A választások teljes felhatalmazást biztosítanak a kormánynak, hogy folytassa a megkezdett munkáját, a családbarát Magyarország, a növekvő bérek, a munkaalapú gazdaság, a tisztességes időskor, az otthonteremtés és a nemzetegyesítés politikáját - magyarázta a lapnak a kormányfő. Ami pedig 2019 Európa-politikáját illeti: a magyarok érzékelhető szerepet játszottak egy komoly veszély elhárításában, sikerült megakadályoznunk, hogy az európai intézményekben többségbe kerüljenek Soros György emberei. Számos megbízottja így is ott ül az uniós intézmények mindegyikében, még az Európai Bizottságban is. Ők lesznek a legkeményebb ellenfeleink a következő években - állítja.

Szerinte továbbra is a bevándorlás Európa legfontosabb ügye. Nemcsak ma, idén vagy jövőre, hanem évtizedeken át meghatározza az európai politikát és az európai országok kapcsolatrendszerét.

Úgy vélekedett: Magyarországon 2019 is a családok éve volt. Elmondható, hogy már félmillió ember jutott saját otthonhoz a kormány támogatásával.  A családvédelmi akcióterv példátlan támogatásokat kínál a magyar embereknek, és lehetőséget, hogy megtervezzék a jövőjüket. 2011 és 2019 között összesen 2250 milliárd forintot hagytunk a magyar családoknál. Ezért van családi és arányos jövedelemadó, kiterjedt otthonteremtési rendszer, ezért támogatjuk a gyermek melletti munka lehetőségét, óvodákat, bölcsődéket építünk, ingyenessé tesszük a tankönyveket, és a rászoruló diákok étkezését is biztosítjuk. Ez így együtt Európa legátfogóbb családtámogatási rendszere. De még ez sem lesz elég. Oda kellene eljutni, hogy a gyermeket vállalók helyzete már rövid távon is jobb legyen, mintha nem vállaltak volna gyermeket. Ezért még sokat kell dolgoznunk - mondta Orbán.

Szerinte az újabb családvédelmi intézkedések  előfeltétele, hogy a gazdaságot sikerüljön erős növekedési pályán tartani. A magyar családok életkörülményei nem választhatók le a gazdaság teljesítőképességéről. A magyar gazdaság ma egyre jobban teljesít, de ez a szint nem elegendő további családtámogatási intézkedésekhez.

Válságtól tart a kormány?

Orbán Viktor szerint 2020 nehéz év lesz Európa számára. Brüsszelben két komoly hibát követtek el. Az egyik a migránsok beengedése volt, a másik pedig az, hogy elrontották az európai gazdaságpolitikát. Az unió versenyképessége folyamatosan romlik, az euróövezet teljesítménye lassul. Így állt elő az a szokatlan helyzet, hogy az Európai Unió gazdasági növekedésének motorja mára Közép-Európa lett. Jövőre a legfontosabb feladatunk, hogy megvédjük a magyar gazdaság eddigi eredményeit, ehhez pedig egy átfogó gazdaságvédelmi akciótervre lesz szükség - fogalmazott.

A miniszterelnök elmondta: nem engedhetjük meg magunknak, hogy a gazdaságot akár egy pillanatra is magára hagyjuk. 2008-ban már megtapasztaltuk, hogy mi történik, ha egy kormány elvéti a lépést, és éppen akkor üt be a baj a nagy európai országok gazdaságaiban. Így és ezért omlott össze a magyar gazdaság. A munkát terhelő adókat folyamatosan csökkentettük, és ezt az irányt tartani fogjuk. Kevesebb adót kérünk a vállalkozásoktól, hogy minél többet fordíthassanak béremelésekre.

Még van bevonható új munkaerő, de már nem sok. Ezért magasabb szintre kell lépnünk a gazdasági beruházásokban. Olyan iparágak, olyan tudás és technológia kell, amelyek a munkahelyeken túl tartósan képesek magas profitot termelni. Ezért fontos, hogy a világcégek a jövő autóiparát, az elektromosautó-gyártást is növekvő arányban telepítik Magyarországra. És az új feladatok között itt a klímavédelem is, ami a következő évtizedek rendre visszatérő kérdése lesz.

Szerinte a klímavédelem nem pártirányultság és nem ideológiai verseny kérdése. A teremtett környezet védelme mindenkinek érdeke, és a keresztény tanítás fontos része is. A klímaválság fő felelősei a legnagyobb, leggazdagabb országok és a világ legnagyobb multinacionális vállalatai. Nekik kell elsősorban állniuk a számlát, és nem a szegényebb országoknak. Nem fogadhatjuk el, hogy a klímavédelemre hivatkozva megemeljék az energiahordozók és az élelmiszerek árát, és újra megsarcolják a magyar családokat - szögezte le Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek.