Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakemberek véleményét idézve Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a Kossuth Rádió reggeli interjújában, hogy ahhoz, hogy később nyithassunk, most zárni kell. A miniszterelnök szerint a nyitásról szóló konzultációt március 15-ig folytatják, majd utána húsvétig kiértékelik és húsvét után jöhet a nyitás.

Orbán Viktor rámutatott: a második hullámnál erősebb a harmadik hullám, a legnehezebb időszakra kell készülni. A ministzerelnök szerint azzal számolnak, hogy a kórházakban ápoltak száma a következő időszakban 15-20 ezerre is felmehet.

A tegnap bejelentett szigorításokkal kapcsolatban elmondta, hogy az élelmiszerboltok, drogériák és patikák mellett a tavaszi kerti munkákhoz kapcsolódó árukat áruló boltok is nyitva maradhatnak. A nőnap miatt pedig a virágüzletek is nyitva maradhatnak még március 8-án, de utána nekik is be kell zárniuk. A bölcsődék egyelőre nyitva maradhatnak, de ezen még változtathatnak - monda a miniszterelnök.

Mi jöhet a két hét szigor után?

Arra kérdésre, hogy mi jöhet a két hét szigorítás után a miniszterelnök azt válaszolta, hogy "itt már a szakemberek véleménye nem volt egyértelmű". Van, aki szerint 10-12 nap elég, mások szerint 14 nap után is óvatosnak kell lenni, különben elindítunk egy negyedik hullámot. Ami biztos: a vírus elleni hullám célegyenesébe fordultunk a mostani zárással - szögezte le.

Orbán Viktor elmondta: azok, akiknek be kell zárniuk, adó- és bértámogatást kapnak, de nemcsak bértámogatást kapnak, hanem a katás vállalkozóknak sem kell katát fizetniük, és nemcsak a zárás két hetére, hanem egész márciusra. Ez a szállodaiparban és a vendéglátósoknál alkalmazott módszer mintájára történik majd - tette hozzá Orbán Viktor.

Az utazásokkal kapcsolatban elmondta: egyelőre fenntartják a mostani rendet, de szerinte most azzal van a baj, hogy az exotikus helyről hazatérő honfitársaink hurcolnak be mutánsokat. Tanganyika, Maldív-szigetek, Dubaj - ezekről a helyekről hozzák be a veszélyes mutációkat - mondta Orbán Viktor, aki arra szólította fel őket, hogy ezeket a "luxusvakációkat" most halasszák el, mert olyan mutánsokat hozhatnak haza, amik bajba sodorhatnak másokat.

Zavar az oltásoknál, drámai helyzet várható a kórházakban

Az oltásokkal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy április első hetére elérhetjük a 2,4 millió beoltottat, május elejére a 4,7 milliót, utána pedig majd attól függ, hogy hogyan tudnak még vakcinát szerezni. Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy július elejére szeretné, ha a beoltottak száma 8 milló felett lenne.

A vakcinákkal kapcsolatban elmondta: a kínaiak időben szállítanak, az oroszok nagyjából tartják az ütemet, bár nagy a nyomás rajtuk, mert egyre több európai ország szeretne orosz vakcinát, az uniós beszerzések érkezése viszont bizonytalan.

A minszterelnök elismerte, hogy van némi "technikai zavar" az oltások körül, miután sokan tévesen kaptak értesítést az oltásokról, vagy a lakóhelyüktől messzire kellett volna utazniuk. Ezen a miniszterelnök szerint már egy operatív csoport dolgozik.

Az egészségügyet most a kórházakban éri nagyon nagy terhelés. Újabb 6369-cel nőtt a fertőzöttek száma, 6867-en vannak kórházban, 677-en pedig lélegeztetőgépen - sorolta a friss adatokat és azt is hozzátette, hogy a szakemberek előrejelzései alapján a kórházakban ápoltak száma hamarosan 15-20 ezerre is felmehet, és a kórházakban drámai kihívásokra kell készülni.

A miniszterelnök szerint a kormány szakértői már dolgoznak annak a tervnek a részletein, hogy kiket és hogyan vonjanak be. Orbán szerint ezt a problémát emberek kirendelésével, a belső tartalékon kívül kórházak közötti átmozgatásokkal próbálják megoldani, illetve a rezidenseket és a végzős orvostanhallgatókat, de akár a magánegészségügyben dolgozókat is bevonhatják az ellátásba.

EPP és a Fidesz

Az interjúba szóba került a Fidesz kilépése az Európai Néppárt frakciójából. Ezzel kapcsolatban Orbán ismét elmondta, hogy "ebben a brüsszeli buborékban egyesek azzal foglalkoznak, hogyan lehet alapszabály-módosítással egyik vagy másik pártot nehéz helyzetbe hozni. Erre mondtuk, hogy na jó, mi köszönjük, nekünk ebből elég volt."

A Fidesz európai jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy "voltak már tervek az asztalfiókban". Beszélt már a lengyelekkel, "Magyarország nagy barátjával, Matteo Salvini úrral" és a másik jobboldali olasz párttal. Orbán szerint a lényeg, hogy legyen Európában a "magunkfajta embereknek", a családokat védeni akaró, az "európai birodalom helyett a nemzetállamok együttműködésében" érdekelt embereknek egy politikai otthona, nemcsak a saját hazájukban, hanem európai szinten is. Ennek a megteremtésén dolgoznak. Orbán szerint egy ilyen politikai irányzat meghatározó erő lesz Európában.