A családvédelmi konzultáció során kiderült, hogy a gyermekek biztonsága a legfontosabb, és mivel a gyermekvédelem jelenleg szétaprózódott a jogrendszerben, felkérte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, készítsen egy koncepciót, amely egységes keretbe foglalja a gyermekvédelem legfontosabb kihívásait és a rájuk adható kormányzati válaszokat - mondta Orbán Viktor a rádióban.

Egy hosszú és nagyon drága családvédelmi akciótervet összeállított a kormány számára Novák Katalin szakállamtitkár. Az első helyre tették a fiatal családosok támogatását, amelynek keretében bevezethetnek egy a magyar szociál- és családpolitikában eddig új elemet - fogalmazott a politikus. Minderről várhatóan februárban ad tájékoztatást a kormányfő.

Orbán szerint vannak olyan családpolitikai elemek, amelyeket érdemes alkotmányos szinten rögzíteni, de a mértékkel óvatos lenne - számolt be az MTI.

A kormányfő beszélt a gazdaság helyzetéről is. Úgy látja, hogy Magyarország ma a világ tíz legjobb országa közé tartozik befektetés szempontjából. A cél az, hogy az uniós ütemet a magyar GDP-bővülés minden évben legalább 2 százalékponttal meghaladja, mert így "Magyarország versenyelőnye és az abból fakadó jólét, jómód, boldogabb élet lehetősége is megnő".

Az államadósság-csökkentéssel kapcsolatban azt mondta: ma a magyar gazdaság képes lenne arra, hogy egy-két év alatt lecsökkentsék az adósság mértékét 50 százalék alá a mostani 71 százalékról a GDP százalékában. Ebben az esetben viszont a költségvetésből kevesebbet tudnának gazdaságfejlesztésre fordítani - így azt az egyensúlyt kell megtalálni, hogy az államadósság csökken, lehetőleg gyorsan, de közben a gazdaságfejlesztési források is nagy arányban rendelkezésre állnak - hangzik az óvatos megközelítés.

A múlt hétvégén elhunyt Andy Vajna filmproducerről, a filmipari kormánybiztosról úgy fogalmazott: Andy Vajna "magasról tett" a pártpolitikára. (...) "Elvesztettünk egy Magyarországot szenvedélyesen szerető embert, aki egyébként világhírre tudott verekedni (...) egy olyan területen, amely rendkívül érzékeny a modern korban, a film területén" - mondta Orbán Viktor.