A kormány tegnap döntött egy új hitelkonstrukció bevezetéséről. Tíz évre, 10 millió forint erejéig kamatmentes hitelt nyújtanak a kkv-k, de főleg a mikrovállalkozások számára, a törlesztésre hároméves moratórium lesz - jelentette be Orbán Viktor.

Szavai szerint áprilistól a felsőoktatás átalakítására szánt keret több lesz az eddig tervezett 1500 milliárd forintnál, a végösszeg inkább közelebb lesz a 2 ezer milliárdhoz.

Júliusban pedig a zöldenergetika, és a digitalizáció térnyerése lesz a kitűzhető cél, eben is Csehországot tekinti példának a hazai kormányzat. Ebben Magyarország egyszerre lesz ellenlábasa és az Európai Unió ezen téren vallott célkitűzéseinek legnagyobb szövetségese.

Új világgazdasági korszak kezdődött, és Magyarországnak be kell neveznie ebbe a versenybe - mondta a kormányfő. Ennek megfelelően megindítja az ország legnagyobb vidékfejlesztési tervét. Ennek része az agrárgazdaság is, amiben Orbán szerint nem megfelelő a magyar tulajdonarány a piacon.

Ha a munkások testtartása egyenes, akkor az ország is ilyen - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a magyar munkások jók, külföldön is megállják a helyüket.

A kormányfő szavai szerint 2010-ben négy fontos stratégiai ágazatot jelöltek ki, ahol a magyar tulajdoni arány erősítését szerették volna elérni. Ezt az energetikában, a bankszektorban és a médiában elérték. A negyedik célkitűzés a bolti vegyes kiskereskedelem volt, elsősorban mert a magyar agrárium sikere azon múlik, milyen áron tudják eladni a termékeiket - itt azonban nem sikerült sikert elérni - mondta Orbán, aki szerint fejtörést okoz ennek változtatása. További ágazatokat is említett, ahol nemzeti többséget szeretne: informatika, vasúti kötöttpályás járműgyártás, építőipar.

A magyar gazdaság tavalyi visszaesése közelebb lehet az öt, mint a hat százalékhoz - vélekedett a kormányfő. Az adatot február 16-án közli a KSH.

Míg a nyugat-európai válságkezelés időszakos lazításokból és időszakos megszorításokból állt, addig a magyar rendszer - a nyári nemzeti konzultációnak megfelelően - a közösen kialakított korlátozásokra épül november óta - mondta a kormányfő. Február közepén ismét indítanak egy nemzeti konzultációt - online formában - a nyitás kérdéseiről.