Így alakítaná át az EU-t Orbán Viktor

Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban, amelyet az MTI szemlézett. Az interjút lefordítva a kormány honlapján is közzétettek.
Szepesi Anita, 2019. május 6. hétfő, 09:39
Fotó: MTI Fotó / Illyés Tibor

A kormányfő szerint Budapestről nézve sikeresnek tűnik ez az együttműködés. Stabilitás van, látszanak a gazdasági célok, az adócsökkentés, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek - húzta alá Orbán Viktor, aki hétfőn fogadja az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache alkancellárt.

A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy kitűnik a "dekadens" európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és "egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új". Az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Fidesz európai néppárti tagságát firtató kérdésre közölte, fennáll a kockázata a végleges szakításnak az európai kereszténydemokratákkal, de ez olyasmi, amit nem akarnak.

Kompromisszumra kényszerülnek a kereszténydemokraták

A kereszténydemokraták Európában, különösen Németországban, balra tolódnak. Ha ez így megy tovább, és folyamatosan a baloldallal, a szocialistákkal kötnek koalíciót, akkor kompromisszumokat kell vállalniuk, és elveszítik identitásukat, értékeiket. A kereszténydemokratáknak mégiscsak kereszténynek kell lenniük, és a család és a nemzeti identitás vonatkozásában is a keresztény felfogást kell képviselniük - közölte.

"Azokban az új pártokban, amelyek, ahogy önök mondják, a széleken erősödnek, nagy lehetőségeket látok. Ők ugyanis keresztény értékeket képviselnek, noha nem nevezik magukat kereszténydemokratának" - tette hozzá Orbán Viktor.

Ezzel összefüggésben a miniszterelnök beszélt Marine Le Pennek, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetőjének politikájáról is. Franciaország világi állam, ilyen Le Pen politikája is - mondta. Nem akarják, hogy előretörjön az iszlám. Prioritást látnak a keresztény kultúrában, védik a családot és a nemzetállamot. Én ezzel szimpatizálok, de a néppártban ez kritikát vált ki, mert az EPP balra szeretne menni. Ennek két következménye lesz: először is az identitás elvesztése, másodszor pedig az, hogy gazdaságilag egy olyan szocialista Európát építenek majd, ahol elvész a nemzetközi versenyképesség.

Adóemelések, túlszabályozás, bürokraták siserahada és az adósságok közösségivé tétele. Az osztrákok és a németek fogják ennek az árát megfizetni" - figyelmeztetett Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszélt az egész Európát átszövő liberális hálózatról, a civil szervezetekből, think tankekből, a médiából, baloldali értelmiségiekből, egyetemekből és politikusokból álló hálózatról. Elmondta: ha azok rászállnak egy politikusra, akkor nagyon megnehezítik az életét.

Taktikáznak, ezért nem beszélnek szívből

"A jobboldali politikusok egy része éppen ezért mindig ügyel arra, hogy ne váltsa ki ennek a hálózatnak az ellenszenvét. Az ilyen taktikázás miatt tűnt el az európai politikából az a képesség, hogy szívből beszéljenek" - vélekedett.

Orbán Viktor az illiberális demokráciát firtató kérdés kapcsán kifejtette: "Három dolog van, ami a liberálisoktól megkülönböztet. Az első az a meggyőződés, hogy a család alapvető. A család alapja pedig egy férfi, egy nő. És ezt védeni is kell. "A liberálisok azt mondják, hogy nem. A család számukra egy hol ilyen, hol olyan társasjáték."

Második: a kultúrában azt mondjuk, hogy ugyan minden ország kulturális élete sokszínű, mindenütt van azonban egy vezető kulturális hagyomány. Erre van egy német szó: Leitkultur. Magyarországon ez a keresztény kultúra. A többi kultúrát tiszteljük. De a sajátunknak számunkra kiemelkedő szerepe van, és a mi felelősségünk, hogy ezt megőrizzük. "És a harmadik dolog, ami fontos: a liberális demokraták a bevándorlás mellett vannak. Mi, illiberálisok a bevándorlás ellen vagyunk. Az illiberálisokat kereszténydemokratának is lehetne nevezni" - mondta.

Elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa

Az Európa jövőjével kapcsolatos kérdésre a kormányfő arra hívta fel a figyelmet: ha most nem vigyázunk, akkor elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa a migráció következményei miatt, hiszen azok a gyerekek - keresztények vagy muzulmánok -, akik most jönnek a világra, 18 év múlva felnőttek lesznek, és a nyugatiak akkorra már nem olyanok lesznek, mint mi. Ezek nem egyszerűen politikai, hanem civilizációs különbségek lesznek - állapította meg a miniszterelnök, aki szerint így nagyon nehéz lesz Európát egyben tartani.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az EU a legnagyobb támogatottságot élvezi Magyarországon, aminek szerinte nem gazdasági, hanem lelki természetű okai vannak.

"Amikor beléptünk az Európai Unióba, mindenki azt gondolta, hogy ismét otthon vagyunk, a családban. Magyarországon ez nagyon erős lelki elköteleződés. A magyarok gyógyíthatatlanul Európa-pártiak" - mondta. Hozzátette: a magyarok ugyanakkor különbséget tesznek Európa és a brüsszeli eurokraták között, és nem kedvelik az EU-t vezető politikusokat, mert úgy érzik, Brüsszel nem adja meg a tiszteletet a nemzetállamoknak; látják, hogy a brüsszeli migrációs politika elpusztítja azt az Európát, amelybe beleszerettek.

Az illegális bevándorlásról kijelentette: az Európai Bizottság és néhány EU-tagállam, a franciák, a németek, a skandinávok, a Benelux-államok kezelni akarják a migrációt, ellentétben a közép-európaiakkal, akik meg akarják állítani. A mi kérdésünk nem az együttélés, hanem, hogy hogyan akadályozzuk meg azt, hogy ez a kérdés egyáltalán kérdéssé váljon - jelentette ki Orbán Viktor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jakab.gipsz, 2019.05.08 13:22

@zana: És most rakjuk össze a dolgokat, minek után Cohn Bendit a "Vörös Rudi" elment pihenés képen elment óvóbácsit játszani.

Habemas definiálta a jog-államot, amely jog-alkotási folyamata, már mentes a morál szubsztancionális és transzcendens vonatkozásaitól, ez ugyebár a jövőnkre vonatkozó kitétel, ezt követően a sátánfajzat Soros meghirdeti a globálisan nyitott társadalmat, egy kis demokrácia exporttal felturbózva.

Leüvöltik a liberálisok, egy nyóc osztályos M. Schul-zal az élen a keresztény demokrata értékrendet védelmező Orbán fejét az európai parlamentbe, mert nem kellő képen liberálisok a magyarok. Ugye milyen érdekes? .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jakab.gipsz, 2019.05.08 11:35

@zana: Nem vagyok pletykás de azért elmondom, Cohn Bendit és Habermas a 68-diáklázadás két vezér szónoka, kilógatatta, Ricoeur filozófia professzor a Sorbon emeleti ablakán, már pedig ilyen aljas és becstelen terrorhoz csak az elmebetegek folyamodnak.
Az elmúlt 51 év szerint nem lett jobb hely Európa és ezek most a népet akarják leváltani: ez nem fog menni. Mert a végtelenségig nem lehetséges hazudozni.

És ez rád is vonatkozik, ne hazudj össze-vissza úgy mint egy pszichopata.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.05.07 22:09

@Jakab.gipsz:
Te szellemileg szétestél, fontos lenne egy elmeorvosi vizsgálat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.05.07 21:17

@Jakab.gipsz:
zanamajomnak mindenkivel baka van mert elmebeteg...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jakab.gipsz, 2019.05.07 15:54

@zana: Nem értem, neked most mi a bajod van velem ?

Ez idáig azzal piszkáltál hogy én a kormánynál ácsingózok melóért, eszem ágában sincs, találok én magamnak elfoglaltságot.

Egyszerűen rossz nézni ahogyan a kormány és Orbán, ezekkel a balga brüsszeli bürokratákkal kínlódik, bosszantóan unalmas ez a sok felesleges szócséplés.

Minden esetre ez a sátánfajzat Soros jó munkát végzett, még Ferenc testvérünk fejét is tele beszélte, (igaza van Bayer Zsoltnak, csak hát, egy kicsit goromba). Tudod-e azt, hogy a tudomány nyelve a matematika és mint ilyen nyelv, globalizálva van, csakhogy ezek a szimbólumok, fenomének és mint ilyenek ezek is rendszert alkotnak, mint ahogyan a társadalom filozófiai tézisek is csak fenomének és ezek is rendszert alkotnak. Következtetés képen szét lehet válogatni az igaz és a hamis/hazug fenoméneket is.

És ez a válogatás és mérés egy roppant mód szórakoztató munka, de csak munka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html