"Orbán, a baloldali dél-amerikai" cím alatt közölte írását a Hospodárské Noviny. "Orbán Viktor valószínűleg nem örülne ennek az összehasonlításnak. Politikája néhány tekintetben azonban azokra a dél-amerikai baloldali vezetőkre emlékeztet, akik országukat a tankönyvekben található klasszikus populizmus szellemében igazgatják" - írja Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatának vezetője.

A szerző részletesen elemzi a magyarországi rezsicsökkentéseket és azt állítja, hogy ez pontosan olyan, mint néhány dél-amerikai államban, amelyek kormányai a minőségi kormányzás helyett pótproblémákat keresnek, s a felelősöket mindenért a külföldiek között, nem pedig saját soraikban keresik. "A közszolgálati cégek állami tulajdonba való visszavétele tehát egyáltalán nem Orbán Viktor találmánya" - állapítja meg Martin Ehl.

Úgy látja, hogy választási és hatalmi szempontból Orbán lépése érthető, mert ezzel a témával a társadalom nagy részét meg tudja szólítani.

Az állami dirigizmust kedvelő Orbán-kormánynak több hasznot hoz a választásokon, ha politikai és adminisztratív döntésekkel kikényszeríti a rezsicsökkentést, mintha a gazdasági problémák megoldására összpontosítana - mutat rá a cseh szerző.

Politikai mélypont

A Neue Zürcher Zeitung "Politikai mélypont Magyarországon" című cikkében beszámol arról, hogy a kormánypártok és az ellenzék csalással, manipulációval vádolják egymást a bajai választás kapcsán. "Fél évvel az országgyűlési választások előtt - fogalmazott Meret Baumann tudósító - a légkör mérgezettebb, mint valaha volt". Az NZZ értékelése szerint a bajai szavazás "politikai bohózattá" vált, amelynek súlyos következményei lehetnek.

A lap értékelése szerint a fideszes bástyának számító kisvárosban zajló választás tesztnek volt tekinthető a tavaszi országgyűlési választások szempontjából abból a szempontból, hogy a baloldali ellenzék most első alkalommal állított közös jelöltet. Az ellenzéki pártoknak csak úgy van esélyük a 106 közvetlen mandátumért folytatandó tavaszi küzdelemben, ha egyesítik erőiket - írta.

Megfigyelők egyetértenek abban - áll a cikkben - , hogy a bajai választás mélypontot jelent az amúgy is teljesen elmérgesedett politikai szembenállásban. Ugyancsak megfigyelők ijesztőnek tartják, hogy mindkét táborról "el is lehet hinni a neki felrótt tetteket" - írta a lap. Mindez nem sok jót sejtet a tavaszi választásokra nézve - jegyezte meg az NZZ.