Mire készül Orbán Viktor? Szivárognak a részletek

A Figyelő már tudni véli, hogy milyen intézkedéseket jelenthet be Orbán Viktor kormányfő a február 10-i évértékelő beszédében.
Domokos László, 2019. február 7. csütörtök, 09:55
Fotó: Napi.hu

További, állami infrastrukturális beruházások, a falusi csok "felturbózása", turisztikai fejlesztések, az informatikai szegmens megerősítése, adócsökkentések, valamint a külföldi működő tőke idevonzásának felpörgetése lehet az új növekedésösztönző program "lelke", amelynek részleteit a politikus a február 10-i beszédében bejelenthet - derül ki a hetilap írásából.

Mivel a kabinet erre az évre -  a tavalyi rekord után - csak lassítást, azaz 4,1 százalékos GDP-növekedési ütemet "kalibrált" be, egyre biztosabb, hogy pótlólagos rásegítés szükséges. Erről Orbán Viktor miniszterelnök már korábbi nyilatkozatában is említést tett. Közben elkészült a versenyképességi vitaanyag is, amelyet már első körben a kormány is megtárgyalt.

A növekedésösztönző program fő pontjai:

  • újabb állami infrastrukturális beruházások,
  • falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) erősítése,
  • turisztikai fejlesztések,
  • informatikai szegmens megerősítése,
  • újabb külföldi működőtőke bevonzás.

A növekedésösztönzésnek megvan a fedezete is a büdzsében: egyrészt a költségvetési tartalékokban, másrészt a jóval magasabb tavalyi bázis miatt az idei adóbevételek bőven túlteljesülhetnek - véli a Figyelő.

Ehhez képest legalábbis figyelemre méltó, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt hétvégén arról beszélt, hogy Magyarországon is érdemes a világgazdasági lendület visszaesésére felkészülni, erre pedig gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal.Szavai szerint a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni, erre érdemes felkészülni.

A magyar kormány olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét; törekszik arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le, ne törjön meg a fogyasztás lendülete, és a bérek, nyugdíjak megtartsák vásárlóerejüket. Több minisztériumban is folyik tervezés, amely alapján gazdaságvédelmi programot alakíthatnak ki tavasszal - mondta a pénzügyminiszter. Ebből pedig adódik egy olyan következtetés, hogy akár össze is érhet a három program: a növekedésösztönző, a  versenyképességi, valamint a gazdaságvédelmi - komoly közgazdasági kérdés azonban, hogy ezeket a részben ellentétes intézkedéseket hogyan lehet egy dokumentumban összehozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

a nagy hohoohooo, 2019.02.08 10:43

@radios: mindig jó röhögni ,az Ismerős Arcok ugrik be:"a hülyék mondják meg mi legyen
Márpedig mi befizető ország leszünk!Orbán Viktor.Magyarország 2030-ra nettó befizető ország lesz az unióban...?Nem akarunk a németek pénzén élni?..hehee...Ööö... Ezt nem értem. Eddig mindenhol azt terjesztették, hogy többet fizetünk abba a rothadt EU-ba, mint amit visszakapunk. Most meg 2030-ra leszünk nettó befizetők? Most akkor mi...?Mi nem is élünk rajta, csak az ő családja/barátai...Kádár idejében volt Magyarország nettó befizető, a 80-as évekig fizettük a nyugatnak a Horthy politikájának köszönhető háborús jóvátételt.
"Az 1945. január 20-án aláírt fegyverszüneti egyezményben Magyarországra terhelték a győztes szövetséges hatalmak hazánkban lévő vállalkozásaikban és ingatlanaikban bekövetkezett háborús veszteségeit. Ezen a címen 1948-ig mintegy 3 Mrd Ft kártérítésre nyújtottak be igényt a nyugati országok, ebből több mint 2 Mrd volt az USA és Nagy-Britannia követelése."
Azt mondják a bölcsek hogy nem kellett volna utolsó csatlósa lenni a náci Adolfnak és elveszteni a második világháborút is.
Mi, magyarok, tisztában vagyunk saját erőnkkel: az eu össz gdp-jéből a 0,4%(!) előállítása.Erről az jut eszembe, mikor anno 2012-ben Mató mester egy keleti nyitásos eligazításon azt mondta, hogy 2018-ra megduplázzuk a GDP-t. Ès ezután lelèpett az MNB-t vezetni.Hát valahogy meg kell magyarázni a nyájnak, hogy elvonják az EU-s pénzeket...
Mészáros egy közpénzből kitömött pénztáros, de ha megnézted a portfólióját, akkor semmi ilyen nincs, ami versenyképes exporttermék lehetne.
Ha a teljes képet nézed, vagyis EU pénzek, szektorális különadók, különadók, TAO rendelkezések, manyup beszántás és a többi apróság, akkor kirajzolódik az a kép, hogy a Fidesz kormány az elmúlt nyolc évben ~20 ezer milliárd plusz forrást kapott arra, hogy rendbe tegye a gazdaságot, vagyis évente 2500 milliárd forintot.
Ennek nyoma nincs, nem tudsz mondani egyetlen olyan magyar exportterméket, amely erősítené a gazdaságot, cserébe mindenféle látványberuházásokra ment el ez a pénz.
Ja éss nem a korrupció miatt, áááá nem... hanem mert olyan jól teljesítünk, azért!
Évek óta mondom, hogy a nagy unorthodox gazdasági csoda egy, a hihetetlen mennyiségű ingyenpénzből fentartott, furnérlemezből tákolt Patyomkin falu. Ilyen környezetben a legnagyobb hülye is tud egy össze nem dőlő gazdaságot csinálni.Van egy elavult, versenyképtelen mezőgazdaságunk; nehéziparunk gyakorlatilag nincs, ha a német autógyárakat nem számoljuk; ásványkincsünk szinte semmi; elkergettétek az értelmiség nagy részét és teljesen szétvertétek az előtte sem túl fényes oktatási rendszerünket, ill. épp most nyírjátok ki a magyar tudományos élet maradékát, így az innovációval sem igazán számolhatunk; a befolyó EU-s pénzek nagy részét ellopjátok, a maradék pedig többnyire értelmetlen beruházásokra megy el; a versenyszférát meg szépen lassan megfojtjátok a NER-lovagok hizlalása közben. Félve kérdezem, de hogyan is fog így szárnyalni a gazdaságunk 2030-ra? Komolyan nem értem, hogyan képes röhögés nélkül ilyen marhaságokat összehordani.
Az első teszt majd akkor lesz amikor dollár kamatok felmennek 4-5% köré.de van az a nézőpont, ahonnan nézve igaza van!
az Ország szép komótosan fejlődik" - igaz, csak vissza, de létező jelenség a visszafejlődés (meg a tévében mondták és hát a csodastadionok...)
"a munkahelyek.... szaporodnak" - persze, végülis a hasznos munkaerő elűzése által felszabadult állások valóban léteznek, az ígért 1millió új munkahely lassan pipa...
"a bérek .... növekednek" - persze, gondolom az új, az előzőnél hasznosabb munkaerők miatt. nem is baj, hogy az a csürhe elment nyugatra, az az iga
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

radios, 2019.02.07 16:53

@a nagy hohoohooo:
nincs itt miről beszélni, mindig is befizető ország leszünk, ami megmarad a GBP-ből, azt meg lenyúlják a rohadék vezetőink, jött ment államtitkárok, akik havi 4 millióért,játszák az eszüket, gomb nyomogató droidok, havi 1milláért, xar törvényeket hoznak, mert a birka-nép tűri, és/vagy nem is tudja mi a helyzet,..
Ez egy önpusztító ország szolgalelkű kizsigerelt néppel, melós-rabszolga rétegekkel.. akik alól pedig kihúzták a munkahelyeket, pl. vas-fémípari zrt. azok pedig kisemmizetteké szegényekké válnak, semmilyen támogatást nem kapnak, tönkrement élű közmunkások ezrei éheznek nyomorognak, se munka se megélhetés.. szégyen ez az ország.. Románia előrébb van élet színvonalban, a min.bér is többet ér, a boltokban, odakint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.02.07 11:27

Magyarország versenyképességi rangsorban ?A Pénzügyminisztérium szerint nagyot javult a magyar versenyképesség a Világgazdasági Fórum friss jelentése alapján, miután 12 helyet léptünk előre egy év alatt.
Amit a PM nem emelt ki közleményében:
Tavaly Magyarország a 48. helyen volt a Doing Business rangsor szerint, egy évvel korábban pedig a 41. helyen álltunk.
Azt a tőlük mexokott szerénységgel hehee...kihagyták hogy módszertani változás nélkül nem lett volna előrelépés a rangsorban. Nézzük meg, valójában hogyan változott a magyar versenyképesség!
Semmit sem lépett előre Magyarország a versenyképességi rangsorban
2018. október 17.
A Pénzügyminisztérium szerint nagyot javult a magyar versenyképesség a Világgazdasági Fórum friss jelentése alapján, miután 12 helyet léptünk előre egy év alatt. A minisztérium ugyanakkor azt is írja, hogy módszertani változás nélkül nem lett volna előrelépés a rangsorban. Nézzük meg, valójában hogyan változott a magyar versenyképesség!
"12 helyet javított Magyarország a versenyképességi ranglistán" címmel adott ki közleményt a Pénzügyminisztérium, miután a Világgazdasági Fórum (WEF) kiadta az idei, új versenyképességi listáját.

A Pénzügyminisztérium a tavalyi 60. helyzet hasonlítja az idei 48. helyezést, azonban a WEF elemzéséből kiderült: módszertani változás történt, a 2018-as adatot nem lehet összehasonlítani a 2017-essel.
Vakhal kifejti a módszertani váltás kapcsán, hogy jó pár olyan országot, ahol a versenyképesség alapvetően a természeti erőforrásokra vagy kizárólag az olcsó és képzetlen munkaerőre épül, az új módszertan szerint hátrébb soroltak.

Vakhal felhívja a figyelmet, hogy a V4-országok közül az utolsók vagyunk, Magyarország az EU 24. legversenyképesebb országa, csak Bulgária, Románia, Görögország és Horvátország van mögöttünk.

A WEF riportja szerint, ha nem lett volna módszertani váltás, akkor Magyarország helye nem változott volna 2017-hez képest. Az új módszertan 2017-es adatokon való visszatesztelése alapján Magyarország tavaly is a 48. lett volna.


Tehát, nem arról van szó, hogy a 60. helyről ugrottunk a 48. pozícióba, hanem arról, hogy az új módszertan (lefuttatása a tavalyi adatokon) már tavaly is a 48. helyre dobott volna bennünket.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/semmit-sem-lepett-elore-magyarorszag-a-versenykepessegi-rangsorban.301590.html
Elemzésünk a témában:
2018.10.17 06:20 A feje tetejére állt a versenyképességi lista! Mennyire elkeserítő a magyar eredmény?
Magyarország a leginkább gyengén teljesítő tagállamok közé tartozik, hiszen csak négy ország van mögöttünk az EU-ban.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/terkepre-tettuk-magyarorszag-versenykepesseget.301550.html
"a gazdasági növekedés állandó, a fizetések nőnek, és, hogy a családtámogatásokat is évről évre növelni tudta a kormány".Látszatra minden jól megy, azonban ezerrel folyik a jövő felélése. Ezért hamarosan jön a 7 szűk esztendő, és azt senki nem fogja szeretni.A rövidtávú növekedési kilátások erőteljesek. A rövidtáv annyit tesz , addig még a viz felett van az orrunk hegye
amig ömlik be az eus pénz. (bár már kezd az is megbicsaklani)A gazdaság kb annyival nő az uccsó 2 évben mint a támogatás, - előtte 2 év volt csökkenő is,- az adósság
nominálisan évente folyamatosan nő, az ÁH is folyamatosan deficites.A növekedés oka a kormány mesterséges keresletélénkítő intézkedései.Az a baj, hogy a kormány prociklikus tevékenységei nem csak azért fognak nagyobb visszaesést okozni, mert ellövik élénkítésre azt a pénzt, amit a gazdaság simítására kellene tartalékolni, de olyan hülyeségekre szórják el, mint a stadionok, ami az életben nem fog pénzt hozni, csak épp vinni.Ez azt jelenti még mindig nem si
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.02.07 11:12

Ezek szerint Sorost nem lehet megállítani... :(" - gondolhatja most sok Fideszes. höhöö...+ Befizető ország leszünk.
Na akkor meg mutathatják hogy dübörög a gazdaság,mert nemvótmegszorítás,sőt adóemeléseksehehe...mondok én néhányat. ÁFA emelés, háromszori járulék emelés, ötszörös jövedéki adó emelés, tranzakciós adó bevezetese, távközlési adó bevezetése, chips adó bevezetése, EVA emelés, közmű adó, baleseti adó, cafeteria adójának emelése, Eho emelés, ESZJ emelése, környezetvédelmi termékdíj emelése stb. stb. stb. Vagy folytassam a sort?
Gazdaságvédelmi program:Ajjaj, ez nem sok jót jelent. A Magánnyugdíjpénztári vagyont is megvédték, azóta sem tudjuk, hova lett a 3 ezer milliárd (!) forint vagyon, mert egyéni számlák azóta sincsenekmás szavakkal: eddig szarul sikerült dolgozni, és most jön a következménye?
Fordítás a fideszes kreténeknek: Megállitották Brüsszelt. A sok hülye meg az EU-ra fog haragudni, az ingyenpénz megszűnése miatt.Mikor azzal kezdődik a napi mese, hogy : megvédjük.... annak mindíg rossz vége lett. E címszó alatt hol ezt, hol azt nyúlta le a regnáló rezsim, természetesen a saját zsebük dagadt, az emberek meg hol a magánnyugdíj, hol Questor, stb.pénzük után futhatnak. Válságra hivatkoznak, hát persze, kevesebb pénz jön a csúnya EU-ból....
De persze haragudhat üres zsebre... Ugye ugye..ha a taot nem stadionra ha mas adokat nem plakatolasokra meg keresztenyvedelemre roman ukran templomokra, afrikai országokra költötték volna hanem a fejlodesre...na de nem ők a hibásak..hanem aki ezt eltűr
...majd kap mellé még rossz druzsbát is, hogy "gazdagabb" legyen.A központi bankok nem öntik tovább a pénzt a világgazdaságba, és az uniós transzferek is folyamatosan csökkenni fognak. Tehát nem lehet annyi pénzt lopni mint eddig, és mivel kilenc év alatt egy percet nem kormányoztak, ezért jönnek a megszorítások.
Fideszes birkák! Már két évvel ezelőtt is leírtuk hogy jön megint egy gazdasági válság de akkor tudatlan agyhalott kretén módjára röhögtetek! Reméljük most is röhögtök hogy már a vezéreitek is ezt mondogatják! Ja hogy nem jön majd pénz és nem lehet majd mit ellopni és amit valóban a gazdaságunk beindítására adtak az most majd hiányozni fog ? Remélem nem fogtok csodálkozni azon amit a fidesz be fog vezetni és igen bizony ti is szívni fogtok mint a torkosborz! De ne aggódjatok majd ezt is ráfogják Sorosra, Gyurcsányra és Brüsszelre ti pedig kretén agyhalott módjára továbbra is befogjátok szopikázni mert ennyire nagy barmok vagytok! Üdv. a valóságban! ;)
Akkor lehet kezdeni a jobban teljesít plakátok levakarásával.Magyarul: Kevesebbet tudnak a csökkenő vagy befagyasztott EU támogatásokból lopni, ezért a mi szíjunkat húzzák ismét össze...A viläg vezető gazdaságainál nem lesz visszaesés.Itthon,mivel nem lesznek uniós pénzek a kormányszintű korrupció,pénz lenyúlás miatt,visszaesés jöhet,amit persze a szegények ,minimálbérből-nyugdíjból élők fogják megérezni,.
Kíváncsi vagyok Orbán mit fog dünnyögni erről az évértékelőjén a megjelent birkanyájnak. Semmit. Pedig legalább a házi hülyéihez őszinte lehetne ha már a magyar népet palira veszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html