Orbán Viktor reagált a fehérorosz helyzetre

Orbán Viktor miniszterelnök a szerda délelőtti V4-egyeztetésen ismét kiállt a Fehéroroszország ügyében képviselt lengyel álláspont mellett; az azt követő rendkívüli EU-csúcson pedig katonai és gazdasági elemeket is tartalmazó, átfogó uniós geostratégiai tervet szorgalmazott - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.
Domokos Erika, 2020. augusztus 19. szerda, 16:58
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel - A kép illusztráció.

A magyar miniszterelnök világossá tette, hogy Fehéroroszország ügyében a visegrádi országok között egyetértés van; a Lengyelország által képviselt álláspontot a V4-partnerek mindegyike, így Magyarország is a leghatározottabban támogatja - írja az MTI.

Az Európai Tanács rendkívüli videokonferenciáján Orbán Viktor arra szólított fel, hogy a fehérorosz válság után kialakult helyzetben az Európai Unió mielőbb készítsen valódi, átfogó geostratégiai tervet, amelynek az emberi jogi és demokratikus vonatkozásokon kívül katonai és gazdasági szempontokat is tartalmaznia kell - ismertette Havasi Bertalan.

Korábban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő többször közölte álláspontját, amely szerint Fehéroroszországban meg kell ismételni az elnökválasztást, nemzetközi megfigyelők részvételével. A fehérorosz elnökválasztás utáni helyzet kezeléséhez nemzetközi szolidaritásra van szükség. Morawiecki a fehéroroszországi politikai üldözöttek támogatását célzó programot is javasolt.

Angela Merkel az EU-soros elnökségét betöltő Németország kancellárja közölte: az EU nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét. Az EU követeli a fehérorosz kormánytól, hogy tartózkodjon az erőszaktól, biztosítsa a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát, illetve a független sajtó működését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lezli, 2020.08.22 15:12

@laci_52: orbán csak a lengyel állásponthoz csatlakozott, ezt én mértékadónak nem nevezném,csak konfliktuskerülőnek. Ezt meg tudja magyarázni az unióban is és a belarusz elnöknek is! Ennyi.
És miben olyan nagy politikus? Abban ,hogy kiépíti az autokráciáját, és eu-s pénzből megteremti a saját nerarisztokráciát? Az intézményeket erővel elfoglalja, azok vagyonát lenyúlja, saját ideológiáját terjeszti.
A jogállamiságot teljesen leépíti-ezt szóvá is teszi az eu-, a fékeket és ellensúlyokat eltűnteti.

Ezért olyan hallatlanul nagy politikus? Szerintem pedig egy közönséges tolvaj, országrabló!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.08.19 22:15

Tetszik vagy nem tetszik, Orbán a rendszerváltás óta a legnagyobb politikus és jó tanácsadói vannak. Most is helyes, mértéktartó módon foglalt állást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Toth Zoltan, 2020.08.19 19:31

Szokás szerint visszautalva a korábbi kommentjeimre (így ezekre: https://magyarnarancs.hu/kulpol/szijjarto-kijelentette-magyarorszag-a-lengyel-allaspontot-tamogatja-132411#kommentek + https://magyarnarancs.hu/kulpol/babis-szerint-meg-kellene-ismetelni-a-feherorosz-valasztast-132348#kommentek ), illetve hivatkozva egy friss interjúra (melyet végig sem olvastam a rengeteg csacskaság miatt: https://hvg.hu/vilag/20200819_feherorosz_EU_szankcio_interju_pawel_jablonski ), a teljesség igénye nélkül hadd ajánljak néhány szempontot alaposabb megfontolásra a figyelmükbe (érdemes lenne komolyabban eltöprengeni rajtuk).

1. Az EU reakciója láthatóan megosztott (tehát remek akcióforrás), és nem is kizárólag Orbánék hezitálására utalok ezzel (nyilvánvalóan továbbra is Putyin szekerét tolják), hanem még inkább a régi, "nyugati" és új, "posztszovjet" tagállamok közötti nézetkülönbségre a helyzet érdemi kezelését (vagy még inkább kezelhetetlenségét) illetően.

2. Ezen előbbi szempont már egy remek lehetőség az EU további gyengítésére, sőt, rombolására - Putyinék számára.

3. Ezen előbbieken továbbhaladva hadd emlékeztessek a helyzet megoldásában maguknak kiemelt szerepet vindikáló, a demokratikusságot váratlanul (és gyengécskén) megjátszani kívánó lengyelekre, kik jelentős kisebbséggel rendelkeznek arrafelé. (Nem is véletlenül hivatkoztak rájuk Orbánék - de nem az ő érdekükben, hanem éppen a belaruszok besz@ratása és ekként visszaterelgetése céljából.) Mi történhet ugyanis akkor (illetve mennyiben zárható ki maga az eshetőség), ha a lengyelek (mondjuk egy elharapódzó Lukasenka - vagy széljobbos, via GRU - ámokfutás miatt) tevékenyen, katonailag is beavatkoznak Fehéroroszországban? Talán nem mondok ezzel újat: Putyin azonnal reagálni fog. (Ezt továbbgondolva: mi történik, ha a kelet-lengyelországi putyinista széljobbos lengyelek kezdenek akciózni - mondjuk a GRU intencióira - a fehéroroszoknál? Ugyanaz!) De vajon mit lép a nyilvánvalóan oroszbarát, orosz nyelven beszélő, oroszul gondolkodó belarusz nép, ha veszélyben kezdi érezni az állama integritását? Mondjuk ellenségessé válik a lengyel kisebbséggel szemben (és viszont), mi történik, amennyiben a helyzet "ellaposodva" kezd az oroszok javára elbillenni, esetleg megindul a két állam (orosz és belarusz) egybeolvadása. Az előbbiekkel megegyezően kiélező megosztottságra számíthatunk a belaruszok és kisebbségeik között. Ezen konfrontációk miatt pedig (különösképpen a nacionalizmusa okán is zárt pályán mozgó kormánya okán) megjelenhetnek lengyel katonai erők is - melyekre válaszul megjelenhetnek orosz csapatok. És már zajlik egy újabb, megnyerhetetlen háború - az oroszok és lengyelek összeugrasztása sikeresen megvalósult!

4. Pogromok. Történelmileg innen, részint Fehéroroszországból erednek. A cári Oroszországban eleve nem engedték egy bizonyos vonalon túl keletebbre a zsidóságot, így eleve csak a nyugatabbi sávban jelentek meg, s a brutális, barbár üldöztetésük éppen ezért errefelé alakult ki. Mi történik, ha a belaruszok hirtelen úgy érzik,a "zsidók cserben hagyták őket"? Kikre lesznek haragosak? Putyin számára ez is egy kinálkozó alkalmat ígér: azért jön, hogy megmentse a zsidókat. És közben "felszabadít"...

Hát Putyin egyelőre vár ... és közben a stratégái fáradhatatlanul fondorkodnak a Kremlben. A V4-ek pedig csupán a csipogó kórus a nyár végi, erdei szélben (miközben valamennyien az ordasnak dörgölőzve árulják el egymást, ha kell). Nem lesz ennek jó vége!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csodacsampi, 2020.08.19 18:29

"Orbán (kipcsak-tróger)Viktor arra szólított fel, " - a gyáva féreg,önálló véleményt nem mer nyilvánítani,besunnyog más mögé,ám felszólít ! Ez a senkiházi olyan szemtelen,mint a piaci köpőlégy !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.08.19 18:07

@flydomi: Semmigond indul a pávatánc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html