Orbán Viktor is megszólalt a koronavírusról

Lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni, nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus itt is megjelenik, mi erre készülünk - jelentette be Orbán Viktor kormányfő a közrádióban.
Domokos László, 2020. február 28. péntek, 08:15
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

Elmondása szerint két új fejleménnyel kell számolni: kialakult egy európai gócpont Olaszországban, valamint a szomszédos országokban is megjelent a vírus.

A vírus azonosításához szükséges eszközök és szakemberek a kormányfő szerint rendelkezésre állnak, Magyarország nemzetközileg is elismert járványügyi szakemberekkel rendelkezik, a szervezettség jó, működik a hatósági rendszer.

Amennyire lehetett, felkészültünk, 24 órás ügyeleti rendszert működtetünk - fogalmazott a kormányfő a Hvg.hu beszámolója szerint.

Szavai szerint amikor egy miniszter arra kér, senki ne utazzon fertőzött területre, akkor "az egy erős kérés", de senkit nem fognak letartóztatni a határon. A határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat indítottak el, a repülőtereket pedig különösen figyelik - írta az MTI.

Orbán szerint van egy vita arról, ez a járvány mennyire komoly. Igaz szerinte, hogy az influenzában többen halnak meg, de azt ismerjük, a koronavírust pedig nem, így a kormányfő megérti az emberek pánikreakcióját.

Szóba került az emberek vásárlási láza, amit lehetett megvettek a boltokban. Orbán ezt a lelki helyzetet megérti, de egyet megígért:

a magyar kormány ellátja a feladatát, ha fontos információnk van, megosztjuk az emberekkel. Magyarország egészségügyi szakembergárdája nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő.

Az Európai Unió költségvetése is szóba került. A kormányfő szerit a vita jelenleg arról szól, hogy a tagállamok a megtermelt költségvetésük hány százalékát fizessenek be a közösbe, 100 forintból egyet, vagy egy forintot és harminc fillért. Ennek nem kellene megbénítania Európát.

Majd arról beszélt, Magyarország arányaiban (az egy főre jutó nemzeti összterméket figyelembe véve) többet fizet be, mint Hollandia és Németország, Orbán ezen változtatna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.02.28 09:32

SZORGOS NÉPÜNK GYŐZNI FOG!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.02.28 08:57

Befoghatná már a pofáját a paraszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.02.28 08:32

Megvédjük, Soros , migráns, Brüsszel.
Amúgy meg többet kell termelni és kevesebbet lopni. A stadionok és a kisvasutak és a többi narancsálom sokáig nem növeli a GDP-t :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html