Munkaerőhiányt okozhat Orbán Viktor új terve?

Ha sikerülne nagy számban meggyőzni a nőket a gyermekvállalásról a kormány hétpontos akciótervével, az komoly társadalmi-gazdasági hatással járna: a munkaadóknak és a vállalati szektornak jókora fejtörést okozhatna az így kieső munkaerő pótlása - számolta ki az Mfor.hu.
Domokos László, 2019. február 11. hétfő, 07:47
Fotó: Pixabay

A friss elérhető adatok szerint a munkaerőpiacon 993 ezer 25-40 év közötti nő dolgozik, közülük mintegy 380 ezer gyermektelen. Ez a teljes foglalkoztatotti létszám 8,4 százalékának felel meg.

Statisztikailag ugyanakkor a kormánynak még ebben a helyzetben sem kellene aggódnia az Mfor.hu szerint, hiszen egy ilyen demográfiai robbanás a statisztikán nem hagyna nyomot. A kismamák a piac inaktív csoportjába tartoznak, így pedig nem növekedne a munkanélküliség azzal, hogy a foglalkoztatottak köréből kikerülnek.

Ugyanakkor a bejelentett akcióterv munkaerőpiaci lába rettentően hiányzik - hívta fel a figyelmet a portál. Bár a beígért támogatások jelentősek, a mindennapokhoz is szükséges anyagi fedezet nem látszik, azt a szülési szabadságra vonuló nő csökkentett jövedelme nem biztos, hogy megfelelően tudja fedezni. Illetve többen lehetnek olyanok is, akik egy bizonyos idő eltelte után a gyermek mellett is vállalnának munkát. Erre lehetőséget adna, hogy a nagyszülők is elmehetnének gyedre, de ettől még a gyermekükkel inkább maradni akaró fiatal anyák foglalkoztatására más megoldást kell találni. Ezt pedig a jelenlegi munkaerőpiac nem támogatja: hiányzik a részmunka, a távmunka nagyobb fokú kormányzati ösztönzése.

Tovább árnyalat a képet a Népszavának nyilatkozó Darvas Ágnes szociológus. Véleménye szerint ugyanis pénzügyi támogatás rövid távon növelheti a családalapítási kedvet, ám az eddigi tapasztalatok és a szakirodalom szerint hosszabb távon nem eredményeznek jelentős demográfiai javulást.

A szakértő úgy véli, a családalapítás nem egyszerűsíthető le a pénz és az egyszeri támogatások kérdésére: az egzisztenciális biztonság, a nők munkahelyi helyzetének, az oktatási és egészségügyi szolgáltatások javítása, tisztességes jövedelmek, kiszámítható foglalkoztatási körülmények, gyerekbarát társadalmi környezet jelentenék a valódi motivációt. Ráadásul a támogatások tekintetében csak a házasokra gondolnak, holott a gyermekek egyre nagyobb arányban születnek házasságon kívül. Az alapvetően a jobb helyzetű családokat célzó csok bővítése segítség lehet egy újabb, eddig kimaradó körnek, de a legszegényebb családokat továbbra sem érinti. A további 21 ezer férőhely létrehozásával sem lesz teljes körű a bölcsődei ellátás, csak az érintett korosztályok harmada számára - fogalmazott Darvas.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.11 13:24

@Darabont1453: igen. A képzett, dolgozó magyar fiatalok ettől nem fognak hazajönni, de a kanadai (angliai, ausztriai stb.) cigányok igen. Ennyit még ott sem kapnak a purdégyártásért. Miközben a hazai munkavállalók és nyuggerek alamizsnán tengődnek.

Orsós csóró hülyenyuggerei, tapsoljatok!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.02.11 13:03

Haza kellene hozni annak a 600.000 magyarnak egy részét, aki elmenekült innen a Narancsos Menyországból amióta a nepotista tolvaj vajda uralkodik.
Ezek az emberek munkaképesek, dolgozni is akarnak, csak éppen a rohadó nyugatot építik és nem ezt az országot, ráadásul a kivándorlás nem állt meg. Emlékezzünk a " Gyere haza fiatal ! " című nagysikerű akcióra, ami elvitt egy csomó pénzt és pártucat ember jött haza....kínos bukás lett?..

Nekik persze semmilyen ajánlata nincs a boxos Plüsspinocsetnek, így aztán jön a bűvészkedés. Azt semmi nem bizonyítja jobban, hogy a népességfogyás megállításának sikeres módszeréről fogalmuk sincsen, mint az, hogy néhány havonta jönnek a grandiózus tervek és a pénzeső. Csak éppen ez eddig sem vált be, de semmi gond öntsünk bele még több pénzt tovább hiszen azt beismerni, hogy nem működik a rendszer képtelenség Orbántól elvárni. Hogy Őfelsége bármiben is téved ? Ugyan már !

A minimálbéreseknek nem ajánlanak semmit sem, ezeket a kedvezmények nekik nem hoznak változást. A jobb módúak pedig eddig is vállalhattak gyereket, ha akartak, nekik ez nem pénz kérdése. Csak ők nem akarnak 3-4 gyereket hanem élvezni is akarják az életet és a fogyasztói társadalom áldásait. Hiába mondja nekik, hogy szaporodjatok ! Leszarják !

Ez a rendszer rossz és kész, ameddig sok százezer ember él dolgozói szegénységben, vagyis van munkahelye - nem közmunka - és mégis nyomorog addig népességnövekedés nem lesz. És ha van is, és a fiatalok és egyből pucolnak nyugatra akkor mit ér a dolog ?

Olyan ez mint a szar magyar foci. Beleöntünk rengeteg pénzt, csakhogy ettől sem változik semmi, hiszen a rendszer rossz.... de a vajdát ez nem zavarja, szórja a pénzt, mint bolond molnár a lisztet. De legalább nem stadion, meg kilátó épül belőle, mert annak még ennyi értelme sincsen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.02.11 10:47

Az oktatás és az egészségügy rohad.

De kell a több gyerek!
Vajon hol fognak születni?

Vajon ki fog sokat szakítani ezen tervekből, ha beváltják őket?

Szerintem a 2 csoport alig képez közös részt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.02.11 10:00

@lauda: ????? kifejtenéd ezt a nem túl impozáns hozzászólást? vagy nincs is érteme, csak itt tombolsz? (én erre fogadok :D)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2019.02.11 09:02

Elmebeteg állatok !!!! Ne szüljenek a nők !!! Ne szülessenek Magyar gyerekek !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html