Orbán szerint Kína nyomulása a magyar nemzet érdeke is

Kína "Egy övezet, egy út elnevezésű" kezdeményezése teljes egészében egybeesik a magyar nemzeti érdekekkel - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Pekingben, a Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. április 25. csütörtök, 07:42
Fotó: Getty Images

Orbán Viktor az állami vendégházban tartott tárgyalás elején azt mondta, hogy "a szabadkereskedelemnek és a világgazdaság szabadságának a rendjét fenntartani komoly feladat, és az Egy övezet, egy út együttműködés egy fontos garancia."

"Nekünk, magyaroknak egy nyitott világgazdaság kell" - folytatta -, ezért Magyarország a jövőben is szeretne részt venni ebben az együttműködésben, és ezzel kapcsolatosan "semmifajta ideológiai, külső nyomást" nem fogad el, a magyar kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni. Megtiszteltetésnek és fontosnak nevezte, hogy meghívták az Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumára.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kínai vállalatok jelentősen hozzájárulnak a magyar gazdaság korszerűsítéséhez, a kínai beruházások 4,5 milliárd dollárnyi értéket képviselnek Magyarországon. Egyúttal kérte, hogy a tőkeberuházások növekedésének ütemét tartsák fenn a jövőben is.

Li Ko-csiang a magyar kormányzati delegációt köszöntve a szoros kínai-magyar kapcsolatokat és együttműködést méltatta. Szerinte ez új területekre is kiterjedhet, például a digitalizációban. "A már eddig is kézzelfogható eredményeket hozó együttműködésben további óriási lehetőségek vannak nemcsak a nagyvállalatok, hanem a két ország kis és közepes cégei között is" - magyarázta.

A kínai miniszterelnök beszélt a szabadkereskedelem és a gazdasági fellendülés fontosságáról is, ami szerinte megerősíti a világbékét.

A tárgyalás után a magyar és a kínai miniszterelnök jelenlétében több kétoldalú megállapodást is kötött a két ország, magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter írta alá az egyezményeket. Ezek egy magyar-kínai együttműködési központ létrehozásáról, a sport területén folytatott együttműködésről, a "digitális selyemútról", valamint az akadálymentes kereskedelmet elősegítő munkacsoport létrehozásáról szólnak, továbbá aláírtak egy, a magyar baromfi kínai kivitelét lehetővé tevő kétoldalú megállapodást.

Pekingi látogatása folytatásaként Orbán Viktor tárgyal majd Hszi Csin-ping elnökkel, pénteken és szombaton pedig részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon, amelyen 37 kormány- és államfő, valamint egyéb világvezető lesz jelen. A fórum a 2013-ban meghirdetett, világméretű gazdasági-infrastrukturális Egy övezet, egy út kezdeményezéshez kapcsolódó legmagasabb szintű nemzetközi esemény, egyúttal Kína idei legfontosabb rendezvénye. Az Új Selyemútként is emlegetett elképzelés eddigi eredményeivel kapcsolatban Vang Ji kínai külügyminiszter nemrégiben úgy nyilatkozott: mostanra összesen 126 ország és 29 nemzetközi szervezet írt alá együttműködési megállapodást Kínával az Egy övezet, egy út keretein belül.

Az Egy övezet, egy út projekt leglátványosabb magyarországi beruházása a - szakértők szerint soha meg nem térülő - Budapest-Belgrád vasútvonal építése. A több mint 500 milliárd forintos vasúti felújítás kínai hitelből valósul meg, és szakértők szerint 2400 év alatt térül meg. Bár a magyar-kínai beruházásokról több hangzatos bejelentés volt már, nagy részük soha nem valósult meg.

Nemzetközi szakértők az ázsiai ország nyomulását egyfajta új gyarmatosításként szokták jellemezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.04.29 20:12

Ezt bezzeg elhallgatják mocskosék:
"A vallási ébredés a keresztények számára veszélyes pillanatban történt Kínában, amikor a kormányon lévő kommunista párt megtiltotta a Biblia online értékesítését, templomrombolásba fogott, és a keresztényeket tartóztatott le ?az államhatalom ellenes felforgató tevékenység? miatt.

A Kínai Kommunista Párt minden, a saját uralmán kívül álló nagyobb csoportot fenyegetésnek tekint. Ezért 2018 januárjában az Arany gyertyatartó nevű templomot dinamittal és nehézgépekkel lebontották."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.28 07:47

@Panzerkraftwagen_Drei:
A homoszexualitás nem bűn, látom izgalomba jöttél Putyin testétől. Csak hálószobád falára ragaszthatod a képét más nem jut belőle.
De ettől még nem ő dirigál a világban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.27 22:38

Orbán egyébként Putyinnal is találkozott röviden Pekingben, vagy legalábbis a folyosón beszélt vele, erről képeket is töltött föl facebook-oldalára, az Origo és a HVG is hozza ezeket. Nem biztos, hogy jó ötlet volt, mármint föltölteni: két, hasonló korú politikust látunk - sőt Putyin talán pár évvel idősebb - nagyon különböző fizikaí és szellemi állapotban, Putyint mintha skatulyából húzták volna ki, a makulátlan öltöny alatt is dagadnak az izmai, a mi fölcsuti királyunk meg egész máshol dagad, gatyája lóg, stb...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.27 20:16

A felcsúti megint tömi a zsebét, dehogy érdekünk a kínai nyomulás csak neki az meg a baráti körnek és strómanjainak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.04.27 08:51

@zana:
"...Az így termelt és behozott kínai áruk tönkretesznek minden gazdasági ágazatot..."

Ezt mondd meg az amerikai, és nyugat-európai cégeknek! Nagy ívben lekkakintják!
Amíg a profit a lényeg, senkit nem érdekel érdekes módon a rabszolgamunka Kínában.
A minőség pedig olyan, amilyet rendelsz tőlük. Amennyit fizetsz, azt kapsz olcsóbban, mint Nyugaton. A tokiói Sony Centerben szinte csak Kínában gyártott termék van, kiváló minőségben. Ha ezt a japánok is megveszik, s világ más részének is jó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html