Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor részt vesz az Európai Néppárt szerdai politikai gyűlésén, amelyen a küldöttek szavazni fognak a Fidesz tagságáról. Az EPP szabályzata szerint a kizárási vagy felfüggesztési javaslatot tárgyaló tanácskozáson az érintett tagpárt képviselője felszólalhat, hogy megvédje az álláspontját - adta hírül a Népszava.

Manfred Weber frakcióvezető, az EPP európai bizottsági elnökjelöltje hajlott volna rá, hogy elhagyják a szavazást, ha Orbán Viktor ígéretet tesz rá, hogy teljesíti az EPP három pontból álló ultimátumát, Annegret Kramp-Karrenbauer, a német CDU elnöke és Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke azonban elvetette ezt az eshetőséget.

Több tagpárt is jelezte, hogy nem tartja elégnek a magyar kormányfő bocsánatkérését, ezért ragaszkodik a szavazás megtartásához. Névtelenséget kérő informátorok szerint több pártnak kínos lenne, ha a szavazás eredményeként a Fidesz a néppárt tagja maradna.

Sok ingadozó tagszervezet a német kereszténydemokraták döntésére vár, mielőtt elhatározza, támogatja-e a magyarok szankcionálását. A Népszava információi szerint már a CDU-ban is egyre több a kritikus hang az Orbán-kormány EU-ellenes magatartása miatt.

Weber és Navracsics

Elképzelhető Manfred Weber arra tesz indítványt szerdán, hogy mivel az ultimátumából két pont már teljesült és a CEU ügye is elmozdulni látszik a holtpontról, szavazzanak a hárompontos követelésekre adott fideszes válaszról, és hagyják meg a Fidesz tagságát. Ez esetben Fidesz kizárása vagy tagságának felfüggesztése csak akkor kerülne napirendre, ha leszavazzák Weber javaslatát.

Az Európai Néppártban is megjelenő kritikák és a nyugati sajtóban olvasható támadások hatására nagyítóval vizsgálnak minket, mint a bogarakat - jelentette ki Navracsics Tibor magyar uniós biztos az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szervezésében rendezett hétfői beszélgetésen. Tudomása szerint éles belpolitikai vita egyelőre csakis Magyarországon kíséri a május végi EP-választás előkészületeit.