Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor a költségvetésről

A kormány sikerrel szerzett érvényt Brüsszelben az európai parlamenti (EP-) választáson kinyilvánított magyar akaratnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Beszélt a költségvetésről is és a hiánycéllal kapcsolatban egy óriási vállalást fogalmazott meg.
K. Kiss Gergely, 2019. július 12. péntek, 10:08
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A kormányfő úgy fogalmazott, az elmúlt néhány évben Európa legtöbb nyavalyája abból fakadt, hogy bevándorláspárti vezetői voltak az uniónak.

Fontosnak nevezte, hogy a "szélsőségesen bevándorláspárti", baloldali Frans Timmermanst, "Soros György jelöltjét sikerült megtorpedózni", és a néppárti Manfred Weberből sem lehetett európai bizottsági elnök, mert tiszteletlenül beszélt több ország, köztük Magyarország polgárairól - írja az MTI.

Miután sikerült mindezt "kibekkelni", a nyugatiak és a közép-európaiak megállapodtak, és Ursula von der Leyen német védelmi miniszter - aki a 3. helyen szerepelt a visegrádi négyek (V4) listáján - európai bizottsági elnökjelöltségével "kaptunk egy esélyt", hogy Európa úgy legyen erős, hogy közben tiszteletben tartják a nemzeti érdekeket - mondta Orbán Viktor, kiemelve: a V4-ek gazdasági teljesítménye és politikai stabilitása mára olyan nyilvánvaló, hogy kellő súllyal tudják megjeleníteni 63 millió ember érdekét.
Megjegyezte, hogy a jelöltek ügyében lezajlott "diplomáciai krimi" nehéz pillanataiban Horvátországra és Romániára is lehetett számítani Közép-Európából.

Ursula von der Leyenről úgy nyilatkozott: önmagában az, hogy az állam- és kormányfők egy hétgyermekes német családanyát választottak meg, jól mutatja, hogy "másfajta szelek fújnak majd Brüsszelben".
A miniszterelnök hozzátette ugyanakkor, hogy "ne dobáljuk a kalapunkat azért még az égre", mert az elmúlt öt évben sok hiba történt Brüsszelben, ezeket ki kell javítani, például a terrorizmus, a közbiztonság, a migráció és a gazdaság területén.

Ursula von der Leyen EP-beli megválasztásának ügyében kijelentette: miután az állam- és kormányfők vállalták a német védelmi miniszter támogatását, kötelességük érvényt szerezni ennek a saját parlamenti hátországukban is.

"Szeretném, ha átkerülnénk a bot jó oldalára"

A következő öt év uniós politikájáról szólva a kormányfő arról beszélt, hogy Magyarország nem függ az EU-s pénzektől, anélkül is tud sikeres gazdaságpolitikát folytatni, az ország a saját lábán áll, de persze könnyebb úgy sikeresnek lenni, hogy közben az EU költségvetése is támogatja a magyar célokat.
Eközben pedig még hosszú évekig együtt kell élni azzal a jelenséggel, hogy az Európa felé tartó migrációs nyomás nőni fog - mutatott rá, megjegyezve, hogy az EU eddigi bevándorláspárti vezetői a migrációt elősegítő határkiadásokat támogattak, legalizálni próbálták az illegális bevándorlást. Magyarország ehelyett családtámogatással oldaná meg a népességfogyást - hangsúlyozta.

Orbán Viktor a 2020-as költségvetés kapcsán beszélt a kormány hosszabb távú büdzséterveiről is. Megismételte azt a korábbi célját, hogy nullszaldós legyen a költségvetés egyenlege, de most tovább is ment, egyenesen többletes büdzsét szeretne látni.

"Nekem nagyobb ambícióim vannak és szeretném, ha az ország is ambiciózusabb lenne. A mostani célt csak egy közbülső állomásnak tekinteném" - jelezte arra a kérdésre, hogy a 2020-as költségvetésben soha nem látott alacsony költségvetési hiánycéllal terveznek.

Most egy olyan költségvetést alkotunk meg, ami 1%-os hiánnyal számol, de a hiány az hiány, akkor is ha 1%-os. Az én célom, hogy eljussunk oda, hogy ne hiánnyal fogadjunk el költségvetést - fejtette ki. Ha a 2020-ra kitűzött célokat elérjük, az jó, de nem az a végcél - fűzte hozzá.

Meg tudjunk termelni annyi jövedelmet, amely az ország normális működéséhez szükséges és ne kelljen hiányt termelnünk, mert azt hitelfelvétellel kell pótolni" - utalt a miniszterelnök ismét a nullszaldós költségvetésre. Most először azonban ennél a célnál is tovább ment:

"Először el kell érni az egyensúlyt, utána pedig el kellene kezdeni többet termelni, nagyobb gazdasági eredményt elérni, mint amennyit elköltünk. Ezzel új történelmi korszak kezdődne Magyarországon, amikor hitelfelvevőből átmegyünk hitelnyújtóvá" - tette hozzá. "Az kevés, ha nem kell hitelt felvenni. Az a cél, hogy annyi pénzünk legyen, hogy mi adjunk kölcsön - érzékeltette. Sok ország van a világban, amely a pénzügyeit olyan jól szervezi, hogy ő ad kölcsön másoknak" - mondta. "A magánéletünkből tudjuk azt, hogy jobb kölcsönt adni, mert az kamatot szed, aki pedig kölcsönt kap, az kamatot fizet" - jelezte.

"Az kevés, ha nem kell hitelt felvenni. Az a cél, hogy annyi pénzünk legyen, hogy mi adjunk kölcsön - érzékeltette. Sok ország van a világban, amely a pénzügyeit olyan jól szervezi, hogy ő ad kölcsön másoknak" - mondta. "A magánéletünkből tudjuk azt, hogy jobb kölcsönt adni, mert az kamatot szed, aki pedig kölcsönt kap, az kamatot fizet" - jelezte.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a családok támogatására fordított összeget 2010 óta a kétszeresére emelték, és kiemelte az ingyenes tankönyvellátást, valamint a gyermekétkeztetést. A családvédelmi akciótervet is egy vonzó rendszernek nevezte.

A honvédelmi kiadásokról Orbán Viktor kijelentette: mivel kiegyensúlyozott az ország fejlődése, a katonai védelmi kiadásokra sem kell sajnálni a pénzt, Magyarországnak ugyanis képesnek kell lennie arra, hogy ha két irányból egyszerre támadják meg, akkor ezt a hadserege el tudja hárítani. Hozzátette, mindenkinek kell alapvető képességekkel rendelkeznie a haza megvédésére, ez fontos szempont a fiatalok nevelésében, a Nemzeti alaptantervnek ezért ez elemi része lesz.

Mennyire reális?

A portfolio.hu szerint az 1 százalékos hiánycél és a hozzá rendelt jövő évi 488 milliárd forintos tartalék arra is elegendő lenne, hogy nullás legyen a költségvetés, de ehhez az kellene, hogy a kormány ne nyúljon hozzá a tartalékokhoz. Hogy mikor lehet vállaltan többletes a költségvetés? Azt az államháztartás kitekintő mérlegéből sejthetjük.

Ebből ugyanis kiolvasható, hogy 2023-ra érheti el a költségvetés a kormány tervei szerint a nullszaldós állapotot. Feltételezhetően ezt követően tervezhet a kormány többletes büdzsét Orbán Viktor céljainak megfelelően.

Orbán Viktor ekkora vállalást még sosem fogalmazott meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2019.07.12 22:51

amit most megszavaztak, az nem költségvetés..az vmi, amit aztán holnaptól lehet össze és vissza kutyulni (pl. a bértárgyalások is csak vmikor ősszel kezdődnek)..ezt is sikerült teljesen átláhatatlanná tenni..mert követhetetlen (a "tartalék", amit én inkább csak zsebpénzek hínék) már általában az első három hónapban rendesen meg szokták kurtítani..persze qva fontos dolgokra..és főleg előre nem láthatóra...mint pl. kimondhatatlan vagy épp ismert országokban templomépítésre..az egyházaknak adott nem kevés, de még annál is több pénzt amúgy úgy tolják, hogy nem is kell előtte sem tervet, de még elképzelést sem leadni (elég annyi, hogy temlomfelújítás), aztán a végén beszámolni/elszámolni sem kell vele...ha vki hazaviszi konyhapénznek, az is rendben lenne, mert nem is tudna senki róla, mivel még egy kérdést sem tesznek fel..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.07.12 22:40

@LenovoR61: ezt a hülyeséget >királynak is megszavaznám< képes vagy újra leírni? (már egyszer olvastam) hány éves vagy fiacskám, felsősök szóba álltak már veled?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyiksem, 2019.07.12 22:07

63 millió ember érdekét: Magyarországon 10 millió ember se él, mit tudsz te mit akarnak a Lengyel vagy a Román emberek ! (előszőr tényleg Magyar emberekkel kéne foglalkozni. nem csak a haverokkal mert Magyarország többet érdemel, és nem csak szóban !!!)
Magyarország nem függ az EU-s pénzektől: Csak attól függ bár a szavazóid nagy része nem is érti miről beszélsz.
Ország a saját lábán áll: A kislányod áll a saját lábán (ja nem a mi lábunkon áll) Meg hát lángelme Mészáros Lőrinc áll a saját lábán :-)
Magyarország ehelyett családtámogatással oldaná meg a népességfogyást - hangsúlyozta.: Hangsúlyozom nem sikerült eddig !
Az a cél, hogy annyi pénzünk legyen, hogy mi adjunk kölcsön: ez óriási poén !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.07.12 18:20

Ez az ember hülye, pontosabban úgy hazudik mintha olvasná. Olvassa is.
Magyar népakarat győzött Európában. Segílyes ország vagyunk és még több kéne. miért nem vagy őszinte?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.07.12 15:16

Az europai valasztast megszivtak. A V4 nem egy nagy szam, lathatjuk, hogy anglia mit tudott elerni ugyanekkora napessegszammal. Semmit.

A 0-as koltsegvetes jo. A plusz pedig meg jobb. Ha nem lopnanak evente 1000 milliardot, mar reg meglenne. loric barat es tarsai, ha visszadnak, amit kivettek, akkor boven 0 felett lenne a koltsegvetes. Dehat a magyaroknak szuksege van arra, hogy lorinc tularazott projektjei legyenek a nyertesek. Agymosott nyuggerek, es tanulatlan ciganyok, akik jellemzoen az 5000 fo alatti falvakban elnek, ezek valasztjak meg sorban a fideszt

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html