-ban volt, amikor hazaküldtük az IMF-et, megadóztattunk a bankokat és csökkentettük a rezsit. Azt is elfogadta az EP és nem történt semmit - jelentette ki a miniszterelnök.

Miért csinálják?

Orbán Viktor szerint ezt azért "csinálják", mert Angela Merkel a múlt heti franciaországi útján, ahol Emmanuel Macronnal találkozott, és ultimátumot adott Európának. A miniszterelnök értelmezése szerint ez az "ultimátum" arról szól, hogy a schengeni övezet szélén fekvő peremországoknak át kell adniuka határőrizetük egy részét Brüsszelnek.

A terv az, hogy ha Magyarországot nem lehet rákényszeríteni a migránsok beengedésére, akkor el kell venni tőle a határvédelem jogát. Magyarországot meg akarják bélyegezni, a magyar ellenállást meg akarják gyengíteni, hogy elvehessék a határőrizet jogát az országtól - fejtegette Orbán.

Zsoldosokat akarnak ideküldeni a magyar határvédők helyett, akik be fogják engedni a migránsokat

- tette hozzá a kormányfő, aki szerint most az a csata zajlik, hogy "el akarják venni a kapukulcsot".

Sargentini az antiszemita!

A kormányfő arról is beszélt, hogy felháborítónak tartja, hogy éppen Brüsszel és Judith Sargentini vádolja antiszemitizmussal Magyarországot, amikor EU az adófizetők pénzéből sok százmillió euróval - megfogalmazása szerint - számos olyan Soros- és álcivil szervezetet támogat.

Orbán szerint a mai modern antiszemitizmus is ezekből a forrásokból táplálkozik, aminek központja Brüsszelben van. A miniszterelnök úgy véli, az antiszemitizmus új formája a Benjamin Netanjahu kormányával szembeni, Izrael állam politikáját kifogásoló nézetek. Ezért is utasítja vissza, hogy az Izraelt is kritizáló Judith Sargentini antiszemitizmussal vádolja Magyarországot.

A németek meglepték Orbánt

A jelentés megszavazásával kapcsolatban Orbán elmondta, hogy ő előre meg tudta mondani, hogy az Európai Néppárt képviselői hogyan voksolnak majd, mivel látható volt, hogy bevándorláspárti közülük és ki nem. Azt viszont kuriózumnak nevezte, hogy a németek mind "ellenünk szavaztak", kivéve öt bajor képviselőt. Orbán meglátása szerint ez erkölcsileg nem lehetett könnyű, tekintve Magyarország szerepét a német újraegyesítésében.

Képünk forrása: AFP Photo/John THYS