Orbán: a kormány 400 ezer fertőzöttel számol

Az egészségügynek a legrosszabb terhelés kétszeresét is ki kell bírnia. A szakemberek szerint egyszerre 200 ezer fertőzött lehet az országban, a kormány ennek kétszeresével számol - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a parlament őszi ülésszakának nyitónapján.
Domokos Erika, 2020. szeptember 21. hétfő, 15:32
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a hétfői hosszú újságcikke után a Parlamentben is felvázolta az ország jelenlegi járványügyi és gazdasági helyzetével kapcsolatos elképzeléseit.

Most ősszel "felkészültebbek vagyunk" a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint tavasszal - mondta az MTI szerint a miniszterelnök a napirend előtti felszólalásában. Az első hetek sokkolók voltak, de az ország jól állta a sarat, az első csatát megnyerték, az egészségügyi rendszer képes volt megvédeni az embereket.

Egyszerre 800-an kerülhetnek lélegeztetőgépre

A szakemberek által meghatározott legrosszabb várható koronavírus-fertőzöttségi mutatók kétszeresét is ki kell bírnia a magyar egészségügyi kapacitásnak - mondta Orbán Viktor. Az orvosok, matematikusok szerint legrosszabb esetben egyszerre 200 ezer fertőzött lehet az országban, közülük várhatóan 16 ezernek lehet szüksége kórházi kezelésre és 800-nak lélegeztetőgépre. A kormány a biztonság kedvéért ennek kétszeresével számol - közölte Orbán Viktor. Jelenleg 66 ezer kórházi ágy van, de számuk bővíthető.

Beszámolt arról is, hogy életben van a tavasszal kidolgozott vezénylési terv az egészségügyben, vagyis ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor egy következőt léptetnek be az ellátási körbe, ahová más intézményből irányítanak át dolgozókat.

Megvédték a munkahelyeket és az otthonokat

A kormány gazdasági intézkedéseinek eredményeképpen eddig sikerült megvédeni a magyar emberek munkahelyeit és otthonait, valamint sikerült a vállalatokat is megerősíteni, vagyis újra tudjuk indítani gazdaságot - véli Orbán Viktor.

Most ott tartunk, hogy augusztusban többen dolgoztak, mint januárban és közel egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban - mondta a kormányfő, aki szerint nemcsak a munkahelyeket, hanem az otthonokat is biztonságba kell helyezni. Ezért döntöttek arról is, hogy fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak esetében.

A kormányzati programok nem mentőcsomagok, hanem befektetések, amelyek nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is szólnak, ezért indítottak a magyarországi vállalatok számára a munkahelyeket megvédő beruházásösztönző programot 170 milliárd forintból.

Kivásárolják a külföldi kézben lévő magyar cégeket

Orbán Viktor az uniós költségvetési tárgyalásokat is értékelte a beszédében. Azt mondta, nettó 31 milliárd euró uniós támogatás áramlik be a következő hét-tíz évben az országba, ez az összeg jelentős mértékben csökkenti az ország tőkedeficitjét.

Megkockáztatható, hogy 2028-ra közel kerülünk ahhoz a helyzethez, hogy Magyarország az Európai Unióban nettó befizető legyen - jósolta a hvg.hu szerint Orbán. A terve az, hogy kivásárolják a külföldi kézben lévő magyar cégeket.

A német uniós elnökség nem tett ígéretet a Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárások lezárására, a kancellár Orbán szerint azt mondta, törekedni fognak arra.

A kormányfő a pénzügyi források politikai feltételekhez kötésével összefüggésben azt mondta, Magyarország világossá tette, hogy elkötelezett a jogállamiság mellett. Azonban szerinte - a hvg.hu tudósítása szerint - a politikai vádak összegyűjtése jogállamiság címen, az valójában zsarolás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.09.22 13:31

@Sikitamiki:
Eljutottunk az "elmútnyóc"-ból a "mi lenne ha" típusú szerecsenmosdatásba. :-D
Vidám dolog és egyben szánalmas...
És persze sokat mondó...
Ugye ebben benne van az is, hogy szarság van... Ilyenkor jön egy ügyeletes mosómedve és bekiáltja, sokkal szarabb is lehetne...
Hát engem ez csöppet sem vigasztal... :-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sikitamiki, 2020.09.22 13:24

Gyúrcsánynál már a 3. hullám lenne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.09.22 12:51

@Eszim:
Az influenzára is csak becslések vannak, mert ott sem tesztelnek, még ennyit sem és ott is csomóan lábon hordják ki, mint sajnos ezt teszik a koronavírussal.
Aztán ott is vannak, akik nem tudják lábon kihordani.
Matematikailag elég jól modellezhető a járvány kiterjedése, azért most is viszonylag sok számításon alapuló "jóslat" lát napvilágot és nem látok nagy különbségeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.09.22 12:47

@syriaalaeppo@gmail.com:
Nem egyszerre fertőz meg 200 ezer embert.
A probléma, ami miatt lehet ilyentől tartani, hogy a betegség lefolyása hosszadalmas, sokkal hosszadalmasabb, mint az ilyenkor egyébként szokásos egyéb légúti fertőzések. Azaz ha valaki kórházba kerül, akkor hosszadalmas kezelésére kell felkészülni. Így valóban összejöhet egy testesebb szám. Hogy ez 200, vagy 400 ezer? Nyilván ezek ma fikciónak tűnnek, de talán ismered a régi mondást:
Készülj a legrosszabbra, reméld a legjobbat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.09.22 12:42

@syriaalaeppo@gmail.com:
Mindenki agyhalott, bezzeg Te nem, hiszen kreatív módon kitalálsz új fogalmakat! :-D

A nyájimmunitás nagyon is létező fogalom és nem a "vakcinológusok" találták ki, hanem a matematikusok.
Sőt nem is ők találták ki, hanem maga a természet!
A vírus terjedéséhez az kell, hogy olyan alannyal találkozzon, aki fogékony rá. Ha mindenki fogékony, akkor nagyon gyorsan tud terjedni. Ha senki nem fogékony, akkor a vírus kipusztul.
A kettő között van a matematikailag is meghatározható határvonal, ami esetén a vírushordozók nagyobb része már nem találkozik olyan emberrel, aki fogékony lenne a betegségre. A vírus terjedése ebben az esetben lelassul és le is áll.
Az a matematikai határvonal számításoktól függően úgy 70-75% között lehet az olyan erősen fertőző vírusoknál, mint a COVID.
Az influenza pedig jó példa erre, de nem úgy ahogy Te azt gondolod!
A népesség kis része oltatja be magát, ami miatt nem tud a nyájimmunitás kialakulni. Ugyanakkor egy-egy "jobb" vírusmutáció okozta komolyabb járvány akkora tömegeket betegít meg, majd válnak védetté, ami már önmagában is fékezi a vírus terjedését. Tehát a nyájimmunitás mégis működik "svéd módszerrel".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html