Orbán Viktor itt-ott tévedhet

Vajon mivel fognak foglalkozni az emberek a következő 15 évben? Ha megpróbálunk felelni erre a kérdésre, az már hosszú távú előrejelzés, ami magában hordozza a jókora tévedés lehetőségét. Ma azonban 30 évre is jósolhatunk nagy biztonsággal.
Komócsin Sándor, 2019. július 29. hétfő, 19:05
Fotó: Pixabay

Az emberek a következő 15 évben nem arról fognak vitatkozni, hogy a liberális demokrácia vagy az illiberális állam-e a jobb dolog, ahogy azt Magyarország miniszterelnöke tusnádfürdői előadásában jövendölte. Az emberiség a következő 30 évben kétségbeesett erőfeszítést fog tenni arra, hogy kezelhető szinten tartsa a globális felmelegedést.

A feladat gigantikus: le kell cserélni azt, ahogy a társadalmak előállítják és felhasználják a működésükhöz szükséges energiát, ki kell építeni a hulladék-újrahasznosítás olyan rendszerét, amely a 100 százalékos körforgást célozza meg és eközben el kell érni, hogy fekete Afrikában is megszűnjön a népességrobbanás (ahogy az Ázsiában történt).

Megy az idő

Donald Trumppal, a brexittel, Vlagyimir Putyinnal, Jaroslaw Kaczynskivel, Orbán Viktorral és minden további politikussal, aki nem látja a klímaváltozásban rejlő veszélyt és egyben gazdasági esélyt, csak az idejüket vesztegetik az emberek. Persze joggal tehető fel a kérdés, hogy mi, magyarok végül is miért ne tehetnénk magasról erre a problémára?

Az ellene folyó nagy játszmában nem mi fogjuk játszani a főszerepet, hanem a legnagyobb és legfejlettebb országok. A dolgunk alapvetően az lesz, hogy átvegyük azokat a technológiákat, rendszereket. amiket kifejlesztenek. Hátradőlhetünk, és játszhatjuk a saját játékainkat, amíg mások elvégzik a munkát. Aztán amikor megkérik az árát, anyázhatunk, hogy már megint nem tisztelnek bennünket.

Lehetett volna másként

Mondanék valamit az illiberális demokráciáról. Ha Orbán Viktor, a Fidesz és a magyar jobboldal azért hozta volna létre illiberális államát, hogy egyetlen nagy Szilícium-völgyet csináljon az országból, hogy lenyúlja a fejlődést az amerikaiak, a Nyugat, az oroszok, a kínaiak meg mindenki elől, akkor azt mondanám: rendben van, ezért volt értelme kidobni az ablakon a demokráciát.

Persze elbuktuk volna a kísérletet, mert a világ nem úgy működik, hogy a társadalmak kihúzzák magukat a saját hajuknál fogja az elmaradottságból, de azt mondhatnánk, legalább megpróbáltuk. De nem erre használták a teljhatalmat, ami a pénzügyi világválságnak köszönhetően az ölükbe hullott. Trafikok osztogatásával csináltak "középosztályt" a 21. században, meg betonoznak és fákat vágnak ki, hogy legyen hol betonozni reggel, délben, este. Átszerveznek, aztán átszervezik, amit átszerveztek.

Szerintem az emberiség meg fogja nyerni a meccset a klímaváltozással szemben. Lehet, hogy közben lesznek kellemetlenségek, például egy időre le kell tenni az autókat és a repülés újra drága lesz, mint a fapados légitársaságok előtti időkben. De ha el lehetett jutni a Holdra a kőkorszaki számítógépek korában pusztán azért, mert a pénz nem számít alapon finanszírozták a kitűzött cél elérését, akkor ezt a feladatot is meg lehet oldani.

Még egy tévedés

Vélhetően téved a miniszterelnök akkor is, ha úgy gondolja, hogy az illiberális állam alternatív társadalomszervezési modell lehet a liberális demokrácia-piacgazdaság párossal szemben. Alternatív ideológiai irányzatnak elmegy, de abból nem fakad működő társadalom.

Jegyezzük meg, hogy az illiberális jelzőt egy újságíró találta ki az orosz rendszer leírására, mert éppen ez jutott eszébe, tehát nem politológiai vagy gazdaságtudományi kategória. Ettől még igaz lehetne, hogy egy modell szerveződött mögé, ám kérdés, hogy modellnek nevezhető-e egy olyan rendszerfajta, amelynek egyik megvalósult formája sem működik önfenntartó módon, azaz mindegyik fenntartásához külső erőforrásra van szükség.

Az orosz rezsim az ország természeti erőforrásainak felélésére támaszkodik, a török lendületesen eladósodik, a magyarnál uniós források helyettesítik a hiteleket és a nyugat-európai kivándorlás is stabilizálja a rendszert.

A néhai kelet-európai szocializmust önfenntartó modellként, nevezetesen hiánygazdaságként írja le Kornai János A hiány című könyvében - így az gazdasági szempontból talán tekinthető a piacgazdaság alternatívájának. A Kádár-rendszer eltért ettől a modelltől - jegyezzük meg: a gulyáskommunizmus kifejezést, amivel jellemezzük, nem tekintjük politikai-gazdasági kategóriának -, de amennyire ellépett tőle, éppen annyira adósodott el.

Régi recept

És ugyanez volt a helyzet az illiberális rendszerek korábbi változataival, például az argentin peronista szisztémával vagy a 70 éven át működő mexikói de facto egypártrendszerrel. Eladósodás, gazdasági csőd ezeknek a történeteknek a vége. Mindegy, hogy ezért kit vagy mit okolunk. Mindegy, hogy az adott országok "lusta" társadalmát és borzalmasan rossz vezetőit tartjuk hibásnak vagy igazságtalannak tekintjük a nemzetközi rendszert, amely a fejlett országoknak kedvez, és elnyomja a feltörekvőket.

A lényeg, hogy időbe telik, amíg az illiberális államok eljutnak a bukáshoz, ezért vannak a rendszerhez közeli személyek, akik jól járnak vele. Közülük egyesek meggazdagodnak, és ha időben kimentik a vagyonukat az országból, akkor nem buknak együtt a rendszerrel. Ez is egyfajta gazdasági teljesítmény.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.08.15 16:27

@Epiphanes:
Demokrácia sokféle van, te csak egyet ismersz?
Írok párat, hogy megvilágosodj!

Demokrácia típusa és rövid leírása:
Liberális...(fasisztoid jellegű)
Népi...(Sztálinista)
Illiberális...(felülről irányított)
jelző nélküli demokrácia...(alulról irányított, jelenleg sehol sem fordul elő)

No, kivetted a fejed a homokból?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Epiphanes, 2019.08.15 15:11

@Spring01: "liberalis diktatura" atya UR isten...ezt honnan kukaztad? Neked lovesed sincs a politikai alapfogalmakrol. ..es akkor mi az Illiberalis demokracia..??? iratkozz mar be valami komolyabb iskolaba baratom....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.08.08 23:13

Senki se higgyen el semmit sem abból, amit a Donáth Lászlóról állítanak, egy szó sem igaz belőle. De egyébként ugyanilyen módszereket alkalmaznak az idióta embereik kórházakban, stb.., ráadásul olyan emberek és a családjuk ellen, akik például haldokolnak, de széles a repertoárjuk, határ nincs az aljasságukban, bármire képesek. Viszont a magyar kisember lassan már rajtuk is túltesz, gondolok itt a Donáth László elleni hamis tanúkra. De vég nélkül sorolhatnánk. Rengeteg idióta van a Fideszben, vigyázni kell velük. Messzire el kell őket kerülni, dehát akkor ők járnak az ember nyakára, ez is egy módszerük, megtévesztik az áldozataikat, akik szerencsétlenek úgy halnak meg, hogy még arról sincs fogalmuk, hogy egyáltalán miért teszik ezt velük senkiházi emberek, mert mindenre rászolgáltak, csak erre nem. Ezek az emberek teljesen kifordultak magukból, szörnyetegek lettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marzipan, 2019.07.30 21:20

@Nyugatos_szolasszabadsag:
Sejtem, milyen szemüvegen keresztül nézted meg ezt a riportot, de
még az államtitkárod is azt írta ma a mandineren, hogy :
nem látom be, hogy a szemünk láttára zajló éghajlatváltozás tagadása mitől is volna konzervatív virtus

?nulla adattal, nulla alátámasztással, nulla hivatkozással?
De hisz ezekkel tele van a sajtó. Csak az elmúlt pár napból:
Olyan ütemben irtják az őserdőt Brazíliában, hogy az összeomlás lassan megállíthatatlan lesz
Százszor gyorsabban olvasztja a meleg tengervíz a gleccsereket, mint gondoltuk
Kétszáz rénszarvas pusztult éhen a Spitzbergákon
A Visztula szinte, a Loire pedig teljesen kiszárad
Melegrekordok dőlnek Európában

?megzavarodik, amikor a tehenek metánkibocsátásáról esik szó?
Nem! Azt mondja, a tartási körülményeiken kellene változtatni.

?A faültetést is gyorsan elhessegeti?
Egyáltalán nem, csak azt mondja, a vízközeli zöld még annál is hasznosabb, a leghasznosabb a klímavédelem szempontjából.

?És még sorolhatók a hasonló apró megoldások?
És azok mégis hol vannak? Én nem látom, hogy bármit is tennénk ezirányban!
Vannak ugyan egyéni kezdeményezések, de az núdli!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.07.30 20:32

@Nyugatos_szolasszabadsag: nálam már ott kiszelektálódott volna a link mint bármilyen számításba vehető forrás, hogy atv...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html