Orbán Viktor márciustól 50 forinttal kevesebbet keres - írja a Blikk a kormany.hu-ra feltöltött adatlap alapján. E szerint a miniszterelnök fizetését bruttó 1 millió 507 ezer 400 forintról 1 millió 507 ezer 350 forintra mérsékelték. Eddig is Orbán volt a legrosszabbul kereső kormánytag, két éve már a miniszteri fizetések is meghaladják az övét.

Ráadásul az év elején egy hatalmas emeléssel az államtitkárok is megelőzték Orbánt a fizetési listán, mivel a nem képviselő államtitkárok javadalmazását 1,3 millióról 1 millió 750 ezerre emelték. A kormánytagok jogállásáról szóló törvény tíz éve változatlanul a köztisztviselői illetményalap 39-szeresében állapítja meg a miniszterelnöki illetményt, a köztisztviselői illetményalap pedig 2008 óta 38 650 forint, ami egész pontosan 1 millió 507 ezer 350 forint, vagyis az új illetmény lett a pontos.

- A miniszterelnök fizetése lényegében nem változott, technikai jogszabály-módosítás történt a kerekítés számításában - erősítette meg a Blikk kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. - A magyar politikai hagyományok része, hogy az első számú vezető puritán módon él, ezt tükrözi a nem kiugró miniszterelnöki illetmény is. Mi akkor tekintenénk hitelesnek ezt, ha emellett egy korrekt, számonkérhető vagyonnyilatkozati rendszer is lenne - mondta Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója