Orbán Viktor új jelöltjétől is óvnák Leyent

Hibát követ el Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, ha a magyar biztosra bízza a balkáni bővítés és az uniós szomszédságpolitika ügyét - véli egy szakértő -, mert a budapesti vezetés politikája ezen a két területen is szembemegy az Európai Unióéval.
Komócsin Sándor, 2019. október 3. csütörtök, 11:49
Fotó: Pixabay

Trócsányi László európai bizottsági biztosi jelöltségét ugyan a privát érdekeltségei és köztisztviselői megbízatása közti összeférhetetlenség miatt utasította el az Európai Parlament jogi bizottsága, ám valójában politikai hátterével volt gond. Azzal, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz egyik magas beosztású tagja. Ebből következően ha a volt igazságügyi miniszter helyére a magyar kormányfő másik jelöltje kerül, az nem változtat azon a helyzeten, hogy egy a jogállamiság felszámolásában élen járó ország vezetőjének embere ül be az Európai Bizottságba - írja a Balkan Insighton megjelent véleménycikkében Florian Bieber politológus professzor, Balkán-szakértő.

A Trócsányi helyett jelölt Várhelyi Olivér, Magyarország EU-s állandó képviseletének vezetője látszólag egy apolitikus technokrata, ám Orbán Viktor lojális szövetségeseként éveken át védte a magyar kormány politikáját Brüsszelben. A jelenlegi budapesti vezetés nem tűr meg olyan diplomatákat vagy technokratákat, akik akár a legkisebb függetlenséggel is rendelkeznek. Azok, akik az elmúlt évtizedben kerültek fontos pozícióba a magyar államapparátusban, teljes hűséggel tartoznak a regnáló rezsimnek - véli a Balkan Insight cikkírója.

Hiteltelenség

Az EU joggal vette fel stratégiai céljai közé 2018-an a jogállamiság védelmét, hiszen több tagország kormánya is olyan intézkedéseket hozott, amelyek a jog uralmának helyébe az uram-bátyám elvre alapozott politikai-gazdasági, haverikapitalista rendszert vagy annak legalább egyes elemeit tették. Ennek tükrében felmerül a kérdés, hogyan képviselhetné a jogállamiságot egy olyan biztosjelölt, akit a jog uralmát szisztematikusan leépítő Orbán Viktor jelölt? - teszi fel a költőinek szánt kérdést a publicista.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke ugyanis az uniós bővítés és szomszédságpolitika felügyeletét akarja a magyar biztosra bízni, akinek egyik feladata így az lesz, hogy ellenőrizze a jog uralmának érvényesülését az EU-s tagságra pályázó nyugat-balkáni országokban. A magyar kormány jelöltje azonban csak nagy adag képmutatással léphet fel ezen a téren, ami tovább rombolhatja az unió tekintélyét a térség lakónak szemében - véli Florian Bieber, aki szerint éppen ezért nem kellene ezt a portfóliót a magyar kormány jelöltjére bízni.

Naivitás

A szakértő naivnak tartja azt a feltételezést, hogy ha a magyar biztosnak a jogállamiság őrzőjeként kell megjelennie a Nyugat-Balkánon, akkor az majd pozitív visszacsatolást okoz, azaz a jog uralmának helyreállítása irányába tolja a budapesti vezetést. Ennek ellenmond az a tudatosság, az a szisztematikus munka, amivel az Orbán Viktor vezette kormányok leépítették a jog uralmát Magyarországon az elmúlt évtizedben.

A magyar kormánypárt és kormány politikusai hangsúlyozzák, hogy Budapest elkötelezett támogatója az EU bővítésének, így ez a portfólió illik a magyar biztoshoz. A Balkan Insight publicistája nem vitatja ezt, de nem tudja elhárítani azt a gyanút, hogy ezt önös érdek vezérli, mivel a magyar vezetés hangsúlyozottan jó kapcsolatokat ápol a Nyugat-Balkán erős embereivel, például Aleksandar Vucic szerb elnökkel, illetve Nikola Gruevski volt macedón miniszterelnökkel.

Kárt okozna?

Így a bővítés szövetségeseket hozhat az EU fővonalával szembe menő magyar politikának. Ezért aztán az ezzel foglalkozó magyar biztos nem fogja enyhíteni a nyugati EU-tagállamok, elsősorban Franciaország és Hollandia tartózkodását a nyugat-balkáni országok felvételétől, hanem erősíteni fogja gyanakvásukat és ellenállásukat ezzel szemben. Következésképpen nem szolgálja a bővítés ügyét, hanem akadályozza azt - véli a Balkán-szakértő politológus professzor.

Ugyanez a helyzet a biztos másik területével, a szomszédságpolitikával. A Vlagyimir Putyin orosz államfővel jó kapcsolatokat ápoló Orbán Viktor delegáltjának a magyar kormány politikájával homlok egyenest ellenkező uniós törekvéseket kellene képviselnie Ukrajnával kapcsolatban. A kisebbségek nyelvhasználatát korlátozó kijevi nyelvtörvényre hivatkozva Budapest szisztematikusan akadályozza kelet-európai szomszédja közeledését a NATO-hoz és az EU-hoz, míg az EU éppen hogy fel akarná gyorsítani azt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

reszeloaladar, 2019.10.06 18:50

Ha a lipsiken múlna, akkor a magyar kormány senkit sem jelölhetne...
Amúgy rohadtul unalmas, ez az egész jogállamiság baromság. Jelentkezzen már valaki, akinek valóban korlátozták valamiét. Amúgy meg a finn példa zseniális: ha egy országnak nincs is alkotmánybizottsága attól az még jogállam. Azért meg az igazságügy miniszter jelöl bírókat, attól még jogállam. Meg még közigazgatási bíróságuk is van, mégis jogállam.
Amúgy meg tiszta vicc, hogy a ha a szerb és észak-macedón csatlakozás jó Magyarországnak, akkor az inkább ne legyen mert Orbán. Ukrán meg csak azért legyen, mert most éppen köcsögölnak velünk. Annyira az élen járunk jogtiprásban, hogy még egyetlen őshonos itteni kisebbség sem panaszkodott, hogy le akarnák venni az anyanyelű helységnév táblát, akárhányan is vannak. Ha anyanyelvű oktatást akarnak azt is megkapják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.10.03 20:40

@terabit:
Mindenféle összeférhetetlenség összeférhetetlenség.
Tudomásom szerint a visszautasítás indoklásában is többféle szerepelt.
Abban igazad van, hogy nem a politikai összeférhetetlenség volt az első helyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.10.03 20:24

Akkor meg minek kellett összevissza hazudozni az öszzeférhetetlenségről? Mondjuk már ott kilógott a lóláb hogy a korrupcióval megvádolt belgával semmi baj nem volt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.10.03 20:14

@Józsi2222:
Igazad van a római pápának is Orbánnak kéne lennie, és tovább megyek az Istent is Orbánra kellene cserélni, hiszen már félig az!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.10.03 20:03

@Bobby11: 19.10.03. 14:49!
Nagyon igazad van.
Az EU belepofázik még abba is, hogy kik legyenek a vezetőik.
Minden európai kérdésben Orbánnak kellene döntentenie, hiszen a magyarok kicsivel több mint fele őt választotta.
És Orbán egyébként is jobban tudja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html