Orbán nagyon nem örült, amikor saját vendége kérdőre vonta

A jogállamiság betartásához kell kötni a finanszírozást - mondta a magyar kormányfővel folytatott megbeszélés után Antti Rinne finn miniszterelnök. Orbán szerint ezek még csak politikai szlogenek. A jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés - jelentette ki. A miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón bejelentette, Várhelyi Olivért jelöli uniós biztosnak Trócsányi László helyett.
K. Kiss Gergely, 2019. szeptember 30. hétfő, 22:16
Fotó: Getty Images

Az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfőjével tartott sajtótájékoztatón, hétfőn késő este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy valóban Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjét jelöli uniós biztosnak. A Reuters kérdésére válaszolva elmondta a részleteket is: Ursula von der Leyen bizottsági elnök délután, Trócsányi László második bizottsági elmeszelése után kérte Orbánt, jelöljön más biztost - írja a hvg.hu.

A sajtótájékoztató másik fontos témája az volt, mikor a finn miniszterelnök, Antti Rinne az udvariassági körök után arról beszélt, a találkozón elmondta Orbánnak, hogy az uniós finanszírozást a jogállamiság elvéhez kell kötni.

Orbán ezt magától nem hozta szóba, kérdésre válaszolva viszont arról beszélt, a Bizottság ma sem folyósítja a támogatást akkor, ha egy ország nem jól gazdálkodik a pénzzel. Ez egy működő mechanizumus, eszerint élünk mi is - mondta Orbán, hozzátéve, hogy a jelek szerint emellé egy másikat is létre akarnak hozni. Ha új szabályokat akar valaki, azt kellő kimunkáltsággal nyújtsa be - tette hozzá. Nem vagyok ellene, hogy újra feltaláljuk a kereket, de ez a felvetés most egy politikai szlogen csupán, nem leírt javaslat, a jogi és ténykérdésekre nem válaszol.

"Amikor kérdőre vonnak bennünket vagy megkérdőjelezik a magyar jogállamiságot, akkor belelépnek a becsületünkbe, és javaslom, ezt jól fontolják meg" - mondta a kormányfő, hangsúlyozva: a nemzetközi kapcsolatok nem arra épülnek, hogy egyik ország sértegetheti a másikat, hanem a kölcsönös tiszteletre.

"Nem javaslom, hogy odajussunk Európában, hogy egyik miniszterelnök vagy bármely tisztségviselője az uniónak egy másik országba ellátogat, hogy megmossa a fejét jogállamiságügyben, mert akkor sok minden lesz, de európai egység nem" - idézi az MTI Orbán Viktort.

Kiemelte: Közép-Európában a demokrácia, a sajtószabadság, az alkotmányosság nem egy politikai játék, hanem becsületbeli ügy, "komolyan vesszük, és szeretnénk, ha más is komolyan venné, és nem használná politikai fegyverként Magyarország ellen". De persze ha kell, küzdeni fogunk, mert az ember küzd a becsületéért - mondta.

A jogállamiság és az uniós támogatások összekapcsolásának ügyében szintén kérdésre a miniszterelnök közölte: ma is létezik egy mechanizmus az EU büdzséjében, mely szerint ha egy ország, úgy tűnik, nem tud jól gazdálkodni a rá bízott pénzzel, akkor a bizottság nem folyósítja a támogatást.

Most ezen kívül, a finn miniszterelnök is erről beszélt, létre akarnak hozni egy másik mechanizmust is - közölte, hangsúlyozva, hogy ebben az esetben egy kiérlelt javaslatra van szükség, amely választ ad a legfontosabb jogi kérdésekre. Egyelőre azonban ilyet nem lát - folytatta -, ma inkább politikai szlogenről van csak szó, nem pedig egy leírt javaslatról. Magyarország ezt nem tartja szükségesnek, de minden kiérlelt javaslatot megfontol - tudatta, ezért az erről szóló megbeszélések folytatására kérte finn kollégáját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.10.02 14:48

ahogy kinyitja a száját, végletesen lejáratja magát, vejével lopatja az EU-s pénzt, majd amikor rajtakapják, szerencsétlen magyar néppel fizetteti a kárt, majd letagadja ország világ elött, mintha mi se történt volna, ez az ország egyetlen miniszterelnökségre alkalmas keresztény szent. farkas flórián haver
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

granatvirag, 2019.10.01 11:01

szégyen hogy ismét hazudik egy ország miniszterelnöke a jogállamiság az amikor az ellenzékieket verik, ellehetetlenitik, akiknek nem tetszik a fidess azt leöngyilkolják? (Váradi, Wels, Komáromi, stb)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2019.10.01 09:46

A jogállamiság betartása az biztos hogy nálunk nem jogi ügy,pedig annak kellene lenni- mert mi az európai szabályokat amelyek átvételéről nyilatkoztunk az EU-ba történő belépésünkkor, és jogharmonizációs munkát is végeztünk e vonatkozásba, nem nagyon igyekszünk ezen szabályokat betartani, s azért is mert egyszer ,korábban , amikor még Orbán liberális volt azt mondta, hogy nálunk a törvény uralma valósul meg, s ha ez így van akkor a törvények betartása elsősorban jogi kérdés!Hogy miért volt liberális?Gondolom azért mert a törvények uralma a társadalomban az egy liberális gondolat volt akkor amikor ez az eszme elterjedt és uralkodott a világban.Egy jogi helyzet megítélésénél ma már nem a magyar szabályokat kell alapvetően és első sorban figyelembe venni, hanem az uniós szabályokat, mert harmonizáltuk a magyar jogot az uniós joggal, és az uniós jog elsőbbségét törvénybe is iktattuk!A becsületbeli ügyről meg annyit, hogy aki korábban fiatal kommunista , majd liberális később konzervatív majd kereszténydemokrata színekben , mezben, hogy a focisták jobban értsék, az becsületről és ebbéli ügyekről kioktatóan nem nagyon nyilatkozzon, mert senki nem tudhatja, hogy most Orbán milyen elvek mentén lép fel.Márpedig az elv hűség szerintem az becsületbeli ügy, s aki azokat akiknek az elveit vallotta valamikor nem becsületes dolog később megtámadni, megsemmisíteni, eltörölni!Valamivel tartozni kellene ezeknek az embereknek, akikkel korábban közösséget vállat.Ez becsületbeli ügy lenne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html