Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjúban kulcsfontosságúnak nevezte, hogy mekkora felhatalmazást kapnak a választóktól, mert, mint mondta, nemcsak az Európai Parlamentre kell összpontosítani, hanem arra is, hogy a voksolás megerősíti, vagy éppen meggyengíti a hatalmon lévő kormányokat.

Ennek szerinte azért van jelentősége, mert az unió legfontosabb szerve a kormányfők tanácsa, a döntéseket ez a testület hozza. Ez a tanács fog dönteni az unió leendő vezetőjéről, és ez a vita már jövő kedden megkezdődik, és a vasárnapi választáson múlik, hogy ott kinek milyen súlya van - olvasható az Infóstart.hu lapszemléjében.

Ha erős felhatalmazást kapok, akkor a tanácsban is jóval nagyobb befolyással bírok a döntésre - mondta a kormányfő, hozzátéve, ő maga nem elsősorban az Európai Parlamentre figyel, hanem a miniszterelnökök tanácsában történő események befolyásolására.

"Lesz egy fájdalmas vita"

A miniszterelnök beszélt a Fidesz és európai pártcsaládja az Európai Néppárt kapcsolatáról is. Orbán Viktor szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy a Fidesz és az EPP élete elválik-e egymástól. Bízik benne, hogy a Néppárt minél jobban szerepel majd a választáson, utána pedig szerinte lesz egy fájdalmas vita arról, hogy mihez kezdjenek ezzel a sikerrel, milyen irányban folytassa politikáját a Néppárt.

Orbán Viktor tragikusnak nevezte, hogy már ő maga sem tudja megmondani, hogy mi a különbség a két csúcsjelölt, Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti választási csúcsjelöltje, és az Európai Szocialisták Pártja csúcsjelöltje, Frans Timmermans között. Úgy fogalmazott, hogy vissza kell találni az emberekhez, ezért egy jobboldali fordulatot szeretne a Néppártban.

"Van, amin túllépett az idő"

Arra a kérdésre, hogy mennyiben más most helyzet, mint öt éve, a legutóbbi EP-választás előtt volt, Orbán Viktor az felelte, hogy van ami érvényes az öt évvel ezelőtti mondatokból, és van, amin túllépett az idő. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi európai választás az európai migránsválság látványossá válása előtt volt, azóta szerinte minden megváltozott, mert a bevándorlás és a migráció mindent átalakított. A mostani választásnak is az a fő kérdése, hogy bevándorláspárti politikusok vezetik-e Európát, vagy bevándorlásellenesek, Európa megmarad-e Európának és az európaiaké marad-e - tette hozzá Orbán Viktor.

Rendkívül fontosnak nevezte, hogy vasárnap minél többen járuljanak az urnákhoz, ezért arra kért mindenkit, hogy mindenképpen menjen el szavazni. Szerinte a baloldal óriási erőkkel kampányol egész Európában.

"Bevándorláspárti nyomás van az osztrák kancelláron"

Orbán Viktor az osztrák válságról azt mondta, hogy amióta a kormányt át kellett alakítani, azóta azt látja, hogy az új miniszterek visszacsinálták a korábbi bevándorlásellenes lépéseket, például újra felemelték a régi szintre a korábban migránsoknak járó juttatások mértékét. Mint mondta, Sebastian Kurz kancellárt bevándorlásellenes politikusnak ismerte meg, de most egy bevándorláspárti nyomás van rajta.