Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar miniszterelnök a nyári szünet után adott ismét rádióinterjút pénteken, amelyben eleinte az új Európai Bizottsággal foglalkozott. Örült, hogy biztosjelölt lehet a korábbi igazságügyi miniszter Trócsányi László, de azt mondta: "lesznek még forró pillanatok". Ezzel arra utalt, hogy nemcsak a magyar ellenzék támadja a jelöltet, de az Európai Parlamentben is sokan bírálják amiatt, hogy igazságügyi miniszterként alatta indult eljárás a magyar jogállamiság ellen. Ha pedig őt nem választják meg, az egész Ursula von der Leyen vezette bizottság egyszerre bukhat el (erről korábbi cikkünkben olvashat bővebben).

Viszont már a jelöltséget magát is fontos sikernek tartja, de ezt inkább a V4-es országok erősödéséhez, mint Magyarországhoz köti: szerinte fontos, hogy a keleti térségből lehet az EB két alelnöke, a lengyelek kapták a mezőgazdasági, a magyarok a bővítési portfóliót. Itt tért rá arra, hogy bár a nyugati tagállamok nem siettetik a balkáni országok csatlakozását, de Orbán szerint ha Szerbia is tagállam lett volna a menekültválság alatt, akkor a migrációt is meg lehetett volna állítani - derül ki a hvg.hu szemléjéből.

Ehhez kapcsolódóan kérdezték arról, hogy milyen módon alakul majd a magyar diplomácia azután, hogy Ausztriában Heinz-Christian Strache alkancellár belebukott egy videóba, amin Ibizán orosz üzletemberekkel vetetné meg az egyik legfontosabb szabad médiumot cserébe közbeszerzéseket ígérve az iszogatás közben. Valamint Olaszországban Matteo Salvini bukott meg és zuhant ki a kormányból, miután előrehozott választásokat próbált kiíratni, de előkerültek orosz kapcsolatai és a Moszkvából érkező titkos finanszírozásai miatt pártja a Liga kilépett a kormánykoalícióból a helyére pedig egy mérsékelt baloldali párt lépett. Orbán ennek kapcsán azt mondja, hogy Strachét is kilőtték valakik, pedig ezekkel az országokkal azért keresték a kapcsolatot, hogy megfékezzék a migrációt, Olaszország pedig már újra befogadás és elosztáspárti.

Egy több hetes Angela Merkel által tett kijelentésről is kérdezték: akkor a német kancellár azt mondta, hogy Magyarországon jól költik el az uniós támogatásokat. Orbán úgy látja, hogy most nagyon erősek a magyar-német kapcsolatok, a gazdaság virágzik. "Egy olyan országban, ahol egyre többen dolgoznak, nő a gazdaság, nem meghatározó probléma a korrupció" - fogalmazta meg véleményét a kormányt ért kritikákról, melyek szerint az ország vezetése "sokat lop". Szerinte Merkel kijelentése egyébként a befektetőknek a fontos üzenet.

Mivel jól megy az országnak, szerinte folytatni lehet a családtámogatási politikát. Ebben problémának nevezte, hogy a fiatalok még mindig több gyereket akarnak, mint amennyit ténylegesen vállalnak. Ebben szerinte segíteni kell a kormánynak, de nem szólhatnak bele a családok életébe, egy-két gátat azonban leküzdhetnek. Fontos kijelentése volt, hogy lesz még két felvonása a családtámogatási programoknak, de egyelőre a jelenlegi feladatokra koncentrálnak és még csak kidolgozzák a következő etapok részleteit.

Alig beszélt viszont az október 13-i önkormányzati választásnak: szerinte Tarlós István jó jelölt, mert szövetségeseket keres, mert ő a fővárosért akar tenni. Szemben Karácsony Gergely ellenzéki jelölttel, aki kormányellenes harcnak állítja be a kampányát.