Nemhiába tart gazdasági válságtól Orbán Viktor?

Viharfelhők gyülekeznek a magyar gazdaság felett is, miután egyre több a recessziós jel a nagy európai gazdaságokban, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök is egyre többet beszél. Egyre jobban nőnek a kockázatok és hiába ütésállóbb a hazai gazdaság, mint tíz éve, nem rázza le magáról a válságot.
Szabó Dániel, 2019. október 3. csütörtök, 09:03
Fotó: AFP

Hét éve a leggyengébben teljesített az idén szeptemberben az euróövezeti feldolgozóipar. Az IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása ugyan hajszállnyival jobb lett, mint amit az elemzők előzetesen vártak, az egy hónappal korábbi értékétől viszont elmaradt - kezdi makrogazdasági elemzését az Mfor.hu.

A portál végigvette, hogy a szeptemberi 45,7 pontos beszerzési menedzserindex (bmi) adat 2012 októbere óta a legalacsonyabb értékű az euróövezeti feldolgozóiparban.  A legrosszabbul Németország, a legnagyobb gazdaság áll, amely 123 hónapja a legalacsonyabb értéket érte el, 41,7 pontot, de rossz az ír (48,7 pont), az olasz (47,8), a spanyol (47,7) és az osztrák (45,1) adat is.

"Az európai feldolgozóipar egészségi állapota szeptemberben csak tovább romlott, a vizsgált adatokban közel hét éve a legnagyobb mértékű gyengülés következett be, ami semmi jót nem vetít előre a negyedik negyedévre vonatkozóan" - foglalta össze a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Szerinte további kockázat még a kereskedelmi háború kiterjesztése Európára és a brexit is, de visszaesett az új munkahelyek létesítése is Európában a feldolgozóiparban, így a szakértő úgy látja, szűkös időkre készülnek a terület szereplői.

A német ifo, a svájci KOF gazdaságkutató intézet, valamint az olasz Istat statisztikai hivatal is arra számít, hogy az európai növekedés kitarthat, amelynek motorja elsősorban a lakossági fogyasztás lesz, miközben a beruházások növekedése egyre csökken.

A németektől megkapjuk a válságot

Az európai, és azon belül is a német konjunktúra az elmúlt években komoly lendületet adott a magyar exportnak, és így a magyar gazdaság egészének is. A legnagyobb német autógyárak, így a Mercedes és az Audi is ki van azonban téve a nemzetközi konjunktúra változásának - folytatja elemzését a portál. Eszerint az itthon is jelenlévő autógyártók - amelyeket a szigorodó környezetvédelmi előírások is sújtanak - visszaránthatják a magyar gazdaságot.

Viszont a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából jó hír, hogy bár a járműipar szerepe nagyon erősen felértékelődött, manapság a növekedést nem ez a szektor adja, hanem az építőipar és a szolgáltatások. Kérdés azonban, hogy a töretlen magyar bérnövekedés és beruházási kedv meddig tart ki. Így egyes elemzők szerint a csúcsra járatott beruházások és a lakosság fogyasztása révén legfeljebb a növekedési ütem minimális visszaesését fogjuk tapasztalni, mások szerint viszont elkerülhetetlenül be fognak gyűrűzni a nemzetközi folyamatok, és ha recesszióba nem is süllyed a magyar gazdaság látványos lesz a megtorpanás.

Utóbbiról egyébként egyre gyakrabban beszélnek a kormány tagjai, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bobby11, 2019.10.03 15:11

@Darabont1453:
De. Lehetett volna építeni 2002-2010 között. Persze akkor meg alagút kellett az alföldre :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mecseki111, 2019.10.03 13:33

Elkerülhetetlen a gazdasái válság......................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.10.03 10:10

a magyar gazdaság sohasem teljesített jobban a németnél, csak a forintárfolyammal trükköztek .

euróban számolva 2010 óta hajszálpontosan együtt mozog a magyar gazdaság a némettel , ami nem is csoda, hiszen szinte teljes egészében a német multik által produkált német exporttól függünk.

a forint folyamatos gyengítésével ugyanakkor át tudták verni az egyszerű embereket, így forintban számolva lehet % os gazdasági nöüvekedést mutatni.

ezt jól mutatja, hogy:

2008 ban a magyar gdp/ fő a német 34,5% a volt
2015 ben a magyar gdp/fő a német 33,1% a volt
2018 ban a magyar gdp / fő a német 33,1% a volt
2019 ben a magyar gdp/ fő a német 33% a lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.10.03 09:56

Szép-szép az építő ipar, de egyszer felépülnek a stadionok...lesz minden poros tanyának stadionja és utána mi lesz ?
Jó-jó...utána lesz minden poros tanyának kézilabda stadionja és utána mi lesz ?
Jó-jó...utána lesz minden tanyaközpontban kalandpark és 30 cm-es kilátó és utána mi lesz ?

Nem kellene olyasmit is építeni ami jövedelmet termel majd, mert a fentiek csak viszik a pénzt azután is ha megépültek...XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html