Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerencsénk van ugyanakkor, mert Olaszország, az európai fertőzés gócpontja és közöttünk van egy ország. Mindenki sötétben tapogatózik, de előttünk tapogatóznak a sötétben. Laboratóriumként tekintek Ausztriára, ha próbálkoznak, figyelni kell, jegyzetelni kell, elemezni kell - kezdte szokásos pénteki, a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjúját Orbán Viktor kormányfő.

A miniszterelnök azt mondta, hogy most óvatos lépéseket hoznak, mert nem ismerik az ellenséget, a koronavírus-járványt. Csak találgatni és figyelni lehet.

"Három gyerekkel otthon a panelben, vagy akár a kertes házban, az maga a dzsihád" - mondta el, érzékeltetve, hogy érti a lakosság problémáit, de szerinte az országban az emberek jól teljesítenek, mindenki tudja, miért felel.  "Lehetetlen csak központilag sikeresen levezényelni. Intelligens nép a miénk, dacára annak, hogy ez nem mindig látható" - tette hozzá a gondolathoz később a majdnem napra pontosan miniszterelnökké választott Orbán Viktor.

Arra kell számtani, hogy a megbetegedések száma nagyobb ütemben fog nőni, belépünk a tömeges fertőzések időszakába, addigra meglesznek az ágyak, lélegeztetőgépek, minden a helyére kerül - mondta el a kormányfő.

Ennek kapcsán beszélt a kijárási korlátozásokról is, amelyeknél úgy látja, jó minta volt a húsvéti hosszúhétvége: "a polgármesterek helyt álltak". Az akkori jó intézkedések miatt döntöttek úgy, hogy ezen a hétvégén is a helyi településvezetők dönthetnek a korlátozásokról.

Közölte azt is, "előbb-utóbb nem fogják tudni elkerülni, hogy Budapestre sajátos szabályokat léptessenek életbe, a fertőzöttek 60 százaléka ott van, Budapest-Pest megye pedig a fertőzöttek 80 százalékát adja. A jövő héten talán már elgondolkoznak ezen" - mondta el Orbán.

"Magyarországon van a nyilvántartás szerint 68 ezer kórházi ágy, 34 százalékán nem volt beteg. Ahhoz, hogy a felét fel tudjuk szabadítani, ahhoz további 16 százalékát kellett felszabadítani. Ha halasztható beavatkozásra váró beteg van, őt haza kell küldeni. Mi halasztható? Ennek az eldöntésére a politika nem vállalkozhat. Ezért egy orvosi grémium döntötte el, hogy mit tekint halaszthatónak és mit halaszthatatlannak, hogy ne forduljon elő, hogy olyan embert is hazaküldenek, aki otthon nem kezelhető vagy halaszthatatlan beavatkozásra van szükség" - mondta el az elmúlt napok intézkedései kapcsán, hogy összesen 40 ezer kórházi ágyat tettek szabaddá a járvány miatt. Mint hozzátette, bár nem tudják, hogyan terjed majd a vírus, de a szakértők és a becslések alapján arra jutottak, hogy legyen 8 ezer lélegeztetőgép az országban, ahol a fertőzötteket lehet ápolni.

"A korábbi készletek békeidőre voltak elegek" - magyarázta még a kormányfő.

A 24.hu kiemeli, hogy a miniszterelnök elmondta, sokan viccelődnek a 13. havi nyugdíjjal - mondván az igazából 53. heti nyugdíj lesz csak jövő évtől. Viszont ő szeretné megnyugtatni kétmillió honfitársunkat, azért fordul elő, hogy 2021. január elsejétől elkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése.